balneo, care, din 2008, nu vor mai primi subventiile de la casa de Asigurari de Sanatate si de pensii."Turismul balnear din Romania este dependent la ora actuala, in proportie de 60%, de clientela venita prin intermediul Casei Nationale de Asi
balneo, care, din 2008, nu vor mai primi subventiile de la casa de Asigurari de Sanatate si de pensii."Turismul balnear din Romania este dependent la ora actuala, in proportie de 60%, de clientela venita prin intermediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a celei de pensii. Subventiile acordate, astfel, se pare, ca nu vor disparea in 2007, dar acest lucru se va intampla cu siguranta din 2008", a declarat, pentru Adevarul, Nicu Radulescu, presedintele Federatiei Patronale a Turismului Balnear (FPTB). Acesta atrage atentia ca, fara investitii in modernizarea infrastructurii bazelor de tratament, Romania va pierde oportunitatea data de existenta unor resurse naturale unice in Europa (precum mofetele) sau a diversitatii acestora. "Trebuie sa investim in baza hoteliera, pentru ca o Casa de asigurari de Sanatate privata nu-si va trimite clientii la hoteluri de doua stele", mai declara Radulescu. Situatia este cu atat mai urgenta, cu cat 60% din capacitatea de cazare a statiunilor balneo este clasificata la doua stele, alte 20% fiind de o stea. Ca turistii straini vor confort de mai multe stele o demonstreaza faptul ca acestia prefera statiuni unde s-au facut investitii, astfel incat, de exemplu, 25% din locurile ocupate in Felix au fost cumparate de straini, fata de media pe tara de 10%. "Toate statiunile au nevoie de investitii enorme, pentru ca discutam nu de statiuni, ci de orase-statiuni", recunoaste presedintele OPTBR. Acesta a mai adaugat ca, in acest moment, nivelul investitiilor in derulare din turismul balnear se ridica la circa 20 milioane de euro, sectorul avand potentialul de a atrage investitorii straini, cel putin datorita resurselor naturale existente. Lista punctelor slabe ale turismului balnear, putin modificata in ultimii ani in bine, incepe cu starea infrastructurii rutiere si a celei de agrement, personalul imbatranit, capacitatea slaba de elaborare si implementare a proiectelor europene, inexistenta parteneriatelor public-private si a implicarii statului in sprijinirea dezvoltarii sectorului.
Hotelierii romani, victimele propriei indiferente


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.