In urma publicarii de catre ziarul ZIUA a articolului "Jaful armat", aparut in editia de ieri, Grupul de firme UTI ne-a trimis un drept la replica. Prezentam in continuare integral dreptul la replica.
"In urma aparitiei in ziarul Ziua din data de 23 octombrie 2006, a articolului "Jaful armat", dorim sa facem cateva precizari referitoare la pozitia UTI in proiectele mentionate in articol.
Sistemul Integrat de Securitate (SIS) al Ministerulului Apararii Nationale, sistem deosebit de complex, a fost implementat, testat, evaluat si receptionat in anul 2002 de catre Ministerul Apararii Nationale, conform cerintelor, normelor si standardelor Ministerulului Apararii Nationale. Acest sistem de securitate a fost personalizat conform cerintelor clientului, UTI asigurand si scolarizarea de specialitate a personalului autorizat de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru operarea si mentenanta SIS.
Pana in iunie 2004, SIS a fost in perioada de garantie contractuala acordata de UTI. De asemenea, UTI a realizat gratis mentenanta la SIS, pana in iunie 2005. La terminarea perioadei de mentenanta oferita gratis in 2005, SIS functiona la parametri normali.
In ceea ce priveste afirmatiile ca sistemul nu este functional deoarece usile de acces se blocheaza des, una din cauze ar putea fi necontractarea de catre Ministerul Apararii Nationale a serviciilor de mentenanta pentru usile de acces, precum si pentru sistem in sine, sau/si nerespectarea de catre invitati a procedurilor de acces.
Ipoteza ca senzorii de miscare, precum si subsistemul de televiziune cu circuit inchis nu functioneaza la parametri normali, deoarece exista patrule in perimetrul obiectivului, nu este plauzibila, UTI nefiind in pozitia de a cunoaste planul de paza si aparare a M100. De asemenea, din experienta noastra, planul de paza pentru obiective importante, poate presupune, in afara de detectia perimetrala, masuri suplimentare de patrulare a zonei cu personal de paza.
In ceea ce priveste sistemele informatice si de comunicatii implementate de UTI, produsele si sistemele folosite pentru Ministerul Apararii Nationale au fost testate conform criteriilor de interoperabilitate ale NATO, in cadrul testelor de interoperabilitate JWID (Joint Warrior Interoperability Demonstration) "Norvegia 2004, CWID (Coalition Warrior Interoperability Demonstration) - Norvegia 2005 si al Programul MIP (Multilateral Interoperability Programme)", unde toate aceste produse si sisteme au trecut toate testele. Acest lucru poate fi confirmat atat prin scrisorile de apreciere primite de UTI de la Agentia pentru consultanta, comanda si control al operatiunilor NATO, cat si de rezultatele oficiale ale testelor la care UTI a participat, in numele Ministerul Apararii Nationale, care sunt publicate pe site-ul oficial al NATO.
In ceea ce priveste acuzatia ca UTI a beneficiat de numeroase contracte incheiate cu Ministerul Apararii Nationale, dorim sa mentionam ca o mare parte din solutiile oferite de UTI se adreseaza obiectivelor de importanta nationala, cu grad ridicat de risc, detinute de Ministerul Apararii Nationale.
Considerand ca informatiile eronate continute in articol pot afecta imaginea Grupului UTI, mentionam ca ziarul Ziua are obligatia de a publica aceste precizari, in exact aceeasi pozitie in care a fost publicat articolul initial.
Cu stima,
Lucia Urdareanu
Director Directia Comunicare Corporatista