Persoanele care au nevoie de dializa hepatica si au peste 14 ani sunt puse in situatia, pentru a-si salva viata, de a face rost de bani pentru a plati aceasta procedura medicala, pentru ca o astfel de procedura costa peste 2000 de euro. "Statul rambu
Persoanele care au nevoie de dializa hepatica si au peste 14 ani sunt puse in situatia, pentru a-si salva viata, de a face rost de bani pentru a plati aceasta procedura medicala, pentru ca o astfel de procedura costa peste 2000 de euro. "Statul ramburseaza prin Ministerul Sanatatii (MS) costurile dializei hepatice doar pentru persoanele pana la 14 ani. Dupa aceasta varsta pacientul trebuie sa plateasca", ne-a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Spitalul Fundeni. Argumentul cel mai important pentru rambursarea costurilor este ca, in cazul pacientilor care au ficatul sanatos si ajung in situatia de a avea nevoie de dializa hepatica rata de succes este de 90%. "Am avut trei fete care au necesitat dializa hepatica si toate trei au scapat cu viata, insa familiile lor au trebuit sa gaseasca bani pentru le putea salva viata. Cei care pot fi salvati cu dializa hepatica sunt, printre altele, persoane care, din greseala, au consumat ciuperci otravite sau care, intr-un moment de depresie, au incercat sa-si ia viata inghitind paracetamol. De asemenea, daca din operatia de transplant bolnavul nu-si revine si grefa nu-si reia functia, punem pacientul pe dializa" a adaugat prof. Voiculescu. El a estimat ca solicitarile de dialize hepatice ar fi intre 80 si 100 de sedinte pe an in comparatie cu aproximativ 18.000 de dialize renale / an. "Noi avem doua astfel de aparate pe sectie, exista si personal care sa le foloseasca, iar firma care comercializeaza trusele de dializa a lasat truse la Bucuresti pentru ca au vazut ca, pana la urma, acestea tot se cumpara", a mai prof. dr. Mihai Voiculescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.