Propunerea premierului Tariceanu pentru postul de comisar european este Leonard Orban. Informatiile primite la redactie ne indreptatesc sa facem un nou pariu in care sa dam ca sigura nominalizarea. De altfel ZIUA a anticipat corect si desemnarea
Propunerea premierului Tariceanu pentru postul de comisar european este Leonard Orban. Informatiile primite la redactie ne indreptatesc sa facem un nou pariu in care sa dam ca sigura nominalizarea. De altfel ZIUA a anticipat corect si desemnarea lui Varujan Vosganian, de catre catre Guvern, pentru inalta functie europeana. Decizia pentru Leonard Orban a fost luata ieri dimineata la Palatul Victoria. Ulterior, premierul s-a intalnit cu presedintele Basescu aducandu-i la cunostinta hotararea sa. Noua propunere a Romaniei a fost transmisa tot ieri presedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso.
Pe lista premierului s-a mai aflat numele ministrului de Externe, Mihai Ungureanu, iar de pe margine democratii au facut lobby pentru ministrul Anca Boagiu. Palatul Victoria a luat in calcul doar doua nume: Orban si Ungureanu, varianta Boagiu fiind ignorata. In final s-a decis asupra lui Orban. Promovarea lui Ungureanu insemna pentru PNL castigarea unui loc in CSAT si a portofoliului Externelor intrucat acualul sef al diplomatiei este socotit omul Cotrocenilor, sustin surse liberale. Primul ministru a decis insa ca strategic este ca Ungureanu sa ramana, sub observatie, la Bucuresti. Ministrul de Externe a declinat functia de la Bruxelles abia dupa ce a aflat ca Tariceanu l-a preferat pe Orban, precizeaza aceleasi surse.
Desi noua propunere a Romaniei pentru functia de comisar european a fost transmisa la Bruxelles, razboiul Cotroceni-Victoria a continuat si ieri. Purtatorul de cuvant al Presedintiei a incercat sa acrediteze ideea ca decizia a fost luata de comun acord. In replica Executivul a comunicat ca seful statului a fost doar informat in legatura cu decizia premierului.
Retragerea lui Varujan Vosganian din cursa pentru Bruxelles este pusa de presedintele PIN, Cozmin Gusa, pe seama celei de-a "doua fratii" a Securitatii. El sustine ca "Secu, a doua fratie" controleaza afacerile europene din partea Romaniei. (D.I.)
Favoritul pentru Bruxelles
Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus, ieri, intr-un interviu acordat Mediafax, ca i-a trimis presedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, noua propunere a Romaniei pentru postul de comisar european. El a precizat ca in cel mai scurt timp va anunta numele candidatului. Surse oficiale au sustinut insa ca secretarul de stat in MIE Leonard Orban, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, este propunerea pentru postul de comisar european, nominalizarea acestuia urmand sa fie anuntata, cel mai probabil astazi, simultan la Bucuresti si Bruxelles. Conform surselor citate, aceasta ar fi singura propunere trimisa de Tariceanu presedintelui Comisiei Europene. Desi numele lui Mihai Ungureanu a fost, de asemenea, vehiculat ca avand sanse mari pentru nominalizarea la acest post, ministrul de Externe nu a figurat intre optiunile de a fi trimise la Bruxelles, au precizat aceleasi surse. De altfel, Ungureanu a refuzat nominalizarea. El a declarat, ieri, ca este decis sa isi duca mandatul la capat, insa este onorat de vehicularea tot mai frecventa a numelui sau pentru functia de comisar european. In joc se afla insa Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene, pe care PD doreste sa o trimita la Bruxelles.
Atributul Guvernului
Pe de alta parte, in interviul amintit, Tariceanu a mentionat ca presedintele Traian Basescu a fost tot timpul informat in legatura cu deciziile Guvernului. "Am vazut ca un ziarist il cita pe presedintele Basescu care ar fi spus ca se va implica de acum incolo in nominalizarea comisarului european. Interpretarea corecta este ca presedintele Romaniei a fost tot timpul informat in legatura cu deciziile Guvernului", a adaugat Tariceanu. Referindu-se la discutiile din PNL, premierul a mentionat ca nu sunt liberalii atat de nemultumiti pe cat spera unii, subliniind ca la Aparare nu a facut nici un barter politic.
