Marian Vanghelie pune la cale indepartarea lui Sorin Oprescu din fruntea Organizatiei PSD Bucuresti. Primarul de la 5 a batut palma cu Mircea Geoana pentru marginalizarea "Doctorului", Vanghelie urmand sa primeasca scaunul ocupat acum de Sorin Oprescu - adica cel de presedinte al PSD Bucuresti - si sustinere pentru o eventuala candidatura a sa la Primaria Capitalei, afirma surse din interiorul partidului. In acest joc a intrat si colega lui Vanghelie - Aura Vasile - care ar obtine un post de vicepresedinte in conducerea centrala daca ar face front comun impotriva lui Oprescu, au precizat aceleasi surse. De altfel, Aura Vasile si Marian Vanghelie l-au sunat pe Geoana inca de acum cateva zile, asigurandu-l pe acesta de tot sprijinul lor si de faptul ca Oprescu nu are sustinerea Organizatiei Bucuresti. Mai mult, cei doi au incercat sa ridice filialele de sector impotriva lui Oprescu si au convocat pentru ieri seara Biroul Executiv al Organizatiei pentru a dezbate candidatura la sefia PSD. Sedinta a fost precedata de o intalnire tête-à-tête intre liderul PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, si presedintele executiv al organizatiei, Marian Vanghelie. In cadrul acesteia, primarul de la cinci i-a reprosat sefului sau politic ca intentioneaza sa candideze impotriva lui Geoana. Este posibil ca Vanghelie sa fi folosit "artileria grea" pentru ca Oprescu a parasit nervos intalnirea. El a declarat ca a revenit de urgenta de la Paris pentru ca era necesar sa conduca sedinta, convocata de fapt de Vanghelie. Liderul PSD Bucuresti a spus ca problema unei candidaturi se va pune cand va avea sustinerea necesara. Potrivit unor surse din partid, liderul de la Bucuresti se bucura de sustinere printre pesedistii din tara, mai multe organizatii aratandu-se interesate de o candidatura a acestuia la sefia partidului.
Modelul urmat de PNL
Informatiile potrivit carora Sorin Oprescu ar candida la sefia partidului au produs deja o serie de reactii in randurile PSD Bucuresti.Vanghelie a lansat ipoteza ca Oprescu este potrivit pentru un post de vicepresedinte.
Daca liderul PSD Bucuresti ar intra in acest joc, atunci Geoana ar scapa de un contracandidat incomod, iar Vanghelie s-ar putea inscauna fericit sef peste PSD Bucuresti. Intr-o emisiune la un post de televiziune, primarul de la cinci l-a momit pe Oprescu chiar cu un post de ministru intr-un viitor cabinet PSD. Dupa ce a sustinut ca toata povestea cu presedintia partidului este o nascocire a presei, Vanghelie a dat glas unei nemultumiri: "Nastase se foloseste de Oprescu ca de o rampa de lansare". In opinia lui Vanghelie, si, spune el, in a mai multor lideri PSD, Adrian Nastase face niste jocuri de culise pentru a iesi din umbra. In schimb, liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus s-a aratat sceptic in privinta unui asemenea scenariu, sustinand ca nu-l vede pe Nastase capabil sa stea in spatele cuiva. In paralel, deputatul PSD Victor Ponta a fost de parere ca formatiunea social-democrata ar trebui sa scape cat mai repede de acei membri care critica partidul din interior, dupa modelul urmat de PNL in cazul lui Theodor Stolojan. (M.T.)