Ministrul sud-coreean de Externe, Ban Ki-moon a fost ales oficial, ieri, in functia de secretar-general al ONU de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite, transmite Mediafax. Ban Ki-moon, aflat la conducerea diplomatiei sud-coreene din ianuarie 2004, este unul dintre ministrii de Externe aflat de cel mai mult timp in acest post, dupa ce a facut fata mai multor crize inter-coreene.
Diplomatul, in varsta de 62 de ani, are in urma sa o cariera de 36 de ani, dintre care 10 in misiuni pentru Natiunile Unite. Ban Ki-moon a imbratisat cariera de diplomat in 1970, dupa ce a absolvit prestigioasa Universitate nationala din Seul. El a urmat, ulterior, cursurile Kennedy School, de la Universitatea americana Harvard.
Ban doreste sa isi puna energia in slujba unei "reforme" a ONU. "ONU trebuie sa faca mai putine promisiuni si sa obtina mai multe rezultate concrete", a declarat el la New York, intr-un discurs de campanie. Ban este casatorit si are un fiu si doua fiice, dintre care cea mai mare lucreaza pentru UNICEF in Africa. (D.E.)