Democratii lui Boc au starnit luni seara un scandal monstruos in sedinta conducerii Aliantei PNL-PD, de dragul presedintelui Traian Basescu. Surse confidentiale ne-au precizat ca liderii PD le-au solicitat imperativ liberalilor ca bugetul Ministerulu
Democratii lui Boc au starnit luni seara un scandal monstruos in sedinta conducerii Aliantei PNL-PD, de dragul presedintelui Traian Basescu. Surse confidentiale ne-au precizat ca liderii PD le-au solicitat imperativ liberalilor ca bugetul Ministerului Apararii sa fie majorat de la 1,80% din PIB la 2,38% invocand o motivatie halucinanta: "Aceasta este solicitarea presedintelui Traian Basescu, seful suprem al fortelor armate". Ingenios din fire, Boc a aruncat problema in ograda ministrului liberal al Finantelor, Sebastian Vladescu, spunand ca de acolo ar putea beneficia Armata de fonduri suplimentare. De partea cealalta a baricadei, liberalii si-au manifestat in termeni duri nemultumirea fata de solicitarea democratilor care pozau in purtatori de cuvant ai lui Basescu. "Puteti lua fonduri pentru Armata din banii alocati ministerului Sanatatii sau al Educatiei dar, pe urma, suntem curiosi cum o sa explicati poporului ca PD a luat banii de la Sanatate ca sa-i dea la Aramata", i-au apostrofat ironic liberalii pe democrati, potrivit surselor citate. Acestea ne-au explicat ca Vladescu i-a telefonat presedintelui Basescu, seful statului confirmand ca doreste majorarea bugetului Ministerului Apararii pana la nu mai putin de 2,38% din PIB. In durul schimb de replici din sedinta Aliantei, liberalii le-au imputat democratilor ca au ridicat aceasta tema peste noapte, fara a fi facut vreo solicitare in acest sens la Guvern. Pe de alta parte, oamenii lui Tariceanu au acuzat ca Basescu "s-a obisnuit sa aranjeze lucrurile in Alianta prin purtatori de cuvant democrati". De altfel, dupa circul din Alianta, in cursul zilei de ieri premierul Tariceanu a declarat public ca majorarea bugetului MApN nu are o motivatie serioasa.
Oful premierului
Daca democratii au venit la sedinta pentru a sustine oful lui Basescu, nici liberalii nu s-au lasat mai prejos, si l-au scos in evidenta pe cel al lui Tariceanu: disocierea publica a PD de platforma lansata de gruparea Stolojan-Stoica. Mai mult, chiar premierul a insistat ca atat PNL, cat si PD, sa iasa cu un comunicat de presa comun prin care sa se delimiteze de platforma gloriilor de altadata ale PNL. Potrivit surselor, liberalii au facut aceasta solicitare exact cand Boc deschisese din nou, cu nonsalanta, problema fuziunii PNL-PD. Ca moneda de schimb, Tariceanu i-a servit disocierea PD de grupul Stolojan-Stoica. Premierul a adus drept argument faptul ca platforma lui Stolojan nu loveste doar in PNL, documentul afectand Alianta in intregul ei. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a declarat luni, dupa sedinta Aliantei, ca liberalii sunt surprinsi ca PD nu s-a delimitat de platforma politica lansata de grupul Stolojan-Stoica. "Nu au fost in stare sa dea un raspuns in privinta platformei si ne-am aratat surprinsi", a declarat Motreanu. Secretarul general al PNL a mai spus ca liberalii au cerut o declaratie publica din partea PD in legatura cu acest aspect, insa democratii au spus ca se limiteaza la declaratiile facute in ultimele doua zile pe aceasta tema.
MApN nu a stiut sa-si cheltuiasca banii
Parlamentul va putea dezbate in plen proiectul de buget pe 2007 incepand cu data de 1 noiembrie, potrivit declaratiei facute de liderul parlamentarilor democrati Cristian Radulescu, in urma sedintei conducerii Aliantei DA. Liberalii si democratii au dezbatut etapele procedurale ale aprobarii bugetului, iar maine acesta va fi trimis in Parlamentul Romaniei ca Birourile reunite ale celor doua Camere sa stabileasca formal procedura de adoptare. Potrivit lui Radulescu, bugetul va putea intra in dezbaterea plenului de la 1 noiembrie. Cu toate acestea, liberalii si democratii nu au cazut inca de acord asupra procentului care ar trebui sa revina Ministerului Apararii si Ministerului Transporturilor. Democratii ar dori ca Apararea sa primeasca in acest an 2,38% din buget pentru programe specifice pe care le va derula in cadrul NATO. PD ar dori, totodata, ca Ministerul Transporturilor sa primeasca o suma mai mare, in conditiile in care bugetul de anul viitor va fi egal cu cel din urma cu doi ani. Radu Berceanu invoca bani mai multi pentru investitii in infrastructura. Potrivit unor surse din PNL insa, Ministerul Apararii Nationale nu poate sa primeasca 2,38% din buget, deoarece anul acesta nu a cheltuit in intregime fondurile alocate. Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a venit la sedinta Aliantei si a dat asigurari ca MApN va avea fonduri suficiente. Tot potrivit unor surse din PNL, Ministerul Transporturilor va avea fonduri suficiente pentru investitii in infrastructura in urma constituirii Fondului National de Dezvoltare din cele 2,2 miliarde primite de Guvernul Romaniei in urma privatizarii BCR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.