Basescu vrea sa se implice
Presedintele Traian Basescu a sustinut, intr-un interviu care urma sa apara astazi, ca se va implica in desemnarea noului candidat la postul de comisar european, deoarece Romania nu isi poate permite inca un esec. "Eu cred ca desemnarea lui Varujan Vosgaian a fost un esec. Ma voi implica, pentru ca Romania nu-si mai poate permite inca un esec in desemnarea comisarului", afirma Basescu in interviu, conform editiei de ieri a cotidianului "Jurnalul National". Comisarul roman nu reprezinta nici PNL, nici pe Calin Popescu Tariceanu, nici pe Sorin Ovidiu Vantu, nici pe Dinu Patriciu, nici Securitatea, adauga presedintele. Seful statului precizeaza ca acesta reprezinta Europa, componenta romaneasca a Europei unite si "asta trebuie sa priceapa toti cei implicati in desemnarea comisarului roman in Guvernul Europei".
PNL il refuza pe presedinte
In replica, liberalii, prin vocea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu au spus ca presedintele Traian Basescu nu va fi implicat in nominalizarea reprezentantului Romaniei in Comisia Europeana. "Ar fi fost de datoria presedintelui Traian Basescu sa sustina nemijlocit candidatul Romaniei indiferent cine a facut nominalizarea, conform legii. PSD, prin vocea vicepresedintelui Mihai Tanasescu, sustine implicarea presedintelui in problema comisarului. El a apreciat ca implicarea lui Basescu "este normala", intrucat detinatorul acestui post va reprezenta Romania, si este nevoie, in acest sens, "de o intelegere foarte limpede intre Executiv si Administratia prezidentiala". (R.A.)
Presedintele a discutat premierul a informat
Varianta Cotroceni
Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au avut, ieri dimineata, o intalnire, in care au stabilit noua propunere pentru postul de comisar european, care a fost trimisa apoi de seful Executivului la Bruxelles, a declarat, Adriana Saftoiu. Conform purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale, intalnirea dintre Basescu si Tariceanu a durat aproximativ o ora. Cei doi au discutat despre o noua propunere pentru postul de comisar european, dupa retragerea liberalului Varujan Vosganian. Presedintele si premierul au stabilit persoana nominalizata pentru acest post, iar propunerea a fost trimisa, dupa pranz, la Bruxelles, a mai spus Adriana Saftoiu. Ea nu a vrut sa precizeze cine este persoana nominalizata.
Varianta Victoria
Premierul Calin Popescu Tariceanu a avut, ieri, o intalnire cu presedintele Traian Basescu, in care "l-a informat" pe seful statului in legatura cu propunerea pentru postul de comisar european pe care urma sa o trimita la Bruxelles, precizeaza Guvernul. "Aceasta informare face parte din relatia institutionala pe care primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu o are cu presedintele Traian Basescu", adauga sursa citata. Conform aceleiasi surse, primul-ministru a transmis ulterior, la Comisia Europeana, propunerea pentru postul de comisar european din partea Romaniei, "in baza prerogativelor ce revin Guvernului pentru desemnarea comisarului european". (Mediafax)
Cine este Leonard Orban
Leonard Orban, secretar de stat la Ministerul Integrarii, a fost semnatar, in calitate de negociator sef cu Uniunea Europeana - impreuna cu presedintele Basescu, premierul Tariceanu si ministrul Ungureanu - a Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (25 aprilie 2005, Luxemburg). Orban coordoneaza pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana si, din aprilie 2005, pozitia Romaniei referitoare la statutul de observator activ la UE. A absolvit Facultatea de Mecanica (Universitatea Brasov) si Facultatea de Management (ASE-Bucuresti). Vorbeste doua limbi straine: engleza si franceza.
