Serviciul Roman de Informatii a precizat, ieri, ca aspectele semnalate de martorul care a stat in aceeasi celula cu Omar Hayssam "nu au suport real", acestea fiind verificate de SRI impreuna cu celelalte institutii abilitate. "Declaratiile acestuia s-au aflat in atentia Serviciului Roman de Informatii, care, in cooperare cu celelalte institutii de aplicare a legii a desfasurat actiuni in vederea verificarii si clarificarii informatiilor, precum si prevenirii unor eventuale amenintari, conform atributiilor legale si protocoalelor incheiate", se arata intr-un comunicat SRI. Serviciul sustine ca implicarea sa in caz, dupa inceperea urmaririi penale, "s-a realizat exclusiv la solicitarile punctuale adresate de catre PICCJ-DIICOT", masurile derulate de catre SRI†ducand la concluzia ca "nu este amenintata siguranta nationala sau viata vreunei persoane a carei protectie antiterorista intra in competenta Serviciului Roman de Informatii". Conform SRI, concluziile investigatiilor au fost puse si la dispozitia Comisiei parlamentare de control al SRI.
Un martor in procesul in care Omar Hayssam este acuzat de rapirea a trei jurnalisti romani in Irak a sustinut, joi, in fata instantei Curtii de Apel Bucuresti, ca ultimul plan al sirianului era s-o rapeasca pe fiica lui Traian Basescu si sa insceneze ca doctorul Mohammed Yassim ar fi autorul. Martorul, care a afirmat ca a impartit aceeasi celula cu Hayssam, in perioada aprilie-noiembrie 2005, a facut mai multe afirmatii hilare in timpul audierii sale. (B.C.G.)
O manipulare
Pe de alta parte, presedintele PIN, Cozmin Gusa, a declarat ieri la Slatina, ca asa-zisul plan de rapire a fiicei mai mici a presedintelui Traian Basescu este o manipulare, iar martorul-minune este un agent al SRI. "Nu se spune ca vestea aceasta a fost data de un coleg de celula al lui Omar Hayssam, or, toata lumea stie, pe langa infractorii periculosi au fost mereu plantati agenti ai serviciilor secrete. Acest coleg de celula vine si dezvaluie ca Omar ar fi facut si ar fi dres e de necrezut. Sa fiti siguri ca aceasta aberatie lansata acum este o manipulare organizata de serviciile secrete. De ce a fost inventat un asemenea plan? Pentru ca demonstra inca o data ca rapirea ziaristilor romani in Irak a fost ceva real. In realitate, aceasta rapire a jurnalistilor a fost doar o procedura a serviciilor secrete siriene, singura gasita la indemana, pentru a-si retrage omul din tara noastsa, pentru ca Omar a fost agent al acestora infiltrat in Romania pentru mai bine de 20 de ani. Apoi, acesta a lucrat si pentru KGB. SRI a stiut toate acestea si de aceea l-au recuperat si l-au facut sa lucreze si pentru ei. De aceea a aparut acest scandal al rapirii ziaristilor, pentru a-l extrage pe Omar Hayssam din Romania", a afirmat Cozmin Gusa. (NewsIn)