Promisiunea ultimilor trei primari generali va deveni, in sfarsit, realitate: Capitala va fi independenta energetic. La sfarsitul acestei ierni, Primaria Capitalei va deveni unicul stapan al productiei si distributiei de energie termica pentru popula
Promisiunea ultimilor trei primari generali va deveni, in sfarsit, realitate: Capitala va fi independenta energetic. La sfarsitul acestei ierni, Primaria Capitalei va deveni unicul stapan al productiei si distributiei de energie termica pentru populatie, dupa ce toate centralele termice vor trece din proprietatea societatii Termoelectrica in cea a RADET. Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), in subordinea caruia se afla regia bucuresteana de termoficare, a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, o hotarare in baza careia va fi elaborata strategia energetica a orasului. Cu alte cuvinte, municipalitatea orasului va decide pretul caldurii si al apei calde, putand sa-si protejeze cetatenii de flagelul scumpirilor care vor cuprinde intreaga gama a utilitatilor publice.
Murgeanu: "In primavara preluam centralele"
"La inceputul primaverii anului viitor vom prelua centralele electrotermice ale Bucurestiului. Din acel moment, vom fi si producatori, si distribuitori de energie, insa trebuie ca municipalitatea sa aiba o strategie energetica, in asa fel incat sa putem gestiona cat mai bine si mai corect sistemul de termoficare; sa nu mai avem probleme, ca pana acum", a declarat viceprimarul general Razvan Murgeanu.
Trebuie sa reamintim ca bucurestenii au contribuit din plin la modernizarea retelei de termoficare a orasului, in ultimii 16 ani fiind alocate sume importante din taxele si impozitele lor, iar in viitorii ani urmand sa achite creditele externe contractate de edili in acelasi scop. Dupa ce segmentul productie de energie termica va fi transferat de la Termoelectrica in coordonarea si raspunderea CGMB - in subordinea caruia se afla deja segmentul de distributie de la RADET -, locuitorii Capitalei vor sti ca Primaria si Consiliul Municipal sunt singurele institutii raspunzatoare de caldura din casele lor. Pana acum, Termoelectrica cerea scumpirea agentului termic, iar ANRSC onora solicitarea, operand preturile in asa fel incat se observa de la o posta complicitatea lor.
Mereuta: "O singura palarie pentru energie"
Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de proprietari Habitat, ne-a declarat ca a cerut inca din anul 1997 "o singura palarie si pentru distributie, si pentru producerea energiei". El sustine ca numai in acest fel se poate face un bilant energetic privind nevoile si resursele Capitalei. Mereuta este de parere ca, de fiecare data cand a fost vorba de majorarea tarifelor, s-au pus gresit "tunurile" numai pe RADET. "In fapt, o atentie mai mare la calcule arata ca aceste majorari nu au fost atat dictate de transportul energiei, cat de producerea ei. In 15 ani de zile, au stabilit pretul (Termoelectrica si ANRSC, n. red.) fara sa trimita nici un fel de informatii catre Primaria Capitalei. Municipalitatea nici nu a stiut, de fapt, ce plateste cand subventiona RADET. Acum, dupa ce va avea controlul costurilor de producere, Primaria Capitalei va sti cat va putea sa dea ca ajutor social, cu cat sa subventioneze pretul energiei termice", ne-a precizat Mereuta.
Ramba: "Preturi constante pentru populatie"
La randul sau, Virgil Ramba, directorul general al RADET, a salutat elaborarea unei strategii energetice proprii, preconizand drept efect preturi relativ constante pentru populatie. "Se va ajunge la o politica comuna in acest domeniu, in sensul ca nu va mai fi Ministerul Industriei sa discute partea de producere, iar Primaria - transportul si distributia. Ceea ce se va obtine (agentul termic, n. red.) nu se va majora de acum incolo. Mai ieftin - nu este de inteles, ca nu se poate in contextul actual, dar va duce la niste reduceri de costuri", ne-a declarat Virgil Ramba, asistand si el la sedinta CGMB.
Seres: "Termoelectrica trebuie sa-si clarifice datoriile"
In prezent, Termoelectrica produce cea mai mare parte a energiei termice consumata de bucuresteni. RADET are, la randul sau, un segment de productie, dar unul foarte mic. In schimb, se ocupa de transportul si distributia energiei termice. Capitala a ramas unul dintre putinele orase din tara unde centralele termice nu au trecut in subordinea Consiliului Local. Circa 60% din populatia Bucurestilor este racordata la sistemul centralizat de incalzire. Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, a declarat, recent, ca trecerea in proprietatea autoritatilor locale a Electrocentrale Galati, Constanta si Bucuresti va putea fi realizata numai dupa clarificarea situatiei datoriilor istorice ale Termoelectrica.
Consiliul Concurentei a avizat stergerea unor datorii ale Termoelectrica in valoare de peste 900 de milioane de euro (in conditiile in care Termoelectrica are datorii totale de 1,2 miliarde euro), suma reprezentand 91% din valoarea solicitata ca ajutor de stat de MEC.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.