Populatia Romaniei va scadea pana la 16 milioane in anul 2050, din care mai mult de jumatate va avea peste 60 de ani, iar fiecare persoana activa va plati asigurarile sociale pentru noua persoane, releva un studiu dat publicitatii ieri, de catre Fond
Populatia Romaniei va scadea pana la 16 milioane in anul 2050, din care mai mult de jumatate va avea peste 60 de ani, iar fiecare persoana activa va plati asigurarile sociale pentru noua persoane, releva un studiu dat publicitatii ieri, de catre Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA), informeaza agentia NewsIn. Studiul UNFPA arata ca la finele perioadei vizate, daca fertilitatea se mentine la nivelul actual, populatia Romaniei va ajunge la 16 milioane. Mai mult de jumatate vor avea peste 60 de ani, vor fi mai putini adulti si copii, iar raportul de dependenta intre populatia activa si persoanele vulnerabile (copii si varstnici) va fi de unu la noua. Populatia Romaniei a scazut cu un milion in perioada 1992-2005 si continua sa scada. Aceasta tendinta este determinata de fertilitatea scazuta si de migratia externa mare. Daca in prezent, din cele 21,6 milioane de locuitori, in jur de 10,5 milioane sunt adulti, cinci milioane sunt copii si sase milioane sunt varstnici, la mijlocul secolului 21, pensionarii vor reprezenta mai mult de jumatate din populatie si vor fi putini copii si adulti. Pentru a nu se ajunge la aceasta situatie, UNFPA propune politicienilor si factorilor de decizie din Romania reformarea sistemului de sanatate, de educatie si de asigurari sociale, astfel incat sa se incurajeze natalitatea, scolarizarea si incadrarea pe piata muncii din Romania.
Solutii ar fi
"Guvernul trebuie sa ia masuri de protectie a persoanelor varstnice, sa incurajeze femeile sa nasca si sa stopeze migratia externa. Aceasta nu este o problema cu care se confrunta doar Romania, ci toate tarile din aceasta regiune a Europei", a spus ambasadorul UNFPA in Romania, Peer Sieben, citat de NewsIn. Este necesar ca aceste restructurari sa inceapa cat mai curand si sa tina cont de faptul ca oamenii de varste diferite au nevoi diferite, ca ei reprezinta o resursa valoroasa pentru societate la orice varsta si ca au nevoie de conditii favorabile care sa le permita si chiar sa ii incurajeze sa duca o viata activa. Organizatorii actiunii au apreciat ca sistemul de sanatate trebuie reformat astfel incat sa raspunda problemelor complexe pe care le implica fenomenul de imbatranire a populatiei si sa previna imbolnavirile populatiei generale. Totodata, masurile din sistemul de educatie trebuie sa vizeze doua aspecte, respectiv crearea conditiilor socio-economice pentru ca familiile sa isi poata trimite copiii la scoala si reformarea sistemului pentru a raspunde nevoilor actuale, inclusiv de pe piata muncii. In ceea ce priveste sistemul de asigurari sociale, crearea conditiilor pentru un sistem de pensii echitabil si eficient si o strategie pe termen mediu si lung privind migratia sunt doua din masurile care pot asigura un echilibru social si economic. Pentru ca populatia activa va fi mai putin numeroasa, impozitele vor creste semnificativ. UNFPA propune ca aceasta tendinta sa fie combatuta prin crearea sistemelor de asigurari de pensii private, cresterea varstei de pensionare, descurajarea pensionarii anticipate si incurajarea muncii in regim de lucru partial si politici tintite pe varste. De asemenea, reforma din sistemul de sanatate trebuie sa se concentreze si pe prevenirea imbolnavirilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.