Arestarea lui Bogdan Dumitrescu de catre autoritatile nigeriene scoate la iveala o posibila operatiune complexa a mai multor servicii secrete din Romania, Israel si Federatia Rusa. Romanul retinut in Nigeria sub acuzatia de spionaj actioneaza de mai
Arestarea lui Bogdan Dumitrescu de catre autoritatile nigeriene scoate la iveala o posibila operatiune complexa a mai multor servicii secrete din Romania, Israel si Federatia Rusa. Romanul retinut in Nigeria sub acuzatia de spionaj actioneaza de mai bine de 10 ani pe teritoriul Nigeriei. Dumitrescu era in 1994 secretar economic I in cadrul Ambasadei Romaniei din Nigeria si, chiar daca nimeni nu confirma oficial, el ar putea fi de fapt ofiter de informatii. Singura intrebare care se pune in momentul de fata este aceea daca in cazul acestei operatiuni de spionaj, Bogdan Dumitrescu actiona in interesul statului roman sau in slujba serviciilor de informatii israeliene sau rusesti. Nu este exclus sa fie vorba si de o misiune comuna a mai multor servicii secrete. Indiferent in slujba carui serviciu secret s-ar afla Bogdan Dumitrescu, nici una din autoritatile statelor implicate in acest scandal international nu va recunoste oficial ca a stiut de aceasta operatiune. In schimb, vor exista contacte si negocieri neoficiale pentru aplanarea scandalului si rezolvarea lui fara prea mult tam-tam.
Cetatenii straini, printre care si un roman, inculpati marti in Nigeria pentru spionaj, ar fi incercat sa obtina informatii secrete despre participantii la o licitatie de armament si echipamente, organizata de Ministerul nigerian al Apararii, au anuntat surse nigeriene citate de Haaretz in editia online.
Bogdan Dumitrescu, care a fost retinut de autoritatile nigeriene sub acuzatia de detinere, preluare si copiere de documente clasificate, se afla in Nigeria in calitate particulara, in baza unui contract individual cu o firma nigeriana cu sediul in Lagos. Ministerului Afacerilor Externe a precizat ca Dumitrescu nu lucreaza pentru statul roman si este director regional la o firma locala de anvergura internationala.
Potrivit unor informatii neoficiale, Bogdan Dumitrescu a fost personal diplomatic. In anul 1994, el se afla la Ambasada Romaniei in Nigeria si ocupa functia de secretar economic I al ambasadei. Nu este exclus ca el sa fi fost ofiter acoperit al Serviciului de Informatii Externe. Tot acolo, in aceeasi perioada, functia de secretar III de la ambasada era ocupata de Silviu Predoiu. In momentul de fata, Predoiu are gradul de general maior si este director adjunct al Serviciului de Informatii Externe. De asemenea, Dumitrescu si Predoiu mai erau colegi si cu actualul ambasador al Romaniei in Nigeria, Emil Rapcea. Acesta ocupa functia de consilier insarcinat cu afaceri a.i.
Firmele generalilor israelieni
Cei cinci cetateni straini, doi irlandezi, un israelian, un rus si un roman, precum si trei nigerieni au fost inculpati, marti, pentru spionaj de catre Tribunalul Federal din Abuja. Se pare ca informatiile secrete obtinute de cetatenii straini de la oficialii nigerieni urmau sa fie transmise atasatului militar al Ambasadei Rusiei la Abuja.
Romanul Bogdan Dumitrescu, in varsta de 50 de ani, israelianul Eliav Hommossany, de 46 de ani si irlandezul James Nolan, de 40 de ani, precum si cei trei inculpati nigerieni, s-au aflat in sala de judecata la prezentarea acuzatiilor. Ceilalti doi straini, irlandezul Michael Quinn, de 65 de ani si rusul Nikolai Salnikov, de 51 de ani, sunt disparuti. Ei au fost dati in urmarire generala de autoritatile nigeriene. Inculpatii nigerieni, Vincent Mathew Shigrut, Godwin Aboh si Samuel Okogie sunt trei functionari de la Ministerul nigerian al Apararii. Ei sunt acuzati ca ar fi obtinut pe cai ilicite si ar fi reprodus si transmis informatii secrete catre cei cinci straini.
Sursele nigeriene citate de cotidianul Haaretz au precizat ca desi cei trei cetateni straini au fost inculpati pentru spionaj, infractiunea comisa de ei ar fi de fapt de natura comerciala.
Haaretz afirma ca cetateanul israelian inculpat in aceeasi afacere, Eliav Hommossany, in varsta de 46 de ani, lucra in Nigeria pentru companii detinute de generalul de brigada (r.) Shlomo Iliya si de parteneri ai acestuia.
Potrivit cotidianului, Iliya ar avea legaturi si cu alti fosti generali israelieni care desfasoara afaceri cu armament in regiune, precum Avigdor Ben Gal si actualul director al Mossad (serviciile de informatii externe israeliene), Meir Dagan.
