Ani buni a condus spitalele Universitar si Elias din Bucuresti. Este presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti si seful Clinicii de chirurgie a Spitalului Universitar. Este senator si conduce organizatia PSD pe Bucuresti. Medicul Sorin Oprescu implineste astazi 55 de ani.

""Nu am fost tentat sa renunt la politica""

""In perioada asta ma incearca nostalgia trecerii anilor. De ani de zile, bilanturile de sfarsit de an au inceput sa fie din ce in ce mai sarace, pentru ca ori nu mi-a ajuns timpul ori au existat o serie intreaga de probleme care m-au tot impiedicat sa fac ceea ce aveam de facut. Nu sunt in minus, dar sunt intr-un echilibru precar, plus cu minus.

In clasa a IX-a am citit «Viata de chirurg» si, de atunci, mi-am dorit sa ajung chirurg si sa ajung un chirurg bun. Am ajuns in varf, am muncit, deci in privinta asta sunt linistit. Partea de politica am inceput sa o gandesc dupa 40 de ani. Pot sa spun un singur lucru: daca pana la 45 de ani nu ai luat Premiul Nobel pentru profesiune, atunci sigur o sa-l iei pentru pace. Spitalul Universitar este cea mai mare realizare a mea. Aici am stat 12 ani si este ca un copil al meu. Dupa acesta vine cu siguranta Eliasul, dar Spitalul Universitar este primul. Regretul meu este ca nu am reusit sa-l termin la cheie, asa cum mi-am propus. Intotdeauna cele mai grele decizii au fost cand trebuia sa intru in sala si sa operez, pentru simplul motiv ca nu intotdeauna esti convins ca faci bine. La capitolul pasiuni nu ies cu nimic din comun. Adevarul este ca de mine nu prea am mai avut timp. Incet, incet mi-am dat pasiunile deoparte si am ramas cu regretele ca nu am putut sa le fac. Pentru unele, din fericire, inca nu este tarziu. Nu am fost niciodata tentat sa renunt la politica, dar cateodata mi se face si mie acru in gura, in special cand vad instabilitatea oamenilor, modul lor de comportament. Am asistat in politica la vicierea unor prietenii, la desfacerea unor prietenii de ani si ani, tocmai pentru ca este locul unde caracterul intotdeauna isi spune cuvantul. Pe asta daca il ai bine, daca nu il ai.... Politica duce lipsa de oameni care au mai multa educatie. Ce ma face sa merg mai departe? Ambitia de a construi. Am construit atat fizic, cat si moral unitati si structuri si nu cred ca nu pot sa fac lucrul asta si in politica. Medicul Sorin Oprescu vede integrarea Romaniei in UE ca un om obisnuit. Politicianul vede acest lucru ca pe o incercare fantastica pentru Romania, incercare pe care imi doresc din tot sufletul sa o castigam. E ca un concurs in care am intrat si suntem pe pista de alergare. Sunt convins ca va fi greu, pentru ca eu cunosc Uniunea Europeana. Am stat ani buni in strainatate, deci stiu ceea ce se asteapta de la noi. Cateodata ma si enerveaza, pentru ca asteapta mai mult decat au avut ei vreodata. Ma refer la comportament.""