Dupa indelungi experimente de hardware si software, laptopul de 100 de dolari se pregateste de productia in masa.

Cel putin asa sustin producatorii taiwanezi de la Quanta Computer. In primul trimestru din 2007 vor incepe livrarile, pana in prezent fiind confirmate comenzi din Argentina, Brazilia, Libia, Nigeria si Thailanda, India renuntand la acest proiect. Compania Quanta spera ca anul viitor sa livreze intre 5 si 10 milioane de unitati. Dupa cum s-a stabilit, laptopul va avea sistem de operare Linux, procesor AMD la 500 MHhz, va fi capabil de conexiune wireless la internet, va avea 128 MB DRAM si memorie de flash de 500 MB.

""One Laptop Per Child"" este un proiect care si-a propus sa asigure accesul la educatie, informatie si tehnologie copiilor din tari ""defavorizate"". Liderul acestui grup de initiativa este Nicholas Negroponte, cofondator la Media Laboratory, Massachusetts Institute of Technology. Livrarile se vor face catre guverne si diverse organizatii implicate in activitati educationale, desi la un moment dat s-a discutat despre o eventuala comercializare ""la raft"", dar la un pret ceva mai mare.

SI IN ROMANIA? Se incearca si includerea Romaniei pe lista tarilor care sa cumpere un asemenea model de laptop, fiind dezbateri aprinse pe aceasta tema. Ministerul Comunicatiilor nu sustine initiativa, dar discutiile continua.