Oficialii de la Moscova au declarat ca cetateanul rus arestat in Nigeria nu a facut niciodata parte din personalul diplomatic al ambasadei Rusiei din Abuja, retinerea sa fiind mai degraba rezultatul competitiei acerbe din industria petroliera nigeriana, relateaza Kommersant in editia online de joi. Expertii rusi sutin ca cetateanul rus arestat de autoritatile nigeriene sub acuzatie de spionaj este victima competitiei acerbe declansate in jurul petrolului nigerian, mai ales ca o serie de companii ruse, precum Zarubezhneft si Lukoil si-au anuntat intentia de a patrunde in Africa de Vest, controlata acum de Statele Unite.
Coincidente in Romania
Interesanta in toata aceasta poveste de spionaj este si inculparea in Romania a doi cetateni nigerieni care au fost prinsi de politistii clujeni de la Crima Organizata in timp ce incercau sa vanda bilete bancare falsificate. Pana aici nu e nimic senzational, numai ca cei doi nigerieni sunt fiul unui fost ambasador al Nigeriei in Romania si fiul unui actual senator in Nigeria. In aceste conditii am putea asista la un troc: eliberarea lui Bogdan Dumitrescu in schimbul celor doi nigerieni retinuti de autoritatile romane. Un prim pas a fost facut luni. Curtea de Apel Cluj i-a pus in libertate pe Okoro John Chukwuemeka si Samaki Jaro Hassan.
Acestia au facut recurs impotriva prelungirii mandatului de arestare dat de Tribunalul Cluj, iar Curtea de Apel Cluj a decis schimbarea mandatelor de arestare cu interdictia de a nu parasi teritoriul Romaniei. Dupa cum am precizat, Okoro John Chukwuemeka este fiul unui fost ambasador al Nigeriei in Romania, iar Samaki Jaro Hassan este fiul unui actual senator in Nigeria.
Avand in vedere si negocierile care se poarta pentru eliberarea unui alt cetatean roman rapit in Nigeria, decizia luata la Cluj in cazul celor doi nigerieni vine sa intareasca ipoteza privind trocul dintre Romania si Nigeria pentru rezolvarea problemelor romanului acuzat de spionaj si ale celui rapit de o grupare inarmata nigeriana. (Doru DRAGOMIR)
Cronologie
La solicitarea ZIUA, Ministerul Economiei si Cometului ne-a pus la dispozitie urmatoarea cronologie a functiilor indeplinite de Bogdan Dumitrescu in strainatate, in perioada in care era angajat al Departamentului de Comert Exterior al institutiei:
29.09.1994 - plecare la post in Nigeria
10.12.1997 - transfer in Namibia
In 1999 a terminat postul si a revenit in tara
In 19.08 2000 a plecat din nou la post la Lagos in calitate de secretar economic I
La 1.06 2001 a fost numit consilier economic
La 30.09.2002 a incheiat relatiile contractuale cu Ministerul Economiei si Comertului, la cerere, trecand in sectorul privat. (G.M.)
MAE confirma ca Bogdan Dumitrescu a fost "diplomat"
Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, ieri, informatiile potrivit carora Bogdan Dumitrescu, romanul arestat in Nigeria sub acuzatia de detinere, preluare si copiere de documente clasificate, a fost angajat al Ambasadei Romaniei de la Abuja. Dumitrescu a indeplinit functia de consilier economic al reprezentantei diplomatice romanesti din Abuja in perioada 10 ianuarie 2001-1 iulie 2002, anterior avand stagii in Nigeria si ca angajat al Ministerului Economiei si Comertului, a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan. "Bogdan Dumitrescu are statut oficial de rezident in Nigeria, cu aprobarile de munca necesare eliberate de autoritatile nigeriene, ceea ce implica o deplina respectare a legilor locale", a punctat reprezentantul MAE, precizand ca reprezentantul legal al acestuia, in persoana avocatului firmei Clayton Ltd., a comunicat autoritatilor romane ca este posibila stabilirea unui nou termen de discutare a cazului, la o data mai apropiata fata de cea stabilita initial, 21 noiembrie. Cat despre cazul romanului rapit in Delta Nigerului, purtatorul de cuvant al MAE a precizat ca personalul Ambasadei romane la Abuja l-a contactat, la data de 11 octombrie, pe Emil Neagu, prin intermediul unei convorbiri telefonice facilitate de rapitori. Starea de sanatate a acestuia este buna, a precizat Corina Vintat, subliniind ca Ambasada Romaniei la Abuja nu are mandat de implicare in negocierile pentru eliberarea acestuia purtate intre rapitori, firmele angajatoare si autoritatile nigeriene, dar pastreaza legatura cu celula care duce aceste tratative. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.