Subiectul nu este nou, am mai aratat in numerele noastre trecute cate grupari sunt in partidul liberal. O facem si de data asta, nu de alta dar poate au mai aparut si altele, daca nu, poate se intampla, caci pe scena politica romaneaca totul este pos
Subiectul nu este nou, am mai aratat in numerele noastre trecute cate grupari sunt in partidul liberal. O facem si de data asta, nu de alta dar poate au mai aparut si altele, daca nu, poate se intampla, caci pe scena politica romaneaca totul este posibil. Acum cativa ani s'a format noua grupare liberala "Prin noi insine" asemanatoare gruparilor H si "Pareri libere".
Dupa infiintarea gruparii H, noi am preconizat ca se va mai produce o grupare si asa a fost, adica gruparea "Prin noi insine". Spuneam atunci ca se da satisfactie grupului H si facandu-se remanierea de guvern, acestia au intrat la guvernare, in acest sens s'a creiat un precedent in baza caruia se vor mai forma si alte grupari care vor face agitatii cerand ca membrii lor sa intre si ei in guvern.
Gruparea H obtinand satisfactii a deschis pofta si altora. "Gruparea H" si "Pareri libere" sunt de partea d-lui Tatarescu.Terenul fiind liber si pofta mare, a dus la formarea unei alte grupari in jurul lui Dinu Bratianu. Si ce credeti ca au facut cei din gruparea Dinu Bratianu, au inceput sa polemizeze cu celelalte doua grupari - H si Pareri libere. Bineinteles ca acesta a fost doar inceputul. Agitatiunile fiecarei grupari inceteaza doar atunci cand unul dintre membrii sai ajung in guvern. Pe urma dupa o perioada de relativa acalmie o iau de la capat. Greu a fost doar inceputul. De-acum incolo orice nemultumit isi poate satisface pofta facand o grupare in partidul liberal si sa castige drept premiu un fotoliu ministerial. Intrebam pe distinsii nostri cititori unde mai regasim noi o situatie asemanatoare? Aud?
Desigur ca raspunsul corect este - in partidul national taranesc si in cel al poporului al Maresalului Averescu. Situatia la liberali este insa mai grava, el arata acum ca un bloc imens crapat in bucati. Am uitat si de cei nedreptatiti care sunt in mai toate gruparile. Ei se vor grupa in jurul lui Gh Brateanu care se intituleaza tot "liberal". Catastrofa cea mare va veni atunci cand vor intra in opozitie, caci rupturile in opozitie sunt fatale. Viitorul acestor grupari din cadrul blocului liberal apare destul de pesimist si daca se va continua divizarea se va putea zice pe drept cuvant ca tot "prin noi insine"partidul liberal se va autodistruge.
ZIUA, 8 noiembrie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.