Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) a initiat un program-pilot de verificare in teren a datelor declarate de agricultori privind suprafata si tipul culturilor insamantate, inscrise in Registrul Fermelor. Scopul actiunii este de

Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) a initiat un program-pilot de verificare in teren a datelor declarate de agricultori privind suprafata si tipul culturilor insamantate, inscrise in Registrul Fermelor. Scopul actiunii este de a instrui inspectorii care vor realiza aceste verificari incepand cu anul 2007.
Potrivit unui comunicat al APIA, actiunea se desfasoara in comuna Valea Calugareasca, din judetul Prahova, si are in vedere un numar de 15 fermieri, selectati aleatoriu din totalul de 142 fermieri inscrisi in program.
Programul Registrul Fermelor a fost initiat in luna octombrie a anului trecut, iar informatiile colectate vor constitui o baza de date pentru ca fermierii sa poata primi plati directe pe suprafata din partea UE. Intr-o prima etapa, fermierii au completat formularele pentru inscrierea in registru, iar de la 1 mai a inceput programul de identificare si localizare a parcelelor fiecarei ferme, pe baza imaginilor aeriene ale terenului in format digital (ortofotoplanuri digitalizate).
Potrivit celor mai recente date APIA, pana miercuri a fost realizata identificarea parcelelor in peste 50% din suprafata comunelor, in timp ce pentru 85% din suprafata au fost finalizate ortofotoplanurile.
Potrivit unei Ordonante de Urgenta, fondurile UE sunt gestionate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). "In urmatorii ani vom primi de la Uniunea Europeana 12 miliarde de euro, din care plati directe pe pilonul I, circa 5 miliarde de euro, si fonduri pentru dezvoltare rurala, pilonul II, circa 7 miliarde de euro", preciza, la 13 septembrie a.c., ministrul Flutur.

Cine poate primi finantare

Uniunea Europeana a stabilit o Schema de Plata Unica pe Suprafata. Aceasta schema simplifica sistemul platilor directe care se acorda in vechile state membre UE si aloca sume uniforme, pe hectar eligibil de teren agricol. Sumele ajung pana la un nivel stabilit impreuna cu Comisia Europeana. Platile directe se acorda uniform, sub forma unei plati pe hectar, tuturor fermierilor care intrunesc conditiile de eligibilitate si inainteaza o cerere de subventie.
O ferma care poate primi bani prin aceasta Schema trebuie sa utilizeze o suprafata de teren agricol mai mare sau egala cu 1 ha, suprafata care nu poate fi formata din parcele mai mici de 0,3 ha. De asemenea, pentru a primi platile directe, fermierii trebuie sa respecte unele standarde referitoare la sanatatea publica, bunastarea animalelor si mediul inconjurator. In cazul agricultorilor care nu respecta respectivele standarde, platile directe aferente anului cand s-au constatat abaterile pot fi reduse sau chiar anulate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.