O constructie de 46 de metri inaltime a ramas, ieri la pranz, atarnata intre doua silozuri ale fostei fabrici de paine Titan. Colosul de beton urma sa fie demolat printr-o implozie controlata, dar pentru ca se afla prea aproape de cladirile din vecin
O constructie de 46 de metri inaltime a ramas, ieri la pranz, atarnata intre doua silozuri ale fostei fabrici de paine Titan. Colosul de beton urma sa fie demolat printr-o implozie controlata, dar pentru ca se afla prea aproape de cladirile din vecinatate, "a refuzat"sa cada la pamant. Cele 12 kilograme de explozibil utilizate nu au fost de ajuns sa scoata constructia din mijlocul silozurilor. In aceste conditii, ea va sta inclinata timp de 24 de ore chiar in mijlocul unui cartier de locuinte. Desi reprezentantii firmei de constructii care se ocupa de demolarea cladirilor sustin ca nu exista pericolul unei prabusiri, prin zona in care se afla vechea fabrica isi fac veacul o sumedenie de oameni ai strazii si copii care locuiesc in cartierul Pantelimon. "Paza o avem asigurata. Exista un gard in jurul acestui teren, dar si personal de paza al unei firme de specialitate. Nu cred ca are cum sa intre cineva in acest perimetru si, oricum, nu are cum sa cada cladirea aceea, desi eu m-as bucura. E prea bine infipta intre celelalte doua", sustine Liviu Taban, directorul firmei de constructii. Operatiunea de demolare va fi continuata astazi, sustin constructorii, cu ajutorul unor escavatoare. "Daca nu cade nici asa, cu siguranta va cadea atunci cand vom demola unul dintre silozurile de langa ea", a tinut sa precizeze Taban.
Greu de supravegheat
Cert este ca problema sigurantei locuitorilor din zona cade in sarcina paznicilor, dar imensa suprafata de teren este greu de supravegheat. Gardul poate fi sarit oricand de un intrus, iar cea mai mare parte a acelei zone nu este luminata noaptea. Pe de alta parte, reprezentanti ai autoritatilor locale ne-au explicat ca nu pot lua masuri de siguranta in interiorul suprafetei pe care se afla cladirile ce urmeaza sa fie demolate decat la cererea proprietarului. Cu toate acestea, Liviu Taban sustine ca la fata locului au fost prezenti pompieri, jandarmi, politisti si chiar o ambulanta. "Sunt masuri de protectie care se iau de fiecare data cand se demoleaza o cladire. A fost o masina de pompieri, o salvare si jandarmii care au preluat, ulterior, explozibilul ramas pentru a-l depozita in siguranta", a adaugat directorul firmei de constructii. Pompierii, politistii, jandarmii si salvarea au plecat, insa, la scurt timp dupa tentativa de demolare iar siguranta zonei a ramas in sarcina firmei de paza. In alta ordine de idei, demolarea fostei fabrici de paine a provocat si nemultumiri printre locuitorii din vecinatate. Astfel, in urma cu cateva luni suflul unei explozii a spart mai multe geamuri ale unui bloc din apropiere. Mai mult, in timpul unei astfel de operatiuni un nor imens de praf strabate cale de cativa kilometri strazile si bulevardele din imprejurimi. Este adevarat ca firma de constructii ii avertizeaza pe locuitori dar nu poate impiedica neplacerile provocate: zgomot, praf si un soc puternic "ca la un cutremur de 4-5 grade", asa cum sustin unii dintre locuitorii din zona.
Blocuri de locuinte
Constructia care trebuia sa cada ieri este cea de a 15-a cladire ce urmeaza sa fie demolata din randul celor 17 existente pe terenul fostei fabrici de paine. Pana la data de 25 decembrie intreaga suprafata de 70 de mii metri patrati trebuie sa fie curatata. Aici se vor construi 14 blocuri de locuinte. Proprietarul, firma spaniola Hercesa Imobiliare, a cumparat terenul de la Grupul Loulis pentru o suma cifrata la circa opt milioane de dolari. Grecii de la Loulis cumparasera fabrica de la stat, ca urmare a privatizarii acesteia la un pret mult mai mic decat valoarea actuala a terenului. Inainte de privatizare, in Parlamentul Romaniei a fost chiar o disputa pe tema vanzarii acesteia. Fiind unul dintre principalii furnizori de paine din Capitala, unii oficiali romani s-au opus acestui demers. "Defuncta" fabrica de paine Titan era una dintre cele mai mari si mai cunoscute din tara. Painea si produsele de panificatie fabricate aici, printre care vestitele grisine, au fost alimente de baza pentru romani inca din anul 1961, anul in care a fost construita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.