Autoritatile de la Londra urmeaza sa adopte, astazi, unele masuri care vor restrictiona accesul imigrantilor romani si bulgari pe piata muncii din Marea Britanie, dupa aderarea celor doua state la UE. Conform presei britanice, o comisie a Cabinetului
Autoritatile de la Londra urmeaza sa adopte, astazi, unele masuri care vor restrictiona accesul imigrantilor romani si bulgari pe piata muncii din Marea Britanie, dupa aderarea celor doua state la UE. Conform presei britanice, o comisie a Cabinetului Tony Blair va prezenta saptamana aceasta primele planuri privind modul in care ar putea fi blocat un eventual aflux de muncitori din cele doua state balcanice. Cotidianul The Times preciza ca ministrii britanici se tem de repetarea greselii din 2004, cand au subestimat numarul imigrantilor din fostele state comuniste care au aderat la UE, sositi in Marea Britanie. Prin urmare, Londra are in vedere instituirea unui sistem al permiselor de munca si marirea pedepselor pentru cei care angajeaza muncitori la negru. Masurile propuse de ministrul de Interne John Reid nu au fost insa aprobate de intregul cabinet, printre posibilele scenarii fiind si impunerea unor restrictii temporale muncitorilor din cele doua state balcanice, aprecia Financial Times. In plus, in saptamanile urmaroare, Reid va face o serie de clarificari necesare imigrantilor bulgari si romani pentru a dobandi dreptul de munca, in pofida faptului ca expertii au avertizat ca Marea Britanie are nevoie de muncitori necalificati cum ar fi culegatorii de fructe. Masurile pe care le pregateste ministrul Reid au determinat figuri importante ale comunitatii romanesti din Marea Britanie si organizatii culturale de prim-rang sa semneze o scrisoare in care avertizeaza Downing Street ca Romania este victima unui tratament incorect. La randul sau, Germania intentioneaza sa restrictioneze accesul romanilor pe piata muncii dupa data de 1 ianuarie. Subiectul este dezbatut la Bucuresti, la Camera Deputatilor, de membrii Comisiilor parlamentare pentru munca si de secretarul de stat parlamentar in cadrul Ministerului german al Muncii si al Afacerilor Sociale, Gerd Andres.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.