Leonard Orban si-a inceput relatia cu UE in 1993, cand a devenit consilier parlamentar pentru afaceri europene si internationale in Camera Deputatilor. Tot atunci, Orban si-a inceput activitatea in Comitetul Parlamentar Mixt UE-Romania, in calitate de secretar tehnic. Din mai 2001 pana in decembrie 2004, Leonard Orban a fost negociator-sef adjunct cu UE, iar dupa schimbarea puterii de la Bucuresti a preluat postul de negociator-sef. Desi este fratele liderului PNL Bucuresti, Ludovic Orban, Leonard nu este angajat in vreun partid politic. (O.B.)
A fost sau nu a fost?
Aproximativ 70% dintre romani sunt de parere ca nu vor vedea vreun securist arestat pentru faptele sale din regimul comunist, in decursul unui an, 14% se declara optimisti in aceasta privinta, in timp ce 16% au raspuns ca nu stiu, releva datele unui sondaj de opinie, realizat de Biroul de Cercetari Sociale (BCS), in perioada 10-16 octombrie. Peste 30% dintre subiectii sondajului au opinat ca Traian Basescu nu a fost ofiter acoperit al serviciilor secrete comuniste, 23% au declarat ca presedintele ar fi detinut un astfel de rol, iar 46% au precizat ca nu se pot pronunta. O treime dintre repondenti au apreciat ca seful statului ar fi fost colaborator al fostei Securitati, 27% au avut o parere contrara, iar 40% au precizat ca nu se pot pronunta in aceasta privinta (vezi grafic). Pe de alta parte, aproximativ 40% dintre intervievati considera ca presedintele Basescu a jucat cel mai important rol in campania de deconspirare a fostilor securisti, 12% dintre cei intervievati sunt de parere ca meritul este al PNL, iar 10% considera ca serviciile secrete straine au jucat rolul cel mai important. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1104 persoane in varsta de peste 18 ani si are o marja de eroare de +/- 3%. (O.B.)
Vosganian s-a retras
Senatorul liberal Varujan Vosganian a anuntat, sambata, la sediul PNL, ca i-a cerut premierului Calin Popesu Tariceanu sa retraga candidatura sa pentru postul de comisar european. Vosganian a precizat ca a avut, in cursul dupa-amiezei, o consultare cu premierul Calin Popescu Tariceanu. "Desi acuzele la adresa mea s-au dovedit nefondate, potrivit evaluarilor facute este posibil ca procedurile privind acceptarea candidaturii mele sa se prelungeasca, ceea ce ar crea Romaniei un prejudiciu de imagine. In contrast cu lipsa de responsabilitate a celor care au condus acest val de denigrari si acuzatii mincinoase la adresa mea, doresc sa-mi dovedesc inca o data responsabilitatea, motiv pentru care am solicitat primului-ministru retragerea candidaturii mele", a adaugat senatorul liberal. (R.A.)
Nemultumiri in PNL
Liderul deputatilor liberali Crin Antonescu s-a lansat, sambata, intr-un atac fara precedent la adresa presedintelui partidului, Calin Popescu Tariceanu, despre care a spus ca este principalul responsabil de situatia creata in jurul nominalizarii lui Varujan Vosganian. Antonescu a sustinut, la Realitatea TV, ca este inadmisibil sa afle "ca omul de pe strada" despre retragerea lui Vosganian, in conditiile in care a participat, ca membru in conducerea PNL, ca lider al deputatilor liberali, ore la rand la sedinta Delegatiei Permanente a PNL. Antonescu a mai spus ca a plecat de la Delegatia Permenenta a PNL cu concluzia ca Varujan Vosganian va fi sustinut in continuare de liberali. "Inca o data cred ca a fost o uriasa greseala introducerea postului de comisar european in algoritmul politic intern. De asemenea, vreau sa spun ca Basescu a facut un joc de politician marunt si nu de sef de stat si, pe de alta parte, premierul Tariceanu a facut un joc sinucigas pentru PNL, cumparand un esec de proportii cu pretul unui minister foarte important, pe care l-a cedat fara consultarea nimanui din partid", a adaugat liderul deputatilor liberali. Pe de alta parte, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a declarat ca liberalii sunt alaturi de Varujan Vosganian, care este o victima a unei campanii murdare instrumentate de serviciile secrete si de partidele politice. (R. ANDRONIC)
Gusa prezinta jocul politic in cazul Vosganian
"A doua fratie a Securitatii", beneficiara esecului
Beneficiara esecului Romaniei in privinta nominalizarii pentru functia de comisar european este "a doua fratie a Securitatii", care exercita o putere decisiva asupra politicienilor si care controleaza afacerile europene din partea tarii noastre, a declarat ieri liderul PIN Cozmin Gusa. El a prezentat, in sapte pasi, jocul politic "din interior" care s-a soldat cu scandalul Varujan Vosganian si al carui victima este Romania.
