Fostul raportor pentru Romania, baroana Emma Nicholson, considera ca adoptia europeana este imposibil de realizat, avand in vedere ca ministrii de resort din statele membre nu vor accepta ca Uniunea Europeana sa fie responsabila de copiii din tarile

Fostul raportor pentru Romania, baroana Emma Nicholson, considera ca adoptia europeana este imposibil de realizat, avand in vedere ca ministrii de resort din statele membre nu vor accepta ca Uniunea Europeana sa fie responsabila de copiii din tarile lor. Drept urmare, europarlamentarii nu pot face nimic in acest sens pentru ca nu au astfel de atributii. Mai mult decat atat, baroana ii sfatuieste pe colegii din Parlamentul European (PE), care au astfel de idei, sa se informeze, mai intai, despre atributiile pe care le au.
"Acesti europarlamentari trebuie sa vada exact care sunt atributiile si prerogativele PE, dar si ce atributii nu are PE. Nu pot sa-mi imaginez ca ministrii de resort din statele membre ale Uniunii Europene se vor intalni la Bruxelles si vor spune ca Uniunea Europeana este responsabila de copiii din tarile lor. Pur si simplu nu pot sa cred ca asta se va intampla. Este foarte greu sa obtii in Bruxelles acceptul statelor membre in ceea ce priveste prerogativele in domeniul social (...). Prin urmare, nu avem astfel de competente in Bruxelles si eu nici nu vad sa apara o astfel de competenta", a declarat, pentru Mediafax, fostul raportor pentru Romania. Chiar daca a apreciat initiativa altor europarlamentari (n.r. - Claire Gibault si Jean Marie Cavada) de a face o ancheta in Romania in vederea unui colocviu in care urmeaza sa se discute despre adoptia europeana, Emma Nicholson a tinut sa prezinte si punctul sau de vedere. "Claire Gibault a avut o problema in ceea ce priveste informarea sa. Ea a facut o propunere parlamentarilor europeni pentru adoptiile internationale, numai ca aceasta propunere era plina de erori, de informatii invechite", a mai spus Emma Nicholson. Gibault ar fi spus colegilor sai ca sunt foarte multi copii care s-au intalnit cu familii de straini si care ar fi trebuit sa fie adoptati de aceste familii, ceea ce nu era corect.
Baroana Emma Nicholson a amintit ca Uniunea Europeana este reprezentata in Romania de catre Delegatia Comisiei Europene, oficialii de acolo fiind la curent cu tot ce se intampla. "Dupa cum ati observat, nu a avut astfel de cereri pentru Romania. Situatia a fost pregatita de membri din Parlamentul European si se intampla ca ei sa fie francezi. Doresc sa subliniez acest lucru: Parlamentul European nu are nicio autoritate asupra copiilor unei natiuni, oricare ar fi ea. Prin urmare, potrivit lui Nicholson, PE nu poate sa emita o lege asupra copiilor dintr-o tara sau alta pentru ca nu are aceasta autoritate.

Business si coruptie

Ea a explicat ca a reusit sa ridice totusi problema adoptiilor internationale in Romania pentru ca era una dintre cele mai importante surse de coruptie.
"Cand am venit, in 1999, aici, ca raportor, toata lumea incerca sa convinga Romania sa lupte impotriva coruptiei si nimeni nu reusea. Am vazut atunci ca adoptiile internationale si traficul de copii reprezentau o coruptie generalizata de la cel mai mic pana la cel mai inalt nivel. Adoptia internationala era un mare business in Romania, erau vanduti copii", a adaugat parlamentarul. De asemenea, ea a precizat ca presiunea care se face pentru ca in Romania sa se reinceapa adoptiile internationale este impotriva Guvernului Romaniei, a Parlamentului, a Bisericii si impotriva vointei poporului roman, in cele din urma. "Concluzia mea este ca acesta este un grup de presiune care face rau Romaniei. Daca ei vor reusi, desi eu nu cred acest lucru, ar aduce din nou foarte multa coruptie in Romania si ar trage Romania foarte mult in jos. Dar eu cred ca Romania va reusi, ca va deveni un partener al Uniunii Europene si, mai mult decat atat, un jucator important in cadrul Uniunii Europene si poate ca ei de asta se tem. De asta, eu cred ca ar trebui sa vina mai des in Romania. Doua-trei vizite nu sunt de ajuns ca sa intelegi si sa valorizezi asa cum trebuie poporul roman". Emma Nicholson sustine de altfel ca solicitarea colegilor din PE, veniti in Romania, de a face mai lejera procedura prin care un copil poate fi declarat adoptabil, nici nu poate fi luata in discutie. "Eu as numi asta furt de copii", a apreciat, citat de Mediafax, fostul raportor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.