Un audit al Departamentului de Stat, realizat in 1999 si care critica prestatia diplomatica a fostului ambasador american la Bucuresti, Jim Rosapepe, a devenit o arma politica inaintea alegerilor legislative partiale din SUA de la 7 noiembrie, in care acesta candideaza la functia de senator al statului Maryland, transmite Mediafax. Raportul, realizat de Biroul Inspectorului General din cadrul Departamentului de Stat si publicat integral pe site-ul personal al actualului senator de Maryland, John A. Giannetti Jr., sub titlul "Aflati ce facea ambasadorul nostru in Romania si de ce a fost catalogat drept diplomatul cu cea mai slaba prestatie, din ultimii zece ani", prezinta misiunea lui Rosapepe la Bucuresti drept caracterizata de "confuzie in scopuri si mijloace", un stil de conducere autoritar si centralizat, risipa de timp si resurse financiare si umane si "incapacitatea de a intelege responsabilitatile politice fata de Washington". Pe de alta parte, documentul ii recunoaste fostului ambasador al SUA la Bucuresti anumite merite, printre care cel al unei abordari "noi si proaspete", cu idei "creative si neconventionale".
Dialogul cu Departamentul de Stat considerat insuficient
Textul revine, insa, la tonul critic, precizand ca planul de activitate al misiunii diplomatice din Romania, intocmit de Rosapepe, este "complex, nespecific si prea ambitios", fara a oferi puncte clare care sa ghideze activitatea functionarilor impartiti in prea multe departamente. "Ambasadorul intelege gresit structurile agentiei, nivelul de stres este mare, iar moralul (in randul personalului) este scazut", sustine documentul, care adauga ca "relatiile ambasadorului cu membrii (Ambasadei, n.red.) au avut de suferit de pe urma personalitatii lui puternice si a insistentei cu care urmareste propriile scopuri", ca si a faptului ca nu apreciaza contraargumentele. Auditul ii mai reproseaza lui Rosapepe ca de la inceperea mandatului sau diplomatic, ambasada SUA la Bucuresti nu indeplineste rolul pe care ar trebui sa-l joace in promovarea politicilor americane, din cauza unui dialog neadecvat cu Washingtonul. "Dialogul cu Departamentul de Stat este insuficient, atat cantitativ cat si calitativ" si este caracterizat de "o lipsa de incredere de ambele parti", pe fondul unei diferente clare de perspectiva, afirma textul. La fel, rapoartele ambasadei - atat cele politice cat si economice nu corespund cerintelor de calitate si cantitate, pentru a fi de folos analistilor pe probleme de afaceri externe de la Washington, adauga documentul, care sustine ca credibilitatea si influenta Ambasadei au avut de suferit.
Notat cu 3,28 din 10
In urma centralizarii raspunsurilor cuprinse in 44 de chestionare, auditul a dezvaluit ca Rosapepe a obtinut un punctaj de 3,28 pe o scara de la unu la zece la capitolele privind abilitatile de lider si de manager. La alte cateva categorii, printre care claritate, fermitate si obiectivitate, fostul ambasador american la Bucuresti a obtinut cel mai slab punctaj dintre cei 136 de ambasadori si alti oficiali diplomatici supusi aceleiasi analize, intre 1991 si 1999, potrivit raportului auditului. Jim Rosapepe, care indeplinit functia de ambasador al SUA in Romania timp de trei ani, demisionand in 2001, l-a devansat cu o diferenta considerabila pe senatorul John Giannetti Jr., in alegerile preliminare din septembrie pentru desemnarea candidatului democrat la functia de senator, din Districtul 21 din statul Maryland, aminteste Mediafax. (D.E.)