Guvernul comunist de la Chisinau are un aliat. Unul puternic: apatia populatiei. Prea adesea amagiti, impinsi in bratele tentaculare ale unei saracii dijmuite de un stat corupt, basarabenii emigreaza masiv. Dupa unele estimari credibile, 20% dintre e
Guvernul comunist de la Chisinau are un aliat. Unul puternic: apatia populatiei. Prea adesea amagiti, impinsi in bratele tentaculare ale unei saracii dijmuite de un stat corupt, basarabenii emigreaza masiv. Dupa unele estimari credibile, 20% dintre ei isi castiga traiul in afara tarii. Ei au trimis anul trecut in Republica Moldova sute de milioane de euro, compensand partial colapsul economic. Presedintele Vladimir Voronin si Partidul Comunistilor beneficiaza dublu de pe urma acestui exil. Influxul de capital mentine o relativa stabilitate economica, iar cetatenii instrainati, cei mai dinamici in genere, abandoneaza orice veleitati reformatoare.
Basarabenii din Franta nu mai vor sa fie masa de manevra a lui Voronin. Organizatiile lor si-au propus sa stirbeasca zidul de lehamite dintre Basarabia si diaspora sa. Studentii moldoveni din Paris si-au omagiat acum doua saptamani, la a 71-a aniversare, cel mai celebru exilat: Paul Goma. Cu lecturi din scrierile sale, muzica, un film documentar si o scurta conferinta a sarbatoritului. Era prima iesire in public de peste 10 ani a unui simbol al rezistentei romanesti, ostracizat de toate regimurile de la Bucuresti si Chisinau. Virulentul Goma emotionat! Imaginea poate contrabalansa orice talger cu metal pretios. Al doilea pas venea firesc: o manifestatie in vecinatatea ambasadei Republicii Moldova la Paris. La apelul mai multor organizatii ale diasporei basarabene si romane (Asociatia Studentilor Moldoveni din Franta, asociatiile Porte de l'Est si Connexion Roumanie, Consiliul Mondial Roman), zeci de moldoveni, dar si cativa romani din dreapta Prutului, au manifestat in vecinatatea ambasadei Republicii Moldova la Paris. Studenti si salariati, oameni de afaceri si lucratori cu ziua in constructii, refugiati politici si artisti au raspuns chemarii.
Opozitia lor la pauperizarea si alienarea Moldovei orchestrate de Moscova se traduce in platforma protestului: reintroducerea in programa scolara a limbii romane si a istoriei romanilor, incetarea persecutiilor politice, iesirea din CSI si reorientarea politicii externe a Republicii Moldova spre colaborarea cu NATO si UE. Toate acestea ca etape ale drumului spre Unirea cu tara. Ambasada Moldovei a refuzat sa primeasca motiunea mitingului. Dar mesajul pe care organizatorii voiau sa il transmita avea alti destinatari. Basarabenii ramasi acasa, a caror efuziune de ultima ora pentru pasaportul romanesc o vor convertita in actiune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.