Miercurea surprizelor! Asta a fost ieri. PNL si PD, prin Traian Basescu, au negociat in tacere si au cazut la pace. Astfel, mai multe probleme care ramasesera „atårnate“ au primit o solutie n Dupa o discutie tete-a-tete intre Taric

Miercurea surprizelor! Asta a fost ieri. PNL si PD, prin Traian Basescu, au negociat in tacere si au cazut la pace. Astfel, mai multe probleme care ramasesera „atårnate“ au primit o solutie n Dupa o discutie tete-a-tete intre Tariceanu si Basescu si o alta intre premier si trei lideri ai PD, iata rezultatul: Atanasiu si-a dat demisia, declarånd ca vrea sa ii rapeasca lui Basescu placerea de a-l demite, MApN a trecut la PD, democratul Sorin Frunzaverde va fi noul ministru al apararii, iar nominalizarea comisarului european a facut-o premierul, care l-a desemnat pe liberalul Varujan Vosganian n Toate aceste schimbari, garantate prin semnarea de catre seful statului a decretului de revocare a lui Atanasiu si de numire a lui Frunzaverde pe functia de ministru al apararii, s-au petrecut in mai putin de jumatate de zi n Deci, ca la piata - una mie, una tie. Cu o singura deosebire: la un bilant, tot Basescu iese cåstigator, nearatåndu-se foarte deranjat de prezenta lui Vosganian la Bruxelles

(Claudia Cristofan)

Miercurea surprizelor! Asta a fost ieri. Pentru pri ma oara, PNL si PD, prin Traian Basescu, au negociat in tacere si au cazut la intelegere. Astfel, mai multe probleme care ramasesera „atarnate“ au primit o solutie. Asadar, dupa o discutie tete-a-tete dintre Tariceanu si Basescu si o alta intre premier si trei lideri ai PD, iata rezultatul: Atanasiu si-a dat demisia, MApN a trecut la PD, democratul Sorin Frunzaverde va fi noul ministru al apararii, iar nominalizarea comisarului european a facut-o premierul, care l-a desemnat pe liberalul Varujan Vosganian. Deci, ca la piata - una mie, una tie. Cu o singura deosebire: la un bilant, tot Basescu iese castigator, nearatandu-se foarte deranjat de prezenta lui Vosganian la Bruxelles.

Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul de revocare din functia de ministru al apararii a lui Teodor Atanasiu. Totodata, Basescu a semnat si decretul prin care la conducerea MApN va fi numit democratul Sorin Frunzaverde, confirmat pe functie si de liderul PD, Emil Boc. Frunzaverde a mai ocupat functia de ministru al apararii in anul 2000, pe vremea adminisitratiei Constantinescu, atunci cand cabinetul era condus de Mugur Isarescu. Astfel, au fost confirmate, de la nivel prezidential, trocurile care s-au facut in Alianta. Este adevarat ca doar cu vreo ora inainte purtatorul de cuvant al Aliantei, Adriean Videanu, a iesit public pentru a anunta schimbarile pe care cele doua partide colege PNL-PD le pregatesc. CNC al Aliantei D.A. a hotarat, ieri dimineata, ca nominalizarea comisarului european sa se faca de catre premier si sa cada in responsabilitatea PNL, iar desemnarea ministrului apararii sa revina PD, a declarat Videanu. „Atat nominalizarea comisarului european, cat si rezolvarea problemei de la MApN sunt probleme politice pe care CNC a dorit sa si le asume“, a spus Videanu. Conform acestuia, nominalizarea comisarului european este o problema de interes national, iar faptul ca MApN nu apartine nici unui partid politic si a fost asumat de Alianta au determinat CNC sa se intalneasca in cursul diminetii si sa analizeze cele doua probleme. Videanu a amintit ca deciziile CNC prevaleaza deciziilor partidelor. Declaratia lui Videanu a venit sa confirme zvonurile care deja aparusera in legatura cu schimbul din Alianta. Conform unor surse, deciziile au fost luate in urma discutiilor succesive desfasurate ieri dimineata, la Palatul Victoria, intre presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu, pe de-o parte, respectiv intre seful Guvernului si liderii PD Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, pe de alta parte.

Victoria a pariat pe Vosganian
Haosul a continuat la Palatul Victoria. Tariceanu a anuntat, la inceputul sedintei de ieri a Guvernului, ca l-a desemnat pe senatorul liberal Varujan Vosganian pentru postul de comisar european. Surse din Alianta au precizat ca Vosganian isi programase deja plecarea la Bruxelles, in cursul zilei de ieri, in jurul orei 17.00. Sursele citate au precizat ca scrisoarea de recomandare a fost semnata exclusiv de premierul Tariceanu. Vosganian ar putea prelua postul de comisar european pentru minoritati, aceasta fiind una dintre variantele vehiculate in ultima perioada in cercurile diplomatice europene. Cel mai probabil el va fi inlocuit in Senat de Camelia Gavrila, actualul inspector general al Inspectoratului scolar Judetean Iasi. Totodata, premierul a mai precizat ieri ca preluarea de catre PD a portofoliului Apararii a fost considerata o masura necesara pentru mentinerea echilibrului de forte in cadrul Aliantei.

Atanasiu, fortat sa cedeze
Cu foarte putin timp inainte de nominalizarea lui Vosganian pentru functia de comisar, Teodor Atanasiu si-a anuntat demisia din functia de ministru al apararii. La implinirea a 44 de zile de la suspendarea sa din functie, Atanasiu a spus ca „cel mai destept cedeaza“ si ca, de aceea, a hotarat sa demisioneze. El a mai precizat ca prin gestul sau doreste sa intrerupa criza de la minister si, in acelasi timp, sa ii rapeasca presedintelui „placerea“ de a-l demite. „Nu vreau ca Traian Basescu sa-si indeplineasca nici unul dintre primele trei obiective personale: alegeri anticipate, demiterea primului-ministru sau demiterea ministrului apararii“, a subliniat Atanasiu.

Bejinariu: O demisie tardiva
Deputatul PSD Eugen Bejinariu a declarat ca Teodor Atanasiu ar fi trebuit sa demisioneze in ziua in care a fost suspendat din functie de catre presedintele Traian Basescu si a apreciat ca gestul acestuia a intervenit tardiv.

Preda (PD): Un proces cu final asteptat


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.