Lumea universitara asteapta astazi, cand la Resita se desfasoara lucrarile Consiliului National al Rectorilor, interventia ministeriatului Hardau pentru rezolvarea cazului Ecaterina Andronescu, cadru didactic care detine un ilegal cumul de functii in
Lumea universitara asteapta astazi, cand la Resita se desfasoara lucrarile Consiliului National al Rectorilor, interventia ministeriatului Hardau pentru rezolvarea cazului Ecaterina Andronescu, cadru didactic care detine un ilegal cumul de functii in sistemul invatamantului superior. Potrivit unor participanti la lucrarile de la Resita, acestea vot fi extrem de tensionate, intrucat Ecaterina Andronescu este chiar presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR), functie pe care a capatat-o sub guvernarea PSD, cand a ocupat si postul de ministru al Educatiei. Presedintele Comisiei juridice a Uniunii Sindicatelor cadrelor Didactice din Universitatea "Politehnica" Bucuresti (UPB), Mircea Popescu, s-a adresat cu multe plangeri si sesizari ministrului Mihail Hardau, inregistrate succesiv in februarie, martie si august a.c. Liderul Sindicatului universitar din Facultatea de Chimie Aplicata a denuntat faptul ca "cea mai mare universitate din tara (UPB, al carei rector este chiar Ecaterina Andronescu - n.r.) nu mai este condusa si gestionata ca un patrimoniu al statului". In ultima sesizare, de pilda, care a produs panica printre functionarii MEdC mosteniti de la ministeriatul Andronescu, liderul acestui sindicat proba ca "in fruntea celei mai mari universitati de stat din Romania a fost ales un om care nu are decat interese de grup, pe care nu-l intereseaza decat propria imagine, pentru care cheltuieste, fara jena si restrictii, banii publici".
Si deputat, si rector
Primul capat al denuntului sindicalistilor vizeaza cumulul scandalos de functii al fostului ministru PSD al Educatiei si Cercetarii: "Rectorul UPB, prof. Ecaterina Andronescu, detine mai multe functii, fapt ce face ca activitatea manageriala a Universitatii sa fie lasata la voia intamplarii sau a unor grupuri de interese obscure, care fac presiuni chiar si asupra Ministerului de Resort. Acestea sunt: 1 - E. Andronescu, deputat PSD; 2 - membru in Comisia de Invatamant a Parlamentului; 3 - E.Andronescu, profesor universitar cu mai multe norme didactice, care are obligatia legala sa le efectueze personal; 4 - rector al UPB; 5 - presedinte al Consiliului National al Rectorilor; 6 - indrumator de doctorate (conduce nu mai putin de sapte lucrari doctorale - n.r.); 7 - presedinte al Fundatiei Nenitescu)". In plus de aceste "joburi" (unele remunerate substantial de la bugetul de stat), Andronescu pretinde ca are timp sa se ocupe si de trei lucrari de cercetare stiintifica. Conform colegului sau de catedra, prof.dr.ing. Nicolae Toma, Andronescu a strabatut treptele didactice fara a detine opera stiintifica ceruta de adevaratele standarde academice si universitare, inainte de 1989 fiind ajutata in promovari de organizatia PCR din Politehnica, unde a detinut timp de 15 ani, neintrerupt, functia de secretar cu propaganda. Toma sustine ca Legea 161/2003 (referitoare la incompatibilitatile functionarilor si demnitarilor) interzice unui parlamentar sa ocupe si functia administrativa de rector, fapt constatat recent de Corpul de Control al ministrului Hardau, care a descoperit si mari ilegalitati la rectoratul Andronescu (posibile fraude financiare de sute de mii de euro, semnalate in denunturile de la MEdC).
Angajari PSD
Liderul sindicatului cadrelor didactice din facultatea lui Andronescu a sesizat ministeriatul Hardau si asupra fenomenului de politizare a UPB: "Rectorul Ecaterina Andronescu a angajat, fara nici o baza legala, in calitate de director general administrativ, pe domnul Mihnea Costoiu, care este vicepresedintele organizatiei de tineret a PSD si unul dintre principalii finantatori din fonduri publice ai PSD. (...). Profilul moral al doamnei Ecaterina Andronescu este neadecvat unei tinute universitare si apreciem ca are grave carente de comportament si moralitate (...) A oferit ore didactice unor persoane din PSD, dovedite a fi corupte moral, cum ar fi cazul doamnei conferentiar Hildegard Puwak, care a fost pe punctul de a fi numit profesor plin". Contactata telefonic, pentru a raspunde acuzatiilor publice aduse de sindicatul UPB si de colegii sai de catedra, Andronescu l-a luat pe nu in brate, declarand: "Sunt numai minciuni". Membrii CNR si ministeriatul Hardau au cuvantul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.