Compania de producere a energiei electrice si termice in termocentrale, Termoelectrica, va disparea, urmand sa fie absorbita de catre Hidroelectrica (compania de producere a energiei electrice in hidrocentrale), dupa ce ii vor fi efectiv sterse dator
Compania de producere a energiei electrice si termice in termocentrale, Termoelectrica, va disparea, urmand sa fie absorbita de catre Hidroelectrica (compania de producere a energiei electrice in hidrocentrale), dupa ce ii vor fi efectiv sterse datoriile catre stat, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres, transmite NewsIn. Potrivit acestuia, este putin probabil ca pana la anularea datoriilor bugetare ale Termoelectrica, societatile din subordine, Electrocentrale Doicesti, Electrocentrale Borzesti si Electrocentrale Braila, sa formeze producatori independenti de energie impreuna cu investitori privati interesati. Seres a aratat ca, dupa formarea producatorilor independenti, acestia vor iesi din Hidroelectrica, pentru a functiona singuri pe piata. Ministrul a adaugat ca proiectul de Ordonanta de Urgenta care prevede stergerea datoriilor Termoelectrica se afla pe linia de avizare intra-ministeriala. El a adaugat ca respectivul proiect va trebui sa fie insotit si de un plan de afaceri si unul de restructurare a producatorului de energie.
Potrivit lui Seres, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va semna cu IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) un contract pentru elaborarea de catre IFC a planului de afaceri pentru Termoelectrica. "Exista mai multe considerente pentru care IFC va face acest plan. Institutia are posibilitatea sa faca repede acest plan de afaceri, care va sta la baza planului de restructurare a Termoelectrica. Poate un plan normal ar costa Termoelectrica 10.000 sau 15.000 de euro si stim ca nu are de unde sa dea acesti bani. Planul il face divizia de investitii a Bancii Mondiale, Banca Mondiala dand banii. Astfel, il vom face oarecum gratuit", a mai afirmat ministrul.
Reamintim, Consiliul Concurentei a autorizat la inceputul lunii octombrie acordarea unui ajutor de stat in valoare de 3,36 miliarde lei noi pentru Termoelectrica, societate de stat amenintata de faliment. Ca datoriile companiei sa fie sterse, Guvernul va trebui sa aprobe o ordonanta de urgenta elaborata de MEC in acest sens. Proiectul de ordonanta va trebui sa primeasca avize favorabile si de la Ministerul de Finante si cel al Justitiei.
La jumatatea lunii august, ministrul Codrut Seres declara ca Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de electricitate din Romania, va "inghiti" societatea Termoelectrica, in cazul in care Consiliul Concurentei va aproba stergerea datoriilor acesteia, cifrate la 1,2 miliarde euro. Termocentralele vor constitui rezerva de capacitate, mai ales in cazuri de seceta, cand hidrocentralele nu vor putea produce energie, dar Hidroelectrica va trebui sa-si onoreze contractele. Termoelectrica detine, in prezent, companiile de productie Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Galati, patru sucursale - Paroseni, Doicesti, Borzesti si Braila, precum si 12 societati comerciale de reparatii si servicii, asa-numitele Termoserv-uri. Autoritatile locale intentioneaza sa preia cel mai tarziu la inceputul anului viitor mai multe centrale din cele subordonate Termoelectrica, care produc si energie termica pentru populatie. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.