Incepind de ieri, 80% dintre ONG-urile straine si-au incetat activitatea in Rusia. "Aceasta este ultima mutare a Kremlinului, intr-o campanie care urmareste limitarea institutiilor independente care fac presiuni asupra guvernantilor de la Moscova"
Incepind de ieri, 80% dintre ONG-urile straine si-au incetat activitatea in Rusia.

"Aceasta este ultima mutare a Kremlinului, intr-o campanie care urmareste limitarea institutiilor independente care fac presiuni asupra guvernantilor de la Moscova", crede Alison Gill, liderul Human Rights Watch (HRW) de la Moscova. Statul rus ceruse tuturor organizatiilor nonguvernamentale sa prezinte in avans documente legale, cu parafa de la notar, care sa prezinte activitatea lor in anul 2007.
Organizatiile nonguvernamentale ar fi trebuit sa ofere inclusiv toate detaliile de pe pasaport ale celor cu care vor colabora in anul viitor. "Este de-a dreptul scandalos. Oare eu ar trebui sa le predau toata documentatia, care cuprinde inclusiv marturii ale victimelor statului rus?", declara Alison Gill.
Pe linga HRW, aceasta pune in dificultate organizatii ca Amnesty International sau Consiliul Danez pentru Refugiati. Statele Unite, Uniunea Europeana si foruri internationale au protestat fata de aceste practici.
Numai 91 ramin
Pina in ultima clipa, numai 91 de organizatii nonguvernamentale au reusit sa prezinte documentatia completa si sa primeasca aprobare. In acest an, peste 500 de organizatii nonguvernamentale au activat in Rusia, ceea ce inseamna ca anul viitor mai putin de 20% dintre ele vor putea sa isi continue activitatea.
Mina Kremlinului
Legea a fost parafata de presedintele rus in aprilie 2006, dupa ce primise aprobarea Dumei de Stat in noiembrie 2005. Putin afirma in aprilie ca legea este necesara pentru a opri activitatile teroriste, spalarea de bani prin intermediul acestor organizatii si deconspirarea serviciilor secrete straine care folosesc aceste structuri drept paravan. "Puterile oficialilor sint atit de vag formulate, sint atit de largi, incit, in realitate, un birocrat, daca doreste neaparat, poate sa ne inchida fara motiv", declara Oleg Orlov, liderul ONG-ului Memorial.
Realitate cosmetizata
Kremlinul incearca sa imbunatateasca imaginea Rusiei platind aparitia in diverse publicatii internationale a unor articole "optimiste" referitoare la situatia din tara. Primele trei state-tinta ale propagandei vor fi Marea Britanie, SUA si China. Articolele vor fi pregatite de o unitate speciala cu sediul la Moscova, afiliata oficiosului rus "Rossiiskaya Gazeta". Tot in scop propagandistic, anul trecut Kremlinul a lansat Rusia Azi, un post international de televiziune care emite in limba engleza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.