Sase organizatii guvernamentale isi exprima dezacordul fata de modul in care Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dezbatut textul proiectului de lege privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), se arata intr-un comunicat de p
Sase organizatii guvernamentale isi exprima dezacordul fata de modul in care Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dezbatut textul proiectului de lege privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), se arata intr-un comunicat de presa. Organizatiile semnatare solicita retrimiterea textului spre dezbatere in Comisia juridica pentru urmatoarele aspecte: Camera Deputatilor a luat in dezbatere unele prevederi in care prima Camera sesizata trebuia sa fie Senatul (a se vedea avizul Consiliului Legislativ); o parte importanta dintre articole asa cum au fost ele revizuite nu respecta elementele cheie ale politicii publice pe care legea le-a avut la promovarea ei in Parlament si pentru care Comisia a fost sesizata pentru raport. Respectand dreptul Parlamentului de a amenda proiectele de lege initiate de Guvern, consideram ca nu poate fi amendat un text de act normativ intr-o asemenea masura incat textul astfel rezultat sa reprezinte in fapt o initiativa legislativa distincta de proiectul de lege initiat de Guvern, sustin cele sase ONG. Acestea mai solicita conducerii Camerei Deputatilor sa publice pe pagina de Internet a acestui for legislativ lista de amendamente depuse cu numele initiatorului si voturile acordate nominal de catre membrii Comisiei pentru fiecare amendament, structura votului final si a stenogramelor lucrarilor Comisiei.
O lege nesemnificativa
Organizatiile semnatare sustin ca prin amendamentele aduse de Comisia de specialitate a Camerei, institutia a pierdut parghiile reale de control si are de aplicat un drept material (prevederile cadru ale legii) diluat si nesemnificativ care anuleaza insasi ratiunea de a exista a legii si a Agentiei. Forma adoptata de Comisia juridica duce la o situatie mult mai slaba decat ce este reglementat in acest moment, ceea ce este inacceptabil, insista cele sase ONG. Comunicatul este semnat de Transparency International Romania, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia Concept, Institutul pentru Politici Publice, Agentia de Monitorizare a Presei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.