Un mare dirijor roman implineste astazi 60 de ani. Un sef de orchestra, de suprafata si prestigiu international este la apogeul carierei sale artistice si onoreaza viata muzicala a Romaniei. Un sef de orchestra din pleiada de mari dirijori romani ai secolului XX ce au ridicat orizontul muzical national la standarde internationale. De la triada alcatuita de George Georgescu, Ionel Perlea si Constantin Silvestri si pana la binomul de astazi alcatuit din Cristian Mandeal - Horia Andreescu. Fara sa-i uitam pe cei iesiti din norma, insusi George Enescu si singularul, unicul, Sergiu Cilibidache. Cat si pe cei care au impus o stacheta ridicata prestatiilor dirijorale: Constantin Bobescu, Antonin Ciolan, Sergiu Comissiona.
Horia Andreescu este astazi una dintre cele mai pretuite personalitati artistice ale Romaniei. Face parte din elita intelectuala a unei tari care se pregateste sa intre intr-o democratica Uniune Europeana, dupa ce abia a iesit din cosmarul unui regim totalitar. Am dori sa facem o scurta paranteza legata de Uniunea Europeana, elite si mase. Fostul presedinte al Romaniei, Dl. Emil Constantinescu clama in stilul sau taios-pedagocic, crearea unei "noi meritocratii", prin promovarea in cadrul unui proiect din 2005, a unor tineri intre 15 si 35 de ani, pentru nasterea unei noi elite romanesti. In discursul de deschidere de la Conferinta Nationala a Forumului Generatiei Europene XXI, fostul sef al statului roman, dar si universitar cu vechi stagii in invatamantul romanesc insista pentru "identificarea personalitatilor de exceptie, selectate, evaluate printr-un regim concurential", tocmai pentru a forma o noua elita intelectuala pentru care, citam "munca organizata, optimismul robust si gandirea pozitiva" sa fie fapte coerente si la indemana. Bine tintit, bine gandit, bine spus, mai greu de pus in practica. Suna frumos si incurajator. Tineretul nu poate sa fie altfel decat batranetul. Daca vrem sa ne aliniem la standardele elitelor europene ar trebui pe langa promovarea tineretului de exceptie, si ridicarea nivelului profesional si intelectual al celor maturi, care duc in spate greul unei societati. Consideram ca de la 1948 incoace am tot format elite, am tot avut elite - la Paris, Berlin, München, Viena, Moscova si Bucuresti - dar, caci exista un dar, am mers mai greu cu ridicarea "gloatei", cu nivelul general al "maselor". Aici credem ca ar fi mult de evaluat si lucrat robust + pozitiv pentru ridicarea unui nivel mediu general, care sa poata prelua si utiliza elitele. Care, ele in sine, oricat de exceptionale ar fi, nu pot modifica nivelul general al unei culturi/societati. In intregul ei. Altminteri, clivajul care a fost si inca mai exista, intre elite si mase, va genera impostura, coruptie si mediocritate. O buna asezare si raportare la nivelul standardelor europene, nu doar a elitelor, ci si a "maselor largi de oameni ai muncii", va fi benefica pentru toata lumea.
Marii nostri sefi de orchestra nu ar fi putut sa se ridice la nivel international, daca nu ar fi avut la indemana si muzicieni profesionisti de inalt nivel cu care sa colaboreze. Fara o baza temeinica a nivelului profesional al instrumentistilor si solistilor, nu am fi avut decat rare exceptii. Credem ca aceasta armonizare intre valoarea "orchestrelor" (maselor) romanesti si dirijorii (elita conducatoare) poate genera directii pozitive pentru intreaga societate romaneasca.
Horia Andreescu este seful Formatiilor Muzicale Radio, dirijor colaborator permanent al Filarmonicii "George Enescu" si fondatorul Orchestrei de Camera "Virtuozii din Bucuresti". L-am ascultat recent in concertul de deschidere de la Radiodifuziune intr-un excelent festival Mozart - avandu-l ca solist pe indragitul Dan Grigore - l-am ascultat in aceste zile intr-o splendida seara de muzica veche la Biserica Neagra din Brasov. Sa mai spunem cum a sunat muzica sub bagheta dirijorului aniversat? Ar trebui sa apreciem, dincolo de datele tehnice si statistice ale, deja, unei lungi cariere, bucuria de a canta. Placerea de a face muzica si nu doar a bifa inca un eveniment. Si relatia speciala pe care o are, o produce cu membrii orchestrelor cu care colaboreaza. Orchestra, fiind si ea un "organism viu", simte aceasta vibratie a autenticului muzician, sef de orchestra si conlucreaza exemplar. Rezultatetele se simt, se vad, si in cazul de fata se aud. Sunt la cel mai inalt nivel. Exemplul profesional, artistic si uman oferit de dirijorul Horia Andreescu ar putea fi multiplicat si utilizat in variate forme de societatea romaneasca.
Sugeram, celor care dispun de doua ore libere si au bucuria de a asculta muzica, sa vina in aceste zile la Ateneul Roman. Joi si vineri, la ora 19.00, va avea loc un concert omagial in cinstea dirijorului, aflat la ceas aniversar. Orchestra si corul Filarmonicii "G. Enescu" vor interpreta "Simfonia a IX -a" de Beethoven. Evident sub bagheta lui Horia Andreescu, caruia ii uram "La Multi Ani!" din partea melomanilor si a maselor care vor sti sa aprecieze cum se cuvine, atat de necesarele elite. Horia Andreescu este un demn reprezentant al acestora.