Pe banii lui Ceausescu
Deputatii si senatorii au decis ieri infiintarea unor comisii parlamentare de ancheta a conturilor lui Ceausescu si a Fondului ICE Dunarea, dupa ce Dan Voiculescu a avut initiativa constituirii lor, ani la rand fiind acuzat ca si-ar fi insusit banii. Din Comisia de ancheta pentru investigari si clarificari referitoare la conturile lui Nicolae Ceausescu vor face parte senatorul PSD Ioan Chelaru, deputatul PNL Titu Ghiorghiof, deputatul PRM Gelil Eserghep, senatorul UDMR Verestoy Attila si senatorul PC Sabin Cutas. Parlamentul a aprobat si infiintarea Comisiei de ancheta pentru investigari si clarificari referitoare la activitatea ICE Dunarea, in a carei componenta intra deputatul PSD Gabriel Vlase, senatorul PNL Paula Ivanescu, senatorul PRM Ilie Petrescu, senatorul UDMR Verestoy Attila si deputatul PC Eduard Hellvig. Propunerea de infiintare a celor doua comisii a fost depusa la Parlament joia trecuta. Conservatorul Sabin Cutas, a explicat ca infiintarea celor doua comisii exprima dorinta PC "de a se lamuri acel mit al conturilor lui Ceausescu". in privinta ICE Dunarea, Cutas a precizat ca trebuie sa se clarifice odata pentru totdeauna "daca a fost sau nu a securitatii si unde s-au dus banii din conturile intreprinderii". Ambele comisii urmeaza sa prezinte un rapor in termen de cel mult sase luni de la constituire. (R.P.)
Scheele insista pentru ANI
Sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a insistat ieri, la intrevederea cu presedintele Traian Basescu, asupra importantei adoptarii legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in conformitate cu exigentele UE. Scheele s-a intalnit cu seful statului cu ocazia incheierii mandatului sau in Romania, a informat Administratia Prezidentiala. Basescu i-a multumit sefului Delegatiei Comisiei Europene pentru ajutorul deosebit pe care l-a acordat Romaniei in procesul de reforme pe care l-a parcurs. Presedintele tarii a remarcat faptul ca mandatul lui Scheele la Bucuresti a corespuns cu perioada cea mai intensa in pregatirea pentru aderarea la UE. Oficial european a apreciat, la randul sau ca perioada petrecuta in Romania a reprezentat o "experienta extraordinara", subliniind faptul ca tara noastra a inregistrat o evolutie spectaculoasa in ultimii cinci ani. Scheele a accentuat necesitatea mentinerii ritmului reformelor, inclusiv dupa data aderarii, iar Basescu a promis ca, in conformitate cu prerogativele constitutionale, va continua sa solicite institutiilor statului accelerarea ritmului reformelor, atat inainte, cat si dupa data aderarii. (A.H.)
Baconschi, consilier
Teodor Baconschi a preluat ieri functia de consilier prezidential pe probleme de politica, detinuta anterior de Claudiu Saftoiu, in prezent sef al SIE. Traian Basescu a semnat decretul de numire in functie a lui Baconschi, a anuntat Administratia Prezidentiala. El a fost eliberat, la sfarsitul lunii septembrie, din functia de secretar de stat pentru afaceri globale la Ministerul de Externe. Anterior, Teodor Baconschi a fost ambasador al Romaniei pe langa Sfantul Scaun (1997-2001), director general in MAE, ambasador in Portugalia. (A.H.)
Apel la referendum
Conducerea Uniunii Civice Maghiare - Scaunul Sfantu Gheorghe a lansat un apel catre autoritatile locale sa organizeze referendumurile pentru autonomia Tinutului Secuiesc in mod unitar. In acelasi timp, UCM a solicitat organizatiei locale a UDMR - Trei Scaune de Jos "sa nu faca un pas inapoi" si sa inteleaga ca "singura sansa pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este aceea de a se organiza referendumul". Liderul UCM - Scaunul Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, ieri, potrivit Mediafax, ca, in cazul in care in problema referendumului nu va exista o unitate intre organizatiile politice maghiare, bisericile istorice si organizatiile civice, atunci "lupta" nu va avea succes. (R.P.)