Mircea Geoana va forta un vot de incredere la Congresul Extraordinar din 10 decembrie. Convocat oficial pentru adoptarea modificarilor care se vor face la statutul PSD, reuniunea pesedista s-ar putea transforma intr-o incercare a lui Mircea Geoana
Mircea Geoana va forta un vot de incredere la Congresul Extraordinar din 10 decembrie. Convocat oficial pentru adoptarea modificarilor care se vor face la statutul PSD, reuniunea pesedista s-ar putea transforma intr-o incercare a lui Mircea Geoana de a-si consolida pozitia ca sef al partidului. In fapt, liderul PSD este speriat de posibila contra-candidatura ad-hoc a lui Sorin Oprescu, care a inceput sa castige teren datorita nemultumirilor acumultate pe marginea desemnarii lui George Maior ca sef al SRI, pe de o parte, si pe de alta parte, pe marginea nemultumirilor legate de prestatia lui Geoana ca presedinte. Potrivit unor surse din cadrul PSD, tocmai pentru a evita o candidatura a lui Oprescu, Geoana vrea sa fenteze Congresul la termen. In aprilie 2007, lui Geoana ii expira mandatul de doi ani din fruntea PSD. Presedintele PSD invoca diferite pretexte pentru renuntarea la acest congres, sustinand ca este posibila organizarea de alegeri anticipate in primavara anului viitor si vor fi pregatiri ale alegerilor pentru Parlamentul European. Astfel, presedintele PSD scapa de congres, sub pretextul ca partidul nu trebuie dat peste cap intr-un an electoral. De altfel, Geoana incearca sa induca ideea ca un vot de incredere inseamna prelungirea mandatului de presedinte, insa acest demers nu este decat unul informal si presupune testarea sprijinului de care se mai bucura in partid. In cazul in care votul de incredere va fi negativ, Geoana va trebui automat sa-si dea demisia.
Sprijinul lui Hrebenciuc
Surse din PSD sustin ca Mircea Geoana se bucura de sprijinul neconditionat al lui Viorel Hrebenciuc, care, desi aflat intr-un con de umbra, are suficiente rsurse pentru a controla deputatii partidului. Acesta i-a promis ca in cazul in care va cere un vot de incredere la congres, va fi sprijinut de toti deputatii PSD. Potrivit surselor citate, Hrebenciuc urmeaza sa-si foloseasca influenta in partid si sa-i ameninte de alesii partidului, transmitandu-le ca nu se vor mai afla pe viitoarele liste parlamentare.
Reducerea "influentilor"
Tot la Congres, se asteapta ca Geoana sa incerce reducerea numarului celor care iau decizii la centru, inclusiv tragerea pe linie moarta a lui Ion Iliescu. Un alt vizat de "reformarea" partidului, proiect impus mai ales de grupul de la Cluj, este secretarul general Miron Mitrea. Matrasirea lui Viorel Hrebenciuc este si ea dorita, spun sursele citate, insa acesta incearca sa se faca indispensabil in relatia cu teritoriul, astfel inca Mircea Geoana sa aiba nevoie de el.
Mandat egal cu cel al alesilor locali
De altfel, Geoana urmareste si prelungirea mandatului cu inca doi ani de zile, prevedere inclusa in proiectul de modificare a noului statut PSD. Liderul pesedist a respins insa oficial aceasta intentie, sustinand ca nu va profita de aceasta reglementare a noului statut. Potrivit unor surse din PSD, Geoana va folosi ca argument in favoarea prelungirii sederii sale in fruntea partidului faptul ca mandatul liderilor de filiale si al alesilor locali este, conform statutului vechi, de patru ani. Adica sefii locali ai PSD vor mai sta inca doi ani in functii. Astfel, Geoana va incerca sa convinga pe toata lumea ca mandatul alesilor PSD din teritoriu si cel al liderilor de la centru ar trebui sincronizat, in sensul ca alegerile pentru toate filialele sa aiba loc peste doi ani. Varianta lui Geoana este agreata de majoritatea liderilor de la centru-vicepresedinti, secretar general- pentru ca aceasta presupune pastrarea functiilor inca doi ani.
Discutii cu filialele
Posibilitatea prelungirii mandatului sau de presedinte a fost abordata de Mircea Geoana si in cadrul intalnirii de sambata dintre conducerea PSD si liderii organizatiilor judetene. Liderul PSD a sustinut atunci ca organizarea Congresului extraordinar nu este motivata de un "subterfugiu" de a se prelungi mandatul actualei conduceri. El a precizat ca este important ca PSD sa organizeze Congrese distincte pentru modificarea Statutului si pentru alegerea conducerilor nationale si teritoriale. In mod normal, alegerile pentru conducerea partidului ar trebui sa se desfasoare anul viitor, cand expira actualul mandat de doi ani dat de Congresul din aprilie 2005.
In cazul in care, la Congresul extraordinar din decembrie, se va decide prelungirea mandatului conducerii la patru ani, prevederea ar urma sa se aplice incepand nu cu Congresul ordinar din 2007, ci cu cel din 2009, a mai spus Geoana. Exista insa si posibilitatea ca aceste date de principiu sa nu fie respectate, in conditiile in care Congresul ordinar din 2007 al PSD ar fi decalat sau amanat, in functie de evolutiile de pe scena politica, care, a apreciat liderul social-democrat, se anunta "turbulenta".
In cadrul discutiilor de sambata au existat mai multe voci care au ridicat problema ca, prin convocarea unui Congres extraordinar, s-ar putea incerca prelungirea mandatului actualei conduceri. De asemenea, o mare parte dintre liderii PSD au inclinat, la intalnirea de sambata, ca noua conducere aleasa la Congresul ordinar din 2007 sa aiba tot un mandat de doi ani, urmand sa fie investita si sa raspunda de rezultatele din alegerile parlamentare din 2008.
Modificari la statut
Congresul din decembrie se asteapta sa fie unul extrem de furtunos mai ales ca modificarile la Statut ar putea deschide calea unor conflicte intre liderii PSD.
Pe de o parte, proiectul de modificare vizeaza reducerea numarului de vicepresedinti de la 11 (cat sunt in prezent) la 8, alegerea echipei de conducere de catre presedintele ales, eliminarea functiei de presedinte executiv si desfiintarea cumulului de functii. Astfel, un lider nu ar mai putea detine decat o functie in partid si una in administratia centrala si locala.
Pe de alta parte, controlul pe conceperea listelor electorale va reveni filialelor in proportie de doua treimi, centrul avand dreptul de a interveni pe liste doar in proportie de o treime. (C.E., R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.