Comisarul sef Dumitru Jianu, seful Politiei Rutiere, raspunde intrebarilor cititorilor ZIUA. Marius Dumitrescu a adresat redactiei o serie de intrebari care, prin intermediul ziarului, au ajuns la Dumitru Jianu. Publicam mai jos intrebarile si raspun
Comisarul sef Dumitru Jianu, seful Politiei Rutiere, raspunde intrebarilor cititorilor ZIUA. Marius Dumitrescu a adresat redactiei o serie de intrebari care, prin intermediul ziarului, au ajuns la Dumitru Jianu. Publicam mai jos intrebarile si raspunsurile.
Sa presupunem ca masina inmatriculata pe numele meu este condusa intr-o zi de un alt membru al familiei sau de catre altcineva cu consimtamantul meu. Sa presupunem ca respectiva persoana incalca prevederile codului rutier, fapta ce presupune atat amenda cat si penalizarea cu puncte in conditiile in care procesul verbal al contraventiei nu imi este inmanat direct de un agent. Daca amenda o pot plati eu pentru a scuti birocratia (ramanand sa obtin contravaloarea ei de la cel ce a condus masina), nu vad ce garantie am ca pana la clarificarea aspectelor legate de identificarea soferului ce a savarsit contraventia, punctele aferente nu-mi vor fi contabilizate mie?
Conform noii legislatii rutiere care va intra in vigoare de la 1 decembrie, este stipulat faptul ca proprietarul sau detinatorul unui vehicul este obligat sa comunice Politiei Rutiere, la cererea acesteia si in termenul solicitat, identitatea persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice. La domiciliu nu ajunge provesul verbal, ci doar instiintarea, iar proprietarul masinii trebuie sa informeze politia cine a condus vehiculul.
Referitor la problema interzicerii rularii pe linia de tramvai in conditiile in care exista mai mult de o banda de circulatie pe sens. Ce se va intampla in cazurile in care rularea pe linia de tramvai pe tronsonul (de exemplu B.Vacarescu-Aerogarii pana la intersectia cu DN1) este dictata de imposibilitatea preluarii de catre DN1 a traficului pe perioada culorii verzi a semaforului din Baneasa?
Cu privire la circulatia pe linia de tramvai, conform regulamentului de aplicare a Ordonantei de Urgenta, la art 103 se prevede faptul ca pe drumul public prevazut cu cel mult doua benzi pe sens si pe a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa axa drumului, soferii pot folosi aceasta banda, avand insa obligatia de a lasa libera calea tramvaiului la apropierea acestuia.
Cum rezolva noul cod rutier oprirea unui taximetru pentru a obtine un martor la un diferend cu un conducator auto in conditiile in care diferendul este anterior temporal momentului in care taximetristul ia cunostinta de acuzatia ce i se aduce respectivului conducator auto?
Martorul este oprit de catre Politia Rutiera nu pentru ca ar fi vazut un incident in trafic sau incalcarea regulilor de circulatie. In conditiile in care un sofer refuza de exemplu sa efectueze testul de alcool, este oprit un martor care sa "constate" acest lucru.
La o sesizare transmisa pe e-mailul politiei rutiere vom primi macar dovada inregistrarii ei?
Toate sesizarile primite pe adresa circulatie@politiaromana.ro sunt luate in considerare.
Campanie de informare
ZIUA in colaborare cu Politia Rutiera initiaza o campanie de informare a soferilor in privinta noului Cod Rutier. Astfel, cititorii care au nelamuriri in privinta anumitor aspecte din viitoarea legislatie pot adresa intrebari la adresa de e-mail investigatii@ziua.ro, sau direct in forumul ziarului de pe Internet, la adresa www.ziua.ro. Aceste intrebari le vom adresa, in numele cititorilor, reprezentantilor Politiei Rutiere.
Actiune pe DN 2
Politia Rutiera a organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, o actiune pe DN 2, Bucuresti - Buzau - Suceava, prin care s-a incercat impunerea "unui climat de disciplina in randul participantilor la trafic". Conform unui comunicat al Directiei Politiei Rutiere din cadrul IGP, actiunea a urmarit respectarea regimului legal de viteza, prevederile legale referitoare la depasire, dar si prevederile legale referitoare la portul centurii de siguranta. "Acest tip de activitati se inscriu noii modalitati de abordare a managementului traficului rutier de catre Politia Rutiera, prin actiuni pe tronsoane de drum si perioade de timp determinate, cu vizarea punctuala a unor abateri de la regimul circulatiei", se mai arata in acelasi comunicat al Politiei Rutiere. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.