Fondurile mutuale pe actiuni siau majorat, pe parcursul trimestrului trei, portofoliile de actiuni, ponderile acestora in activele totale crescand, in general, cu 10 puncte procentuale.
Majorarea expunerii pe actiuni cotate la BVB a fost determin
Fondurile mutuale pe actiuni siau majorat, pe parcursul trimestrului trei, portofoliile de actiuni, ponderile acestora in activele totale crescand, in general, cu 10 puncte procentuale.
Majorarea expunerii pe actiuni cotate la BVB a fost determinata in primul rand de conjunctura favorabila de la BVB, reprezentata de nivelurile foarte atractive ale cotatiilor, ca urmare a corectiilor repetate din primul semestru. In plus, oferta publica de actiuni Transelectrica (TEL) si ulterior listarea companiei la bursa au trezit interesul fondurilor mutuale romanesti.
Portofoliile fondurilor pe actiuni sunt dominate de actiunile societatilor de investitii financiare (SIF), acestea detinand cote de aproape 30% din activul total al fondurilor. Se remarca totusi Intercapital si Premio, in cazul carora detinerile de titluri SIF reprezinta circa 35,4% din active, in conditiile in care portofoliile de actiuni ale acestora reprezinta 55% si respectiv 77% din activele totale. Un grad ridicat de expunere pe titluri SIF, de peste 30% din activele totale, se observa si in cazul fondului Star Next, administrat de societatea Star Asset Management. "Actiunile SIF au un potential ridicat de crestere, asigurat in primul rand de pachetele de actiuni detinute la BCR, de aceea leam alocat o pondere importanta in portofoliu", a declarat pentru Adevarul Dorin Danescu, presedintele Star Asset Management. In plus, avand in vedere rezultatele financiare raportate pana acum, este de asteptat ca cele cinci societati de investitii financiare sa depaseasca previziunile din Bugetul de Venituri si Cheltuieli (BVC).
Actiunile BRD si TLV sunt si ele in topul preferintelor fondurilor mutuale pe actiuni, ponderile detinute de acestea in activele totale ale fondurilor fiind in general de peste 2%. "Chiar daca bancile au ajuns la maturitate si nu ne mai asteptam la cresteri spectaculoase ale actiunilor acestora, ele reprezinta in continuare emitenti solizi, care dau stabilitate portofoliului", a declarat, pentru Adevarul, Razvan Rusu, manager de portofoliu la Certinvest.
Au crescut expunerile pe segmentul petrolier

Fondurile de actiuni au manifestat pe parcursul acestui an un interes crescut pentru titlurile companiilor petroliere, Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), acestea ocupand ponderi din ce in ce mai mari in activele totale. In urma cu un an, actiunile celor doua companii, pe langa faptul ca se regaseau doar in portofoliile catorva fonduri, ponderile ocupate in activele totale arareori depaseau pragul de 2%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.