Statele Unite ale Americii au capacitatea de a infrange cu o putere covarsitoare orice inamic, in pofida actualului razboi din Irak, dar un nou conflict ar implica si mai multa forta bruta si mai multe victime civile, a declarat seful Statului Major
Statele Unite ale Americii au capacitatea de a infrange cu o putere covarsitoare orice inamic, in pofida actualului razboi din Irak, dar un nou conflict ar implica si mai multa forta bruta si mai multe victime civile, a declarat seful Statului Major Interarme american, Peter Pace. Intrebat intr-o conferinta de presa marti, la Pentagon, daca exista un potential pericol din partea Coreii de Nord, care a anuntat la inceputul lui octombrie ca a efectuat un test nuclear, gen. Pace a raspuns ca nu stie care sunt intentiile Phenianului, insa armata SUA poate face fata oricarui potential inamic. "Este adevarat ca unitatile noastre aflate acasa nu sunt complet echipate, dar niciunul din potentialii nostri dusmani nu trebuie sa subestimeze capacitatea SUA de a ge-nera o forta de lupta coplesitoare, maine, pentru a-si apara interesele nationale", a declarat responsabilul american. El a admis insa ca razboaiele din Irak si Afganistan tin ocupate in parte sistemele de rachete de precizie si de informatii ale SUA, ceea ce ar face ca un nou conflict sa constea in folosirea in mai mare masura a "fortei brute", determinand deci si "mai multe daune colaterale". "Dar rezultatul (unei eventuale noi interventii) nu poate fi pus la indoiala", a insistat generalul Pace. Seful Statului Major Interarme al SUA a dat totodata asigurari ca nu este "deloc descurajat sau dezamagit" de actuala situatie din Irak. "Este o lupta indelungata, iar inamicul ne-a si spus ca a planificat-o pentru 100 de ani. A scris pe Internet", a adaugat generalul Pace. Pacifistii din SUA incearca sa-i determine pe militarii americani sa se pronunte public impotriva razboiului din Irak, in speranta ca aceasta tactica ii va influenta pe alegatori la scrutinul legislativ de la 7 noiembrie. Un mic grup de militari din serviciul activ opusi razboiului din Irak au creat luna trecuta o pagina de internet prin care intentioneaza sa colecteze semnaturile a mii de alti militari. Acestia sunt invitati sa-si lase numele, gradul si unitatea, daca sustin o serie de declaratii ce condamna invazia SUA din Irak. Aceste "reclamatii electronice" sunt apoi transmise membrilor Congresului. Jonathan Hutto, membru al fortelor navale si unul dintre creatorii site-ului, a precizat ca au fost colectate pana acum 118 nume, care sunt in prezent verificate. Armata activa a SUA, incluzand membri ai Garzii nationale si fortei de rezerva, cuprinde 1,4 milioane de membri, mentioneaza AP. Daca veteranii armatei SUA, in prezent in retragere, intervin de multa vreme in politica SUA - cum a fost in campania prezidentiala din 2004, cand un grup de veterani au criticat prestatia in Vietnam a candidatului democrat John Kerry -, semnalele publice din partea membrilor activi ai armatei sunt rare. Legile militare americane le interzic ofiterilor sa-l critice pe seful statului si pe alti lideri ai SUA, iar militarii nu au voie sa faca lobby pentru o anume cauza cand sunt in timpul serviciului sau in uniforma.
Experti legali au apreciat ca initiativa lui Hutto nu incalca, "probabil", nicio regula pentru ca site-ul nu reprezinta un atac personal impotriva unor membri ai administratiei SUA si le permite militarilor sa-si remita nemultumirile Congresului in timpul lor liber.Totusi, cel putin doi senatori - de altfel amandoi critici ai politicii SUA din Irak - si-au exprimat preocuparea ca luarile de pozitie ale militarilor activi impotriva presedintelui ar putea submina statutul apolitic al armatei.
"Ne asteptam ca soldatii nostri sa dea curs ordinelor legitime ale comandantilor lor, iar daca apreciaza ca se merge intr-o directie gresita, pot renunta la serviciul militar si comenta situatia din postura de civil", a declarat senatorul Jack Reed, absolvent al Academiei militare a SUA si care conduce eforturile anti-razboi ale opozitiei democrate in actuala campanie electorala.
La randul sau, senatorul republican Lindsey Graham, a estimat ca este vorba de o "tendinta deranjanta" care ameninta sa erodeze coeziunea armatei americane. "Avem o indelungata traditie de a ne asigura ca armata nu se angajeaza in dezbaterile politice. Nu avem nevoie de o armata democrata si de una republicana", a subliniat senatorul american.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.