Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bistrita-Nasaud i-a rechemat la scoala, incepand de luni, pe cei 9500 de elevi din Bistrita care invata in scolile unde cursurile au fost suspendate din cauza frigului, transmite Mediafax. Autoritatile locale nu stiu, insa, daca vor reusi sa incalzeasca scolile respective, astfel ca, in cazul in care clasele nu vor avea caldura luni dimineata, elevii vor fi trimisi din nou acasa. "Am tot sunat la Primarie si am intrebat daca se reia sau nu incalzirea. Primarul mi-a spus ca ma suna el, dar decizia trebuie sa o iau acum (ieri la pranz, n.red.) pentru ca sambata si duminica eu nu mai am cu cine comunica. Asa ca am decis sa-i chemam pe toti la scoala si vedem atunci ce facemi, a declarat Horatiu Catalano, inspectorul scolar judetean.
La randul sau, viceprimarul Ioan Turc a declarat ca, in urma sentintei date de Tribunalul Bistrita-Nasaud in favoarea Primariei Bistrita, care a cerut o ordonanta presedintiala pentru alimentarea cu gaz a centralei termice, reprezentantii Companiei E.On Gaz Romania au invitat conducerea municipalitatii la discutii.† O delegatie a Primariei Bistrita s-a deplasat, ieri la pranz, la Targu Mures, pentru a semna un protocol cu Compania E.On Gaz.
Pe de alta parte, primarul orasului, Vasile Moldovan, a declarat, intr-o conferinta de presa care a avut loc, tot ieri, la PD Bistrita, ca nu isi reproseaza nimic pentru situatia cu care s-au confruntat cele 14 scoli ramase fara caldura. Edilul a declarat ca, anul acesta, s-au cheltuit de la bugetul de stat peste doua 2 milioane de lei in investitii pentru sistemul centralizat de termoficare. "Banii nu se puteau cheltui pentru achizitia de centrale termice pentru scoli, fiindca nu aveau aceasta destinatie", a declarat Vasile Moldovan, care nu se considera responsabil pentru faptul ca, de peste patru luni, cei aproape 1500 de abonati ai fostului Proditerm nu beneficiaza de apa calda sau caldura.
Cu centrale, dar in frig
Scolile din Bistrita vor primi, saptamana viitoare, aproximativ doua milioane de lei de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, pentru achizitionarea de centrale termice proprii, ceea ce va duce la debransarea cladirilor de la sistemul centralizat de incalzire. Suma nu acopera, insa, toate cheltuielile legate de instalarea utilajelor, motiv pentru care va fi nevoie de o noua alocare bugetara, ceea ce inseamna ca scolile ar putea ramane, pana la anul, tot in sistem centralizat. Primarul Bistritei sustine ca este posibil ca noua Directie de termoficare locala sa se desfiinteze, in conditiile in care se vor debransa de la sistemul centralizat si unitatile de invatamant. Decizia va fi luata insa intr-o sedinta a Consiliului Local.
Aeroterme in 111 scoli din tara
Ministrul Mihail Hardau a "rezolvat" situatia numai in cazul scolilor unde elevii au protestat, in sensul ca a dispus suspendarea cursurilor pe o perioada nedeterminata. In tara exista, insa, 111 unitati scolare si gradinite cu intarzieri in repararea, reabilitarea sau montarea instalatiilor de incalzire, cu facturi restante si debransari ale instalatiilor de incalzire. MEdC precizeaza, sec, printr-un comunicat, ca in toate unitatile scolare si gradinitele unde exista asemenea deficiente se tin cursuri, incalzirea fiind asigurata din surse alternative - aeroterme, calorifere electrice, instalatii pe lemne, si ca toate problemele raportate vor fi solutionate in perioada 6-15 noiembrie 2006. Cele mai multe situatii de acest fel au fost inregistrate in judetele†Neamt - 22 de unitati, Bucuresti -14, Constanta -15, Iasi -11, Vaslui -10. Autoritatile locale estimeaza ca toate problemele privind caldura in cele 111 unitati de invatamant ar putea fi rezolvate pana in 15 noiembrie.
Scoli noi fara incalzire in Botosani
Copiii din mai multe scoli, construite in judetul Botosani, in acest an, cu fonduri de la Banca Mondiala, sunt nevoiti sa invete in frig, din cauza ca autoritatile locale nu au reusit sa racordeze unitatile de invatamant la reteaua de energie electrica, transmite corespondentul Rompres. Scolile sunt dotate cu sisteme de incalzire pe baza de energie electrica, insa, din cauza finalizarii intarziate a lucrarilor de constructie, au ramas fara energie. O situatie grava se inregistreaza la Scoala nr. 2 din comuna Tudora, acolo unde peste 100 de copii fac orele de curs dupa un program diminuat, din cauza frigului. Liga Sindicatelor din Invatamant (LSI) a ridicat aceasta problema la nivelul Inspectoratului Scolar, solicitand rezolvarea de urgenta a problemelor. Vicepresedintele LSI, Dan Popovici, sustine ca probleme similare sunt si la scolile noi din Dangeni si Radauti Prut. Scolile respective ar fi trebuit sa fie finalizate pana la 1 septembrie, insa constructorii au intarziat, iar autoritatile locale nu au avut timp sa racordeze unitatile scolare la reteaua de utilitati. Inspectorul scolar general Horia Negrescu sustine ca in scolile care nu pot asigura energia termica nu ar fi trebuit sa inceapa procesul de invatamant, iar copiii ar fi trebuit sa ramana in spatiile vechi.