Comisia Parlamentului European considera ca autoritatile din Romania au facut o ancheta superficiala in ceea ce priveste eventualele actiuni ilegale ale CIA pe teritoriul tarii noastre. La iesirea de la audieri, raportorul Claudio Fava a mentionat ca
Comisia Parlamentului European considera ca autoritatile din Romania au facut o ancheta superficiala in ceea ce priveste eventualele actiuni ilegale ale CIA pe teritoriul tarii noastre. La iesirea de la audieri, raportorul Claudio Fava a mentionat ca discutiile avute cu fostul director al SRI, Ioan Talpes ar fi declarat ca, potrivit acordului verbal incheiat intre Romania si SUA, autoritatile romane nu aveau dreptul sa intre in anumite parti ale bazei americane de la Kogalniceanu. Deci nu pot sti ce s-a intamplat acolo.
Membrii Comisiei speciale a Parlamentului European (PE) pentru cercetarea activitatilor ilegale ale CIA in Europa considera ca superficiala activitatea de cercetare facuta de autoritatile romanesti in ceea ce priveste eventuale zboruri ilegale ale CIA pe teritoriul Romaniei. Comisia Parlamentului European de ancheta a activitatii CIA nu exclude existenta unor zboruri CIA si transferul de prizonieri pe aeroporturile din Romania si considera superficiala modalitatea in care autoritatile romane au anchetat aceasta chestiune, a declarat raportorul Claudio Fava.
Raportorul s-a referit si la discutiile avute cu fostul director al Serviciului Roman de Informatii si fost consilier prezidential, Ioan Talpes, care a confirmat ca, potrivit acordului verbal incheiat intre Romania si SUA in 2002- 2003, autoritatile romane nu puteau sa intre in anumite parti ale bazei de la Kogalniceanu si prin urmare nu puteau sti tot ce se intampla pe acel aeroport. "Avand in vedere gravitatea afirmatiilor, toate institutiile trebuie sa faca efortul pentru a afla adevarul, aceasta presupunand ca activitatea de cercetare sa continue si sa fie aprofundata", a afirmat Carlo Coelho.
La randul sau, raportorul PE, Claudio Fava a declarat ca este superficial modul in care au considerat autoritatile romane sa aprofundeze chestiunile privitoare la zborurile CIA in Romania". El a spus ca parlamentarii europeni nu au reusit sa obtina noi elemente care sa infirme sau sa confirme posibilitatea ca Baza de la Mihail Kogalniceanu sa fi fost folosita pentru detinerea de ofiteri sub autoritatea SUA. "Consideram ca, in cazul acestui acord informal dintre guvernul SUA si cel al Romaniei pentru utilizarea bazei de la Kogalniceanu in timpul razboiului din Irak, intre 2002-2003, nu putem exclude faptul ca CIA ar fi organizat trecerea, transferul sau detinerea unor detinuti in aeroportul de la Kogalniceanu, fara ca autoritatile romane sa-si fi putut da seama de acest lucru", a afirmat parlamentarul european, care a precizat ca nu a stat de vorba cu nici un angajat al bazei sau aeroportului din acea perioada.
Claudio Fava a mai reamintit si episodul legat de un zbor operat de o companie fantoma angajata de CIA care venea de la baza Bagram si a aterizat la Bucuresti, la 7 decembrie 2004, la bordul caruia se aflau sapte cetateni americani cu pasaport de serviciu. "Nimeni nu a intervenit pentru a afla scopul zborului, iar persoanele respective au plecat dupa doua zile fara sa raspunda la vreo intrebare. Nu exista nici un dubiu ca acest zbor a fost gestionat de CIA", a spus parlamentarul care a subliniat faptul ca in baza Bagram din Irak erau adunati combatanti inamici din Irak.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.