Disputa Vosganian-Basescu
Primul episod relevant pentru acest caz si prezentat de Gusa s-a consumat in anul 2000, cand Vosganian era contracandidatul lui Traian Basescu la primaria capitalei. Liderul PIN a mentionat ca actualul presedinte il acuza atunci pe liberal de legaturi dubioase cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si FNI, motiv pentru care a fost dat in judecata de Vosganian. Dupa ce instanta i-a dat castig de cauza liberalului, Basescu si-a cerut public scuze. Gusa a dezvaluit ca, in urma nominalizarii lui Vosganian pentru functia de comisar, presedintele CE Jose Manuel Barosso a primit doar articolele din presa romaneasca a acelui an care subliniau ca Varujan "se plimba cu masina FNI", nu si scuzele lui Basescu.
Lobby pentru Boagiu
Al doilea moment important invocat de Gusa se refera la recentul troc intre premierul Tariceanu si seful statului privind sefia MApN, in schimbul functiei de comisar european.
Urmatorul pas care completeaza filmul jocului politic prezentat de liderul PIN, este recenta vizita facuta de Basescu in Finlanda, unde s-a intalnit cu presedintele CE Barosso. Potrivit lui Gusa, Basescu "n-a facut altceva decat lobby pentru Anca Boagiu", dorita de PD pentru functia de comisar. Liderul PIN a precizat ca cel de-al patrulea punct relevant este "acuzatia fara dovezi pe care Liviu Turcu, fost securist, a adus-o lui Vosganian", privind colaborarea cu Securitatea. Gusa a catalogat drept ciudat faptul ca, in pofida lipsei unor dovezi incriminatoare, Varujan a iesit din cursa pentru comisar. Alt moment relevant prezentat de deputatul PIN vizeaza "declaratia contradictorie" data de SIE in urma acuzelor aduse liberalului de Liviu Turcu. "Dupa aparitia articolului in care Vosganian era acuzat de colaborare cu Securitatea, premierul Tariceanu a citat un oficial al SIE care i-ar fi transmis ca Varujan n-ar avea dosar", a relatat Gusa prima declaratie din partea institutiei. Potrivit acestuia, la 24 de ore dupa, SIE a revenit cu un comunicat in care preciza ca nu este in masura sa dea un verdict in cazul liberalului si ca CNSAS trebuie sa se pronunte.
Atacul lui Stolojan
Iesirea la rampa a disidentilor din PNL, in frunte cu fostul colaborator al Securitatii, Theodor Stolojan, pentru a-l ataca pe Tariceanu pentru decizia luata in cazul nominalizarii, este cel de-al saselea moment invocat de Gusa. El a precizat ca Stolojan a fost colaborator apropiat al Securitatii in calitate de sef al directiei de aport valutar special. Punctul care incheie demostratia deputatului PIN este recenta afirmatie "surpriza" a lui Traian Basescu, care a anuntat ca se va implica in nominalizarea unei noi persoane pentru functia de comisar. Candidatul PD pentru aceasta functie este Anca Boagiu.
