Nastase a renuntat la tacerea imbufnata de pana acum si a iesit sa se bata cu cei care l-au dat jos din fruntea partidului. Fostul premier s-a saturat sa fie tras de ureche periodic de catre PSD prin interpusi. Adevarul este ca, dupa patru ani de zil
Nastase a renuntat la tacerea imbufnata de pana acum si a iesit sa se bata cu cei care l-au dat jos din fruntea partidului. Fostul premier s-a saturat sa fie tras de ureche periodic de catre PSD prin interpusi. Adevarul este ca, dupa patru ani de zile, in care figura sa ocupa 60% din jurnalele de stiri, este mult prea suparator sa fii mustruluit de un Dan Tudorache. Mai ales ca avertismentul primit de la sectorul 1 nu avea nicio logica. Ce rost mai are sa dai intr-un om care a pierdut aproape tot prestigiul si toata influenta pe care le avea in partid? Doar pentru ca seful cel mare, secondat de un tip din cale-afara de iritabil in ultima vreme, a declarat deschis sezonul la trosnitul cu buzduganul peste falci? La urma-urmelor, sunt dispus sa accept ca Tudorache nu s-a supus vreunui ordin de executie prin procura, in ciuda antecedentelor sale legate tot de Nastase, dar si de Dan Ioan Popescu. Pot sa cred ca Tudorache a avut o initiativa personala si s-a gandit care-i cel mai falcos boier din Divan, dar episodul arata ca nu poti sa lasi la mintea unui simplu lefegiu arnaut paza Curtii Domnesti. Stupidul avertisment l-a incoltit pe Nastase, care avea doar un numar limitat de optiuni. Putea sa se calugareasca in manastirea din ce in ce mai darapanata a staretului Voiculescu sau sa stea sa ciuguleasca resturile acumulate in barbile postelnicilor, vistiernicilor si paharnicilor pe care chiar el i-a chemat sa goleasca pivnitele umplute prin sudoarea mosnenilor de pe mosii. Ca fost domn inlaturat prin hiclenie boiereasca, nicio varianta nu poate fi acceptata.
Asa ca Nastase-Voda a hotarat sa porneasca zavera impotriva celor care i-au furat sceptrul. Ca asa-i blestemul domniei: odata ce ai avut-o, numai la ea te gandesti, desi intr-o meserie ca asta riscul accidentelor de munca fatale este foarte mare. Numai ca armele i-au ruginit, scutul i-a crapat, in timp ce Mircea insusi mana in lupta armia dupa ce a exersat indelung mestesugul buzduganului alaturi de parcalabul de Cluj. Desi anacronica, nici manivela boierului Mitrea nu-i de lepadat. Asa ca nici macar nu-i nevoie ca Mircea sa ridice "oastea cea mare" impotriva predecesorului sau. Pentru Nastase e suficient sa trimiti un parcalab de sector si pe nazdravanul Razvan, fost rob pe mosie si care a ajuns aga al Bucurescilor intre timp. In schimb, in cautarea jiltului pierdut, Nastase nu poate aduna decat o mana de boieri batrani, trimisi deja pe la mosiile lor, sau razesi luati cu arcanul. Sfetnici de taina ar avea o gramada, dar voinici care sa manuiasca sabia, mai putini. De exemplu, banul de Severin se pricepe mai mult la ceasloave. "Caci nu iaste mai cu folos zabava decat cetitul cartilor", spune cronicarul. Numai ca logofatul Rus, dupa cativa ani de stat printre osteni cu armura pe umeri, pune mana pe buzdugan cand aude de letopisete. In plus, oamenii cu experienta in vremuri de restriste au imbatranit si se inhama mai greu la asa trebi anevoioase. Nici mitropolitul cu potcap rosu al Oltenitei si nici prietenul sau, paharnicul Vacaroiu, nu mai sunt la prima tinerete si nici nu prea s-ar alatura unui om pe care unii, din varii motive, l-au asemuit lui Lacusta-Voda. Asa ca tentativa de intoarcere a lui Nastase-Voda va fi ca ridicarea din pat a predecesorului sau Voda Lapusneanul: o amenintare rostita inainte de ultima horcaitura.
Asa ca totul este mult tambalau pentru nimic, dar asta tine Divanul ocupat cu scurtarea de cap a rasculatilor. In schimb, boierii uita ca se apropie incaierarea periodica de la hotare cu paganii imbracati in salvari portocalii condusi de sultanul plesuv de la Stambul. Cum acesta se plictiseste teribil in serai, chiar ar vrea sa devanseze incendierea raialelor. Nu prea se sinchiseste el de buzdugane, ca ienicerii lui au bombarde noi si tare ar vrea sa le testeze. Mai ales ca meterezele cetatii de scaun a lui Mircea Voda au fost napadite de buruiana, iar vistieria lui nu mai e luminata de galbenii fara numar care se strangeau in vremile de demult. Acum altii tin cnutul si strang haraciul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.