Liberalii din Comisia juridica a Camerei au fost ieri la un pas de a vota in favoarea unei initiative de modificare a legii referendumului, potrivit careia presedintele tarii ar putea fi demis din functie mult mai usor, prin votul majoritatii cetaten
Liberalii din Comisia juridica a Camerei au fost ieri la un pas de a vota in favoarea unei initiative de modificare a legii referendumului, potrivit careia presedintele tarii ar putea fi demis din functie mult mai usor, prin votul majoritatii cetatenilor care se prezinta la urne, nu a tuturor celor inscrisi pe liste. Initiativa legislativa apartine PSD si a fost sustinuta in comisie de liberali, care nu au pierdut ocazia de a-l faulta din nou pe presedinte. Protagonistii din PNL care au votat in favoarea proiectului au fost deputatii Ioan Timis si Petre Ungureanu. Salvarea lui Basescu a venit insa din partea democratului Daniel Buda, care a solicitat o pauza de consultari, in urma careia s-a decis amanarea discutiilor pentru o sedinta viitoare. Buda s-a aratat bulversat de pozitia PNL, afirmand ca este o situatie greu explicabila. "Nu am nici o idee de ce au votat liberalii astfel. Daca eu nu ceream pauza de consultari, solicitarile PSD treceau de comisie. Nu pot sa explic votul PNL, sunt mirat de atitudinea lor. Este important insa ca modificarile solicitate de pesedisti nu au trecut de Comisie. Noroc cu consultarile", a afirmat, usurat, democratul.
Liberalii nu au stiut ce voteaza
In urma acestui episod, deputatul liberal Ungureanu a dat-o la intors si ne-a declarat ca de fapt PNL nu a sprijinit initiativa PSD. El a invocat "busculada"creata in timpul sedintei care i-a zapacit pe liberali intr-atat incat au crezut ca voteaza pentru altceva. "Acolo au fost niste neintelegeri, a fost o busculada. Nu am sprijinit PSD. Au fost patru puncte de vedere referitoare la referendum, era presiune si mult de lucru. Am crezut ca se discuta altceva. Nu am stiut sigur ce se lua in considerare la momentul acela si am hotarat sa votam saptamana viitoare. A fost o neintelegere. E multa aglomeratie aici, e mult de lucru si, dupa cateva ore, incepi s-o iei razna", s-a scuzat senin Ungureanu. Deputatii PSD si-au argumentat sustinerea fata de proiect, aratand ca, atata timp cat legea in cauza prevede ca asupra problemelor de interes national deciziile sunt adoptate cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii, aceeasi procedura ar trebui introdusa si pentru demiterea presedintelui.
Semnal catre Cotroceni
UDMR s-a abtinut de la vot, insa deputatul Marton Arpad a sustinut ca atat prevederile din legea actuala a referendumului cat si varianta PSD au o sustinere logica. El a aratat ca decizia va fi si de ordin politic, precizand ca udemeristii se vor consulta luni pentru a hotari ce pozitie sa adopte. "Optiunea PNL este una politica, avand in vedere razboiul pe care PNL il poarta cu Traian Basescu", a aratat liderul PRM Lucian Bolcas. Presedintele Comisiei juridice, conservatorul Sergiu Andon a sugerat faptul ca initiativa nu avea sanse sa treaca, iar votul liberalilor a fost unul politic, "un semnal catre Cotroceni". El a aratat ca nu va vota in favoarea initiativei. Comisia respinsese intr-o sedinta anterioara, proiectul, insa plenul a decis ca acesta sa fie retrimis juristilor pentru un raport suplimentar.
Traseul modificarilor
Ultima modificare a legii referendumului a fost facuta in 2005, cand Traian Basescu lansa ipoteza consultarii populatiei cu privire la reforma clasei politice si introducerea parlamentului unicameral. Atunci, Parlamentul a respins propunerile lui Basescu, insa seful statului nu s-a lasat si a solicitat reexaminarea propunerii. In aprilie, Parlamentul a respins si cererea de reexaminare, deputatii stabilind ca legea ar introduce astfel atributii excesive pentru presedinte. In final, Basescu a castigat lupta cu Legislativul, in ajutorul sau venind Avocatul Poporului, care a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate in cazul legii adoptate asa cum si-au dorit parlamentarii. Curtea Constitutionala a admis in iunie 2006 exceptia de neconstitutionalitate, si a decis ca presedintele Romaniei are "competenta exclusiva de a stabili problemele de interes national asupra carora vrea sa consulte poporul prin referendum, chiar daca in acest sens consultarea Parlamentului este obligatorie".
Ce prevede legea
Actuala lege a referendumului prevede ca "demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale". Inainte de a se ajunge la referendum pentru demiterea sefului statului, trebuie parcursa etapa procedurala de suspendare. Potrivit articolului 95 din Constitutie, "In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat,in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui. Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata,in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.
Referendum local
O alta propunere legislativa pentru modificarea legii referendumului, initiata de catre democratii Augustin Zegrean si Daniel Buda si de liberalii Horea Uioreanu si Mircea Pusca, a primit raport de admitere din partea Comisiei juridice. Proiectul prevede ca,in probleme de interes local, referedendumul local sa fie valabil indiferent de numarul persoanelor care participa la scrutin. Cand se organizeaza referendum pentru demiterea unor persoane alesein functii publice, acesta este valabil daca se prezinta cel putin jumatate plus unu din numarul alegatorilorinscrisi pe lista.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.