Iarna fara inundatii
Perspectiva hidrologica pentru sezonul iarna - primavara 2007 indica o evolutie normala a nivelurilor si debitelor apelor, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), privind estimarile prognostice pentru perioada mentionata. Potrivit acestora, vor fi prezente si fenomene de inghet pe raurile din zonele de munte si deal, care vor conduce la unele cresteri artificiale de niveluri (ca urmare a aglomerarilor de gheturi in albie) si scaderi mai importante ale debitelor de apa pe sectoarele raurilor Viseu, Iza, unii afluenti ai Somesului, Bistrita, Oltul transilvan (Hoghiz) si Muresul superior (Suseni-Toplita). Avand in vedere caracteristicile specifice ale regimului hidrologic din sezonul de primavara, in conditiile in care se pot produce temperaturi pozitive ridicate si a unui strat de zapada consistent, pe unele rauri din vestul, nordul si centrul tarii se pot produce cresteri de debite si viituri rapide la nivel local, ca urmare a efectului combinat al topirii stratului de zapada si a unor precipitatii lichide insemnate cantitativ, precizeaza comunicatul. Hidrologii atrag atentia ca nu se estimeaza producerea de viituri importante cu efecte de inundatii cu amploarea celor din anii 1970 si 2005, pe rauri, si 2006, pe Dunare. Ei precizeaza ca aceste predictii au un grad mare de incertitudine pentru o perioada de anticipare atat de indepartata. (L.M.)
Dunarea indiguita
Toate digurile de pe Dunare care au fost grav afectate de inundatii in primavara vor fi refacute pana la sfarsitul acestui an, pentru cele trei lucrari de aparare din Dolj fiind alocate 50 de miliarde de lei, a anuntat, ieri, conducerea Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare, informeaza Mediafax. "Dupa inundatii au fost deschise noua santiere pe digurile de pe malul Dunarii. Dintre acestea, doua de la Calarasi si Oltenita, au fost inchise. Pe celelalte lucram, iar pana la sfarsitul acestui an le vom termina", a declarat directorul general al ANIF, Ioan Nastea, care a inspectat stadiul lucrarilor de refacere a digului din zona localitatii doljene Catane. Potrivit acestuia, pentru refacerea digurilor au fost alocate 500 de miliarde de lei din fondurile ANIF si de la Ministerul Agriculturii. (L.M.)
Raspundere limitata in padure
Personalul de paza va avea o raspundere materiala limitata pentru pagubele produse vegetatiei forestiere, inclusiv daca, in perioada de iarna, sunt inregistrate cazuri in care puietii de brazi pentru pomii de Craciun sunt furati din padure. Printr-o ordonanta de urgenta aprobata ieri, Guvernul a limitat raspunderea materiala a personalului de paza in functie de diferite situatii, daca acesta isi indeplineste obligatiile de serviciu privind paza padurii. Decizia este explicata de Guvern prin faptul ca valoarea raspunderii materiale pentru furturile de lemne din padurile pazite de personalul silvic "depaseste posibilitatile de plata ale acestuia", iar, pe de alta parte, exista riscul ca pentru o mare suprafata de padure sa nu mai poata fi asigurata paza din cauza valorii prea mari a despagubirilor. Executivul a mai decis ca valoarea pagubelor produse vegetatiei forestiere din paduri si din afara acestora nu va putea fi mai mica decat valoarea pagubei efective, calculata prin pretul mediu al masei lemnoase pe picior. Contravaloarea pagubelor va fi suportata in cuantum de 50% de catre proprietarii padurilor private care nu asigura administrarea padurii si in cuantum de 100% de catre unitatile administrativ teritoriale care nu asigura serviciile silvice. (L.M.)
