Cercul de politicieni americani cunoscuti sub porecla de "vulturi neoconservatori" dau vina pe presedintele George W. Bush pentru esecul SUA din Irak. Intr-o serie de declaratii facute pentru publicatia Vanity Fair, Richard Perle, David Frum, Keneth
Cercul de politicieni americani cunoscuti sub porecla de "vulturi neoconservatori" dau vina pe presedintele George W. Bush pentru esecul SUA din Irak. Intr-o serie de declaratii facute pentru publicatia Vanity Fair, Richard Perle, David Frum, Keneth Adelman - toti colaboratori apropiati ai presedintelui George W. Bush acuza administratia acestuia. Venite inaintea alegerilor pentru reinnoirea Senatului SUA aceste declaratii pot rasturna balanta voturilor.
David Rose, autorul interviurilor, afirma ca "Pe masura ce Irakul aluneca in haos, sustinatorii neoconservatori ai razboiului s-au intors impotriva administratiei Bush, acuzand ca planurile lor marete au fost subminate de incompetenta Casei Albe. Intr-o serie de interviuri exclusive Richard Perle, Keneth Adelman, David Frum si altii invinovatesc cu o deschidere socanta".
Perle: "As spune nu razboiului din Irak"
"Cred ca daca as fi fost profet si as fi vazut unde am ajuns azi si as fi fost intrebat <<Sa mergem in Irak?>> acum cred ca as fi spus <<Nu, sa luam in considerare alte strategii pentru a trata problema care ne ingrijoreaza si anume ca Saddam pune arme de distrugere in masa la dispozitia teroristilor>> (...) Am fi putut administra aceasta amenintare prin alte mijloace decat o interventie militara directa? Ei bine, poate ca am fi putut", afirma Richard Perle pentru Vanity Fair. "Perle este de nerecunoscut fata de vulturul increzator care, in calitate de presedinte al al Comitetului de Consilieri pentru Politica de Aparare a Pentagonului, imediat dupa 11 septembrie 2002 l-a invitat la acest comitet pe dizidentul irakian Ahmed Chalabi", scrie David Rose. "Deciziile nu au fost luate asa cum ar fi trebuit. Nu au fost luate la timp, iar diferendele au fost discutate la nesfarsit. Pana la urma trebuie considerat responsabil presedintele. Nu cred ca a realizat dimensiunea opozitiei din cadrul propriei administratii si a lipsei de loialitate", a mai afirmat Perle.
"Familia" si "esecul de la centru"
David Frum, fostul consilier de la Casa Alba responsabil cu scrierea discursurilor lui George W. Bush, cel care a inventat expresia "axa a raului" sustine ca infrangerea pare de neevitat deoarece "insurgenta a dovedit ca poate ucide pe oricine coopereaza, iar Statele Unite si prietenii lor au esuat in a dovedi ca ii pot apara". De aceasta situatie este responsabil "esecul de la centru" - incepand cu presedintele Bush, mai sustine David Frum.
Richard Perle a mai afirmat: "In administratia in care am servit (Perle a fost ministru adjunct al Apararii in administratia Ronald Reagan) exista o descriere de o singura propozitie a procesului de luare a deciziei atunci cand nu putea fi atins un consens intre departamente: <<Presedintele ia decizia>>. Bush nu a luat decizii, parte datorita faptului ca masinaria guvernului pe care o conducea nominal il conducea in realitate. Consiliul National de Securitate nu l-a servit pe Bush. El o privea pe consilierul National de Securitate Condoleezza Rice ca fiind parte a familiei".
David Frum a adaugat: "In calitate de scriitor de discursuri am crezut intotdeauna ca daca il poti convinge pe presedinte sa se angajeze fata de anumite cuvinte, se va simti angajat fata de ideile subliniate de aceste cuvinte. Iar socul cel mare a fost ca, desi presedintele a rostit cuvintele, nu a absorbit ideile". Michael Rubin, fost membru al Biroului Pentagonului pentru Planuri Speciale a afirmat: "Ceea ce cred ca a fost cea mai mare greseala a lui Bush este ca prin retorica lui oamenii au avut incredere in el, l-au crezut. Reformistii au aparut si s-au expus".
Rubin crede ca prin esecul de a coordona retorica cu actiunea, Bush i-a tradat pe reformatorii din Irak. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.