Consiliul de Securitate al ONU a impus, sambata, sanctiuni economice si comerciale impotriva Coreei de Nord si a cerut Phenianului sa nu efectueze noi teste nucleare si sa revina la negocierile multipartite. Decizia a fost adoptata in unanimitate de
Consiliul de Securitate al ONU a impus, sambata, sanctiuni economice si comerciale impotriva Coreei de Nord si a cerut Phenianului sa nu efectueze noi teste nucleare si sa revina la negocierile multipartite. Decizia a fost adoptata in unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, sub forma Rezolutiei 1718. Rezolutia impune un embargou asupra "armelor si materialelor conexe", "materialelor avand legatura cu tehnologia nucleara sau cea pentru rachete", precum si asupra "produselor de lux". Textul cere tuturor statelor membre ONU "sa coopereze pentru a asigura respectarea acestor embargouri, inclusiv prin inspectarea oricarei incarcaturi avand drept destinatie sau origine Coreea de Nord". Rezolutia sanctioneaza Phenianul dupa anuntarea, pe 9 octombrie, a primului test nuclear nord-coreean. In decurs de cinci zile, versiunea originala a Statelor Unite a fost modificata, pentru a tine cont de reticentele Rusiei si Chinei, aliat apropiat al Coreei de Nord. Textul precizeaza ca membrii Consiliului de Securitate "actioneaza in baza Capitolului VII" (care ofera posibilitati de actiune ample, inclusiv militare) si "iau masuri in baza articolului 41 al Capitolului VII". Acest articol, specificat expres, la insistenta Beijingului, prevede "masuri care nu implica folosirea fortei armate". De fapt, textul nu implica nici un embargou total asupra armelor destinate Phenianului, insa interzice vanzarea unor echipamente - rachete, tancuri, nave de lupta, avioane militare sau sisteme de artilerie. Documentul precizeaza ca, in cazul in care Coreea de Nord respecta prevederile rezolutiei, sanctiunile pot fi ridicate.
Coreea de Nord acuza si ameninta
Ambasadorul nord-coreean la ONU, Pak Gil-yon (foto), a respins Rezolutia 1718, acuzand Consiliul de Securitate ca recurge la "metode de gangsteri". Pak a avertizat din nou ca, "daca Statele Unite continua sa sporeasca presiunea asupra Coreei de Nord, aceasta va continua sa ia contramasuri fizice, considerand presiunile drept o declaratie de razboi".
Presedintele american, George W. Bush, a semnat, vineri, o masura legislativa care include Coreea de Nord in prevederile unei legi avand drept scop limitarea ambitiilor nucleare ale Iranului si Siriei, noteaza Mediafax. Legea privind neproliferarea ii permite lui Bush sa impuna sanctiuni oricarui cetatean strain suspectat de a fi a transferat bunuri, servicii sau tehnologie ce ar putea ajuta aceste tari sa produca armament nuclear sau alte arme de distrugere in masa. Textul de lege a fost introdus in Senat in iulie, dupa testele nord-coreene cu rachete.
Japonia, care a avut una dintre cele mai zgomotoase reactii fata de anuntul Phenianului privind executarea experimentului nuclear, a anuntat ca ar putea furniza sprijin logistic pentru fortele americane in vederea inspectarii incarcaturilor nord-coreene, in conformitate cu prevederile rezolutiei adoptate de ONU. Constitutia pacifista din 1947 interzice Japoniei sa recurga la forta armata, cu exceptia unor cazuri de legitima aparare strict definite. O lege din 1999 permite totusi fortelor japoneze sa acorde asistenta armatei americane in zona arhipelagului nipon, cu conditia ca Guvernul sa declare ca situatia din regiune ameninta pacea si securitatea tarii. Legea nu a fost aplicata pana in prezent, insa Japonia acorda asistenta logistica navelor americane care desfasoara operatiuni antiteroriste in Oceanul Indian. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.