Un apartament mai degraba modest, cu o minuscula curte in fata (curte unde doi palestinieni naimiti de Securitate, adica de Plesita, Priboi si altii eiusdem farinae, au incercat s-o schilodeasca pe dna Monica Lovinescu) - aceasta era locuinta unde i
Un apartament mai degraba modest, cu o minuscula curte in fata (curte unde doi palestinieni naimiti de Securitate, adica de Plesita, Priboi si altii eiusdem farinae, au incercat s-o schilodeasca pe dna Monica Lovinescu) - aceasta era locuinta unde in octombrie 1989, la recomandarea dnei Marie-France Ionesco, m-a primit cel mai celebru cuplu din istoria undelor radio romanesti. Se intelege ce emotii aveam, repede risipite insa de desavarsitul firesc al comportarii gazdelor. M-am amuzat cu duiosie in sinea mea de contrastul formidabil dintre mana de om care era dna Monica si vocea care provoca insomnii unui intreg regim si slugilor lui, dar am ramas intr-o muta admiratie pentru perfecta corespondenta dintre eleganta glasului dlui Ierunca si infatisarea de lord englez a Domniei-Sale. Admiratia mea a luat proportii cand am vazut ca o camera din apartament era literalmente tapetata cu mii de discuri (de muzica clasica, in special) asezate pe muchie in rafturi: o adevarata fortareata muzicala, pazita bonom de cel care a fost autorul emisiunilor de neuitat de la Europa libera, "Actualitatea culturala romaneasca", "Povestea vorbei", "Antologia rusinii", de facatorul atator reviste literare ale exilului nostru si nu in ultimul rand de aparatorul valorilor estetice neintinate de ideologie. Si pe cand stateam la un pahar de vorba, brusc mi-am adus aminte cu scarba de un atac infam, aparut nu cu mult timp in urma intr-un saptamanal de partid din tara, al unuia al carui nume nici nu vreau sa-l pomenesc, romancier de doi bani, director de teatru si lingau ceausist, care, ca sa se razbune pe intransigentul cronicar de la Paris, s-a dus in satul natal al acestuia, in Oltenia, si-a facut un reportaj cu mama lui Virgil Ierunca, despre cat de rau o duce, chipurile, batrana femeie, in vreme ce fiul ei se lafaie in Occident etc. O porcarie sinistra.
Evident ca nu i-am pomenit nimic gazdei mele despre mizeria cu pricina. Poate c-o stia, poate ca nu. Era oricum deasupra ei, de la o altitudine morala pe care putini intelectuali romani au atins-o dupa razboi.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.