Cei sapte cetateni straini - patru britanici, un roman, un malaysian si un indonezian - luati ostatici in Nigeria, la 3 octombrie, au fost eliberati, sambata dimineata, la Port Hartcourt. "Toti cei sapte au fost eliberati. Starea lor de sanatate este
Cei sapte cetateni straini - patru britanici, un roman, un malaysian si un indonezian - luati ostatici in Nigeria, la 3 octombrie, au fost eliberati, sambata dimineata, la Port Hartcourt. "Toti cei sapte au fost eliberati. Starea lor de sanatate este buna. Au fost deja dusi la Port Hartcourt unde serviciile de securitate ale statului ii vor preda diferitelor companii", a declarat un oficial nigerian, citat de Mediafax. Eliberarea inginerului Emil Neagu a fost confirmata de autoritatile de la Bucuresti, Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) precizand ca acesta se afla intr-o stare de sanatate buna, urmand sa revina in tara in zilele urmatoare. Cetateanul roman a fost eliberat ca "urmare a demersurilor intreprinse de autoritatile romane, prin intermediul ambasadei la Abuja, si a eforturilor depuse de autoritatile nigeriene", se arata intr-un comunicat al MAE, oficialii romani multumind autoritatilor nigeriene pentru eforturile consistente depuse in vederea eliberarii celor sapte.
Acestia au fost rapiti, la inceputul lunii octombrie, de catre persoane inarmate care au atacat o instalatie a companiei Eket, in statul nigerian Akwa Ibom. In timpul atacului doi angajati nigerieni au fost ucisi. Potrivit unor surse diplomatice si din industria petroliera, citate de Mediafax, rapitorii au cerut o rascumparare, iar autoritatile locale si angajatorii acestora - patru companii contractante cu sediul in Marea Britanie si SUA - au purtat negocieri in acest sens cu autorii rapirii. De altfel, un nigerian a comparut deja in fata unui tribunal din Abuja pentru ca a cerut o rascumparare de aproximativ 700.000 de dolari in schimbul libertatii celor sapte. Potrivit Mediafax, suma ar fi urmat sa fie achitata de autoritatile din statul Rivers si predata presupusului rapitor prin intermediul unui parlamentar. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.