Scadenta la taxe locale
Pana la data de 15 noiembrie, contribuabilii pot achita impozitele si taxele locale, fara penalitati, pentru trimestrul IV al anului fiscal 2006. Depasirea termenului scadent atrage dupa sine aplicarea unor penalitati de 0,5% pentru fiecare luna sau fractiune de luna intarziata, precum si dobanzi in cuantum de 0,06% pe zi. Directia de Impozite si Taxe Locale Sector 3 reaminteste locuitorilor unde isi pot achita obligatiile financiare: la sediile Directiei de impozite si taxe locale din Str. Lucretiu Patrascanu nr. 3-5, Str. Campia Libertatii nr. 36 si Str. Sf. Vineri nr. 32. Programul de lucru cu publicul: luni, marti, miercuri, vineri - intre orele 8.30-16.30, iar joi - de la 8.30 la 18.30. Totodata, darile catre primarie se pot achita la agentiile CEC din Sectorul 3: Piata Alba Iulia, Str. Baba Novac nr. 81-88, bl. B13P nr. 13, Bl. 10, bd. Theodor Pallady nr 67-69, str. Lucretiu Patrascanu nr. 15 bl. MC 18, str Sf. Vineri nr. 23-25, bl. 105C si bd. Camil Ressu nr. 2, bl. R1. Pentru contribuabilii din Sectorul 1 al Capitalei, conducerea D.I.T.L. din Piata Amzei nr.13 anunta ca platile se pot face inclusiv sambata, in intervalul orar 08.30-14.00. (Magda SEVERIN)
Soseaua Andronache inchisa
Traficul rutier pe Soseaua Andronache din Sectorul 2 al Capitalei va fi inchis, de vineri pana luni, intre strazile Maliuc si Avram Iancu, pentru reparatii la trecerea la nivel cu calea ferata Bucuresti - Constanta. Comisia Tehnica de Circulatie a municipiului Bucuresti a avizat, marti, inchiderea circulatiei pe Soseaua Andronache, pe tronsonul amintit, incepand din data de 10 noiembrie, ora 20.00, pana in 13 noiembrie, ora 05.00, pentru reabilitarea trecerii la nivel cu calea ferata Bucuresti-Constanta. Potrivit unui comunicat al Primariei Capitalei, dirijarea traficului pe rutele ocolitoare se va realiza prin indicatoare rutiere, iar pentru evitarea blocajelor in trafic, conducatorii auto sunt rugati sa respecte semnele de circulatie si sa isi adapteze din timp rutele de deplasare. Tot pentru modernizarea caii ferate Bucuresti - Constanta, traficul rutier a mai fost inchis, la sfarsitul lunii octombrie, pentru cateva zile, pe soselele Petricani si Pipera. Totodata, circulatia auto a mai fost sistata, pentru doua saptamani, intre Casa Presei Libere si Aeroportul Baneasa. Masura a fost luata pentru refacerea podului feroviar Miorita, iar circulatia pe acest sector s-a reluat in 22 octombrie. (Magda SEVERIN)
Subventii pentru animale de rasa
Fermierii care achizitioneaza bovine, ovine si caprine de rasa vor beneficia de o subventie din partea statului cuprinsa intre 25-50% din pretul de achizitie, in functie de numarul exemplarelor cumparate, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. Pentru achizitia a 3-10 juninci, statul va suporta 50% din valoarea pretului de achizitie, dar nu mai mult de 2000 lei/cap, conform unei hotarari adoptate, ieri de Executiv. Subventia este descrescatoate, ajungand la 25% pentru un lot de 41-50 capete, dar nu mai mult de 1000 lei/cap. Animalele achizitionate trebuie sa fie confirmate prin certificate de origine si sa indeplineasca unele cerinte minime de performanta privind cantitatea de lapte. Pe de alta parte, si crescatorii de animale vor trebui sa respecte o serie de conditii pentru a beneficia de acest sprijin, respectiv sa parcurga o forma de pregatire profesionala in domeniul cresterii animalelor sau sa angajeze o persoana cu astfel de studii, sa se oblige in scris sa mentina animalele achizitionate in exploatatia proprie pe o perioada de cel putin 5 ani si sa incheie un contract de asigurare a animalelor. Pentru acordarea subventiei in acest an, Ministerul Agriculturii poate aloca fonduri de 20 milioane lei (200 miliarde lei vechi). (L.M.)