Saptamana trecuta s-au desfasurat la Olanesti lucrarile celui de-al 5-lea Congres al Federatiei Serviciilor Publice. In cadrul acestuia a fost dezbatuta problema pastrarii locurilor de munca concomitent cu cresterea calitatii serviciilor publice.

Saptamana trecuta s-au desfasurat la Olanesti lucrarile celui de-al 5-lea Congres al Federatiei Serviciilor Publice. In cadrul acestuia a fost dezbatuta problema pastrarii locurilor de munca concomitent cu cresterea calitatii serviciilor publice.

Sindicalistii au atras atentia autoritatilor ca masurile de privatizare a serviciilor publice nu trebuie sa declanseze diminuarea numarului de personal si cresterea preturilor la servicii si utilitati. Participantii s-au declarat adeptii reorganizarii, a privatizarilor servicilor publice, precizand ca acest proces ar trebui sa genereze imbunatatirea calitatii prestatiilor catre beneficiari. "Nu putem avea servicii de calitate fara sa beneficiem de dotarile necesare", sustine presedintele Federatiei Serviciilor Publice, Minica Boaja.

SindicaliStii RATB, nemultumiti de conditiile de munca
Desi sunt multumiti de noul contract colectiv de munca, angajatii de la RATB atrag atentia asupra dotarilor nestisfacatoare ale autobazelor, care dispun de un parc invechit de mijloace de transport in comun. Potrivit declaratiilor liderului de sindicat al RATB este posibila izbucnirea unui nou conflict, daca mijloacele de transport in comun nu vor beneficia de piese de schimb si de dotari speciale pentru iarna, sustinand ca scoaterea scoaterea acestora pe traseu pun in pericol atat viata soferilor cat si pe cea a calatorilor. Nemultumiri au fost semnalate si de lucratorii RADET care cer stabilirea unui pret de referinta la nivel national pentru furnizarea apei si caldurii. Acestia atrag atentia asupra faptului ca autoritatile locale cresc aceste tarife prin disponibilizarea de personl.

Legea reorganizarii administratiei locale va solutiona o parte din probleme
Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Toader i-a asigurat pe partcipanti problemele sesizate se vor solutiona rapid, odata cu aparita noii legislatii privind descentralizarea si reorganizarea administratiei locale. Acesta a mai declarat ca nu se pune problema stabilirii unui pret national de referinta la utilitati si ca se vor cauta alte metode pentru a stopa eventualele abuzuri din administratia locala.
Reprezentantul MAI a mai afirmat ca trebuie modificata si legislatia privind raspunderea primarilor si a factorilor de decizie din primarii pentru modul in care gestioneaza banii cetatenilor cat si cei veniti din fonduri structurale sau de la bugetul statului, in beneficiul locuitorilor. Un alt subiect dezbatut in cadrul congresului s-a referit la salariile din Romania, care dupa anuntarea aderarii tarii noastre la UE, vor fi de 106 euro (salariu minim), respectiv 240 euro (salariu mediu).
Valentin Mocanu, consilier al CNSLR-Fratia sustine ca solicitarile confederatiilor sindicale din domeniul cresteriilor salariale si nu numai, nu pot fi indeplinite decat prin unificarea fortei confederatiilor sindicale, asa cum se va realiza in plan international. In acest sens, sindicatele din servicii publice cer CNSLR-FRATIA (confederatie la care sunt afiliate) sa-si reia intalnirile cu conducerile federatiilor pe problemele lor specifice, considerand ca nu sunt suficiente Consiliile Nationale si Congresele.
Totodata, a fost adoptata Strategia Federatiei Sindicatelor din Servicii Publice pe perioada septembrie 2006-2010. Obiectivele sunt consolidarea institutionala a federatiei pentru apararea drepturilor si sustinerea intereselor membrilor sai, consolidarea drepturilor fundamentale si cresterea nivelului de trai in raport cu standardele de viata din UE si consolidarea comunicarii institutionale a FSLSP-R cu institutii publice/private nationale si internationale. In ultima zi a lucrarilor Congresului a fost aleasa si noua echipa de conducere, pe o perioada de patru ani, presedinte fiind ales profesorul universitar Minica Boaja.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin