Nitramonia este de vanzare. Asta este o certitudine, dat fiind faptul ca este vorba de marca "Nitramonia", nu si de privatizarea societatii care a fost in repetate randuri "incununata" de esec. Astfel, lichidatorul judiciar al Combinatului chimic Nit
Nitramonia este de vanzare. Asta este o certitudine, dat fiind faptul ca este vorba de marca "Nitramonia", nu si de privatizarea societatii care a fost in repetate randuri "incununata" de esec. Astfel, lichidatorul judiciar al Combinatului chimic Nitramonia Fagaras a anuntat ca va scoate la vanzare marca "Nitramonia". Brandul a fost evaluat la suma de 351.000 de lei, de catre o firma din Bucuresti. Lichidatorii spera ca astfel sa recupereze o parte importanta din datoriile pe care combinatul le are fata de diversi creditori. Liderul de sindicat, Lucian Cupu, a declarat ca suma este derizorie si considera ca era normal ca marca sa fie vanduta companiei care va cumpara combinatul, atunci cand se va privatiza. "Declinul de cativa ani al combinatului nu justifica acest pret, brandul este destul de puternic, avand in vedere vechimea de 84 de ani a productiei de explozivi. Marca <> valoreaza mai mult", a spus Cupu. Acesta a adaugat ca vanzarea marcii nu coincide si cu valorificarea retetelor si licentelor. Odata cu marca platformei fagarasene vor fi vandute si o serie de active ale societatii-mama. Este vorba de mai multe hale, parcari, autoturisme sau parcuri de agrement, pe langa acestea, liderul sindical lasand sa se inteleaga ca in aceste active ar putea fi incluse si stadionul din Fagaras, precum si un strand. "Terenul care apartine Nitramoniei- mama este parcelat si insumeaza circa 100 de hectare", a afirmat Cupu. In ce priveste indestularea creditorilor de pe urma valorificarii marcii si a activelor, acesta a precizat ca nu stie daca se vor putea acoperi toate datoriile.
Nitramonia a capatat deja traditie prin incercarile de vanzare a unor bunuri in vederea acoperirii datoriilor si pentru plata salariilor restante.
Astfel, cu ceva luni in urma, societatile de pe platforma Nitramonia au incercat sa valorifice trei site de platina pentru a putea fi platite salariile restante ale angajatilor. "Din cauza lipsei platii salariilor, angajatii au ajuns sa-si piarda locuintele pentru ca nu au bani sa-si plateasca intretinerea, utilitatile, bancile", afirma Cupu.
Potrivit acestuia, in schimbul celor trei site scoase din uz ar putea primi bani suficienti in asa fel incat s-ar putea acoperi trei sferturi din restantele salariale.
Sindicalistii sustin ca raspunsul AVAS la propunerea de vindere a sitelor a fost: "Eu va dau voie, dar nu vindeti". Cupu spune ca vanzarea sitelor n-ar fi afectat procesul de productivitate. Potrivit liderului de sindicat, la sfarsitul acestei luni, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va anunta din nou scoaterea la privatizare si forma in care va fi privatizat combinatul.
"Nu trebuie sa ne asteptam ca pana la 25 noiembrie sa stim ceva. Abia dupa aceasta data vom putea afla daca privatizarea se va face cu de-antregul sau in doua module", a mai spus liderul sindical. Combinatul din Fagaras mai are circa 800 de salariati si o datorie catre bugetele statului de 12 milioane de dolari, din care 40 la suta o reprezinta penalitatile.
In ceea ce priveste unele societati de pe platforma, angajatii nu si-au mai primit salariul integral din luna noiembrie.
Cele cinci companii lansate la privatizare sunt Nitrofertilizer, Nitroexplosives, Nitrocontrol, Nitroservice si Nitrotrans, toate societati pe actiuni.
Nitramonia Fagaras a revenit in portofoliul AVAS dupa ce firma americana Fletcher Group, fostul actionar majoritar al Nitramonia, a incalcat clauzele contractuale privind investitiile de mediu si aportul de capital social si nu a prezentat Agentiei pentru Protectia Mediului din Brasov documentatia necesara reautorizarii activitatii firmei controlate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.