Un incident care se putea incheia cu o catastrofa a avut loc in apropierea coastei Libanului, cand doua avioane israeliene de tip F-16 au fost lansate in directia unui elicopter care decolase de pe o nava germana. Aceasta nava face parte din flota ge
Un incident care se putea incheia cu o catastrofa a avut loc in apropierea coastei Libanului, cand doua avioane israeliene de tip F-16 au fost lansate in directia unui elicopter care decolase de pe o nava germana. Aceasta nava face parte din flota germana, cuprinzand opt vase de razboi, cu 1000 de ofiteri, soldati si tehnicieni, trimise de Germania in cadrul fortelor internationale de supraveghere a incetarii focului intre Israel si Liban. Berlinul sustine ca avioanele israeliene au tras cu rachete asupra elicopterului si au amenintat securitatea vasului, dar Tel Avivul neaga acuzatia. Purtatorul de cuvant al armatei israeliene a recunoscut ca intr-adevar doua avioane s-au ridicat de pe sol si au zburat in jurul elicopterului german, care nu se identificase. Conform intelegerii ONU-Israel-Liban, toate zborurile avioanelor si elicopterelor fortelor internationale trebuie sa aiba loc in coordonare cu responsabilii militari israelieni. Zborul elicopterului german nu fusese anuntat. Autoritatile israeliene sustin ca n-au fost trase rachete cu scopul de doborare a elicopterului, ci doar rachete fumigene care impiedica avioanele sa devina o tinta usoara daca sunt la randul lor atacate. Dupa ce pilotii israelieni s-au convins ca e vorba de un elicopter german s-au retras. Ministrul Apararii Amir Peretz a luat imediat legatura cu omologul sau german, Franz Jozef Jung, transmitandu-i versiunea israeliana. E necesara o colaborare tehnica mai stransa, a opinat ministrul german. O vom discuta cand veti sosi in Israel, a promis Peretz. Ministrul german al Apararii urmeaza sa soseasca peste cateva zile in Israel.
Parisul si Tel Avivul se iau la harta
In paralel cu aceasta poveste, un alt incident a tulburat relatiile israeliano-franceze. Mai intai ministrul Apararii al Frantei a declarat ca fortele franceze care actioneaza in Liban vor impiedica zborurile avioanelor israeliene pe cerul libanez. Se facea aluzie chiar la utilizarea de armament anti-aerian. Zilele trecute, ambasadorul francez Jean Michel Cazze, a inaintat o plangere la Ministerul de Externe al Israelului in care protesteaza impotriva zborurilor avioanelor israeliene deasupra oraselor Beirut, Sidon si Tzur, provocand in unele cazuri "boom"-uri sonice care urmaresc inspaimantarea locuitorilor. Daca nevoia de a culege informatii aeriene ar fi "legitima", francezii nu pot intelege necesitatea militara a acestor "boom"-uri, socotindu-le "provocatoare". Scopul lor ar fi, dupa francezi, "sa-i enerveze pe libanezi". Comandantul fortelor FINUL din Liban, generalul Allain Pelegrini, a dezvaluit ca ieri avioanele israeliene au efectuat noua zboruri deasupra teritoriului libanez. Declaratiile amenintatoare ale ministrului Apararii al Frantei si ale comandantului fortelor internationale ONU in Liban nu au fost pe placul responsabililor israelieni, care au cerut explicatii. Generalul francez i-a telefonat, ieri, generalului Dan Halutz, comandantul armatei israeliene, si i-a clarificat ca nu are intentia sa ordone sa se traga asupra avioanelor si elicopterelor israeliene care zboara deasupra Libanului. Purtatorul de cuvant al Tsahal a declarat: "Nu au existat niciodata asemenea lucruri".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.