Soldatii in termen spuneau despre cei de la termen redus ca gandesc prea mult si asta-i face ezitanti.

Amintirile celor care au facut armata, fie ei militari in termen sau la termen redus, sunt de cele mai multe ori variatiuni pe aceleasi teme: umilinta, maturizare, teama, experienta necesara. Care erau diferentele si asemanarile dintre cele doua categorii, despartite doar de 4 ani de studii si de nesfarsite 6 luni de armata, am aflat din experienta mai multor fosti soldati.

CU BUNE. ""Pentru mine, armata a fost ca acasa. Am fost soldat in termen in 1993-1994 la Constanta, la transmisiuni. Si-acuma mai stiu numarul unitatii. Noi, astia de la transmisiuni, am avut viata frumoasa: Morse de la 8:00 la 4:00 dupa-amiaza, apoi program administrativ-gospodaresc, adica spalat, barbierit. La 7:00 era raportul companiei si a doua zi de la capat. Eram multi din aceeasi zona a tarii si asta a contat"", isi aduce aminte Ion G. din Buzau. In primele saptamani recunoaste ca era ""gaina"", adica nu prea stia cum stau lucrurile. Dupa juramant, a invatat sa se descurce. ""Eram pretentios la mancare si cam faceam foamea. Pana cand am inceput sa le dau motorina la femeile alea de la bucatarie si ma saturau de cartofi prajiti"", se amuza barbatul.

Citeste si:

SI CU RELE. Nu toti soldatii au avut norocul lui Ion. ""Ca unul care mi-am satisfacut serviciul militar obligatoriu, pot sa va spun ca pe mine nu m-a invatat nimic armata"", admite un bucurestean pe un forum. ""Am facut armata la termen redus si credeam ca cei care au terminat o facultate sunt putin mai «spalati» decat ceilalti. Va spun eu ca nu"". Si Gabriel B. a facut armata la ""TR-isti"" in 1999. ""Ce mi-e 6 luni, ce mi-e un an? Tot e o experienta traumatizanta"", crede tanarul.
Unii n-aveau mama, n-aveau tata cand venea vorba sa le mearga un pic mai bine decat celorlalti soldati. ""In armata nu mi-a placut bataia de joc a ofiterilor fata de militarii in termen normal. Mai prost e ca isi gaseau aliati printre soldatii TR, care, drept sa spun, speram sa fie altfel"", isi aminteste un alt tanar.

Daca te nimereai la locul nepotrivit, aveai parte si de altfel de discriminari. ""Eu am facut armata la pompieri in 1978, cat se facea in anul acela. Avand o ruda doctor militar, am amanat-o doi ani, sperand ca voi reusi sa intru la facultate. N-am scapat. Am trecut prin stagiul de 3 luni de pregatire si instruire sub comanda unor fruntasi si caporali veniti de la tara si ne urau pe noi bucurestenii..."", isi aminteste un domn calit la pompieri.