Padurea Letea, monument al naturii din Delta Dunarii, risca sa dispara de pe harta din cauza miilor de animale semisalbatice care isi 'fac veacul>> in padure, provocand pagube imense si iremediabile. In aria protejata Letea traiesc peste 2.000 de ca

Padurea Letea, monument al naturii din Delta Dunarii, risca sa dispara de pe harta din cauza miilor de animale semisalbatice care isi 'fac veacul>> in padure, provocand pagube imense si iremediabile. In aria protejata Letea traiesc peste 2.000 de cai semisalbatici si sute de porci si de vaci, care se hranesc cu ceea ce gasesc in padure. Animalele apartin de fapt localnicilor din zonele riverane Padurii Letea, care in loc sa le intretina, prefera sa le arunce in padure, unde totul e gratis. Pagubele aduse Padurii Letea sunt foarte mari, cu atat mai mult, cu cat in zona declarata monument al naturii in urma cu peste 70 de ani se afla foarte multe specii de plante rare, unice in lume.

Pe langa dezastrul produs biodiversitatii, inca un pericol planeaza in zona: pandemiile.
Pentru ca animalele nu sunt vaccinate, autoritatile sanitar-veterinare se tem de izbucnirea unor pandemii de antrax, leucoza bovina si pesta porcina. Autoritatile locale stau insa cu mainile-n san, asteptand sa le rezolve altii problema.

Caii salbaticiti apartin localnicilor din C.A. Rosseti
Reprezentantii Directiei Silvice (DS) Tulcea, precum si organizatiile de protectia mediului se plang de pagubele tot mai mari provocate de animalele crescute in semisalbaticie in rezervatia naturala Padurea Letea. „In zona Letea, gardul de imprejmuire a ariei protejate nu face fata, caii il sar foarte usor, intra in padure si distrug puietii. Noi credem ca sunt peste 2.000 de cai care provoaca pierderi imense”, a declarat, recent, Aurel Simonencu, directorul DS Tulcea.

„Caii din Padurea Letea nu au semne particulare, deci nu stim cine sunt proprietarii lor”, ne-a declarat Antonel Pocora, primarul din C.A. Rosseti, localitatea de care apartine Padurea Letea. Acesta ne-a spus ca animalele, care provin de la fostele CAP-uri comuniste, au ramas libere pe camp, intre timp s-au imperecheat cu caii localnicilor si au invadat rezervatia protejata. Intrebat ai cui sunt caii, primarul ne-a declarat ca „acestia apartin primariei din C.A. Rosseti, conform unui ordin al prefecturii”. Surse din zona il contrazic insa pe Antonel Pocora. „Caii apartin localnicilor. Sunt oameni care detin cate 50-60 de cai si pe care ii lasa sa pasca linistiti si implicit sa distruga Padurea Letea, ne-au declarat sursele citate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.