Succes de imagine pe spatele Romaniei
Toti acesti pasi, dovedesc, in opinia lui Gusa, faptul ca "pe spatele Romaniei cineva a dorit un succes public de imagine in dauna unui dezastru de imagine pentru Tariceanu si PNL, doar pentru a se impune alta propunere pentru comisarul european". "Cine controleaza afacerile europene din partea Romaniei? Secu, a doua fratie", a subliniat deputatul PIN, precizand ca beneficiarii la nivelul PNL sunt tot personaje cu puternice legaturi cu Securitatea. El a sustinut ca zvonul potrivit caruia Liviu Turcu este fratele lui Mihai Turcu, seful organizatiei municipale PD Galati, este o manipulare. Gusa a atras atentia asupra relatiei de prietenie dintre Liviu Turcu si Silvian Ionescu, actual secretar executiv al PD, cunoscut pentru relatiile cu fosta Securitate. In replica, Silvian Ionescu a negat ca ar avea relatii stranse cu Turcu. (R.P.)
PC cere consultari
Senatorul PC Sabin Cutas a declarat, sambata, ca gestul lui Varujan Vosganian de a-si retrage candidatura pentru postul de comisar european este "onorabil", indiferent daca acesta a colaborat sau nu cu Securitatea, pentru ca se pune astfel capat unei crize care s-ar fi putut prelungi. "Dorim ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa se consulte cu partidele pentru desemnarea candidatului", a spus Cutas. (R.A.)
PD, vocea presedintelui
Liderul PD, Emil Boc a apreciat ca retragerea lui Varujan Vosganian este un gest firesc si normal intr-o situatie in care apar dezbateri si controverse, iar noua nominalizare va trebui sa reprezinte rodul unui acord de vointa politica intre presedinte si premier. "Noul candidat pentru functia de comisar european va trebui sa reprezinte rodul unui acord de vointa politica intre presedinte si premier, astfel incat Romania sa poata sta cu fruntea sus la Bruxelles. Viitorul candidat trebuie sa fie o persoana care sa stea deasupra partidelor si sa reprezinte Romania", a declarat liderul democrat. (R.A.)
PRM acuza manevrele Cotrocenilor
Peremistii au sustinut, sambata, prin vocea vicepresedintelui executiv Lucian Bolcas ca Varujan Vosganian a fost silit sa iasa din scena politica in urma manevrelor intreprinse de presedintele Traian Basescu si a jocurilor politicianiste din Romania. In opinia lui Bolcas, Varujan Vosganian este "un pion prea mic pentru a avea o importanta personala in aceste jocuri politicianiste". (R.A.)
PSD vrea postul
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a apreciat ca la viitoarea nominalizare ar trebui luate in calcul si propunerile PSD. "Pentru Varujan Vosganian era singura formula prin care mai putea repara ceva din situatia penibila, dar el ramane o victima colaterala in razboiul dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, care se duce fara crutare", a apreciat Geoana. (R.A.)
UDMR nu-i plac pozitiile PNL si PD
Presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut, sambata, ca ar trebui sa se discute in coalitie noua candidatura a Romaniei pentru postul de comisar european. Presedintele UDMR a tinut sa precizeze ca nu ii place ca PNL si PD considera ca problema comisarului european ar fi doar problema lor. "Cel putin in coalitie ar trebui sa existe un consens si o sustinere totala pentru candidatul la functia de comisar european, deoarece consecintele unei candidaturi au impact nu doar asupra PNL si PD, ci asupra tuturor", a apreciat Marko Bela. (R.A.)
Stolojan: Tariceanu e responsabil
Fostul lider PNL Theodor Stolojan a sustinut, sambata, ca responsabilitatea pentru ceea ce se intampla acum in jurul comisarului european ii apartine lui Calin Popescu Tariceanu si grupului sau, format din Bogdan Olteanu, Ludovic Orban si Dinu Patriciu. "Nu doresc nimanui sa treaca prin ce a trecut Varujan Vosganian in ultimele zile. El ar fi avut capacitatea intelectuala, stiintifica si probitatea morala sa fie comisar european, insa Tariceanu nu a tinut cont de cerinta presedintelui Barroso, ca cel nominalizat sa fie deja cunoscut la nivelul CE. S-a grabit sa fie el primul care sa anunte", a spus Stolojan. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.