Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a declarat, ieri, la Alba Iulia,, intr-o conferinta de presa organizata cu o zi inainte de inceperea noului an universitar, ca stie ca exista coruptie la nivelul invatamantului universitar romanesc, p
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a declarat, ieri, la Alba Iulia,, intr-o conferinta de presa organizata cu o zi inainte de inceperea noului an universitar, ca stie ca exista coruptie la nivelul invatamantului universitar romanesc, precizand insa ca nimeni nu doreste sa vorbeasca despre acest lucru, transmite Mediafax. "Stiu ca exista si stiti si dumneavoastra la fel de bine, stie toata lumea, dar nimeni nu vrea sa vorbeasca. Este cazul ca lucrurile sa se indrepte spre comportamente normale de o anumita moralitate, de respect fata de munca", a spus Mihail Hardau. Ministrul Educatiei si Cercetarii a dat exemplul unui student bine pregatit in scoala, bine educat in familie si care va fi cu siguranta "bulversat" daca ar avea nesansa sa ajunga "intr-un mediu universitar unde vede in stanga si in dreapta diferite favoritisme". Hardau a adaugat ca solutia acestei coruptii din invatamant ar fi sa admitem competitia loiala si regulile jocului. "Problema este sa admitem competitia loiala. Sa admitem regulile jocului. Sa nu fie o competitie intre rude, intre relatii sau intre sus-pusi, sa fie o competitie loiala intre studenti", a mai spus ministrul Educatiei. El a vorbit si despre anumite parteneriate "nu tocmai in regula" care se stabilesc foarte usor intre profesori si studenti si care ar trebui eliminate. Hardau a precizat ca lucrurile se vor regla in acest domeniu prin concurenta data de piata muncii deoarece fiecare student va incepe sa ceara mai mult de la universitate pentru a fi mai bine pregatit ca apoi sa poata face fata concurentei impuse de piata europeana a muncii.
"Omor" la cazare
La sfarsitul saptamanii trecute, zeci de mii de studenti din intreaga tara s-au adunat in fata caminelor, in speranta ca vor obtine un loc de cazare, in conditiile in care spatiile cu aceasta destinatie sunt in continuare insuficiente, transmite Mediafax. In ciuda fondurilor fara precedent alocate in acest an pentru reabilitarea caminelor, multi studenti vor trebui sa-si caute locuri unde sa stea cu chirie, chiar daca administratiile au recurs la suplimentarea numarului de paturi din multe camere. La ora actuala, in cele peste 330 de camine din tara pot fi cazati cu putin peste o suta de mii de studenti, cu aproape 50.000 mai putini decat numarul solicitarilor. Ingrijorarea ca nu vor prinde un loc, sambata sau cel tarziu duminica, i-a facut din nou pe studenti sa se ingramadeasca in fata caminelor. Un astfel de caz este cel de la Complexul studentesc Tei din Bucuresti, unde peste 150 de tineri au luat cu asalt administratia. Pentru restabilirea ordinii, au intervenit atat politisti, cat si jandarmi. Ulterior, au fost facute liste, iar studentii au intrat pe rand pentru a primi locul atat de mult dorit. Si in Timisoara, anul academic incepe sub semnul problemelor legate de cazarea studentilor care nu au reusit sa-si gaseasca un loc in camin, transmite Rompres. Cele mai mari probleme s-au inregistrat la Universitatea de Vest si la Politehnica. La Universitatea de Vest, doar 38% dintre solicitantii de locuri de cazare vor sta in camin deoarece lucrarile la camine nu s-au putut finaliza la timp. Directorul economic al Universitatii de Vest, Alexandru Ilie, a declarat ca in acest an s-au primit fonduri de zece ori mai mari decat in anii anteriori pentru camine, dar banii au sosit prea tarziu.
Spaga de sute de euro pentru un loc in camin
La sfarsitul lunii august, una dintre organizatiile reprezentative, Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, a semnat un protocol cu ministrul Educatiei si presedintele Consiliului National al Rectorilor privind organizarea unei structuri care sa reduca coruptia si frauda din sistemul universitar. Printre punctele importante ale documentului este si cel referitor la cazare, liderii studentilor avertizand ca mai sunt situatii in care, pentru o camera in camin, "spaga" este cuprinsa intre 150 si o mie de euro.
Ministrul Hardau a decis, recent, cresterea alocatiei pentru camine si cantine cu 30%, realizabil in doua transe egale de cate 15%, respectiv de la 1 octombrie 2006 si 1 de la ianuarie 2007. Chiria pentru o garsoniera confort 1 este cuprinsa intre 150 si 175 de euro pe o luna, iar la un apartament cu 2 camere aceasta variaza intre 180 si 250 de euro.
Ministrul zice ca stam mai bine ca Europa
Pe fondul problemelor aparute in acest an cu privire la cazarea in camine, ministrul Hardau a tinut sa precizeze ca, in Romania, se asigura locuri de cazare pentru 30% dintre studenti, fata de 10% cat este media in alte tari din Uniunea Europeana. Potrivit Mediafax, ministrul Educatiei a declarat ca unele camine indeplinesc cele mai inalte criterii de calitate. Hardau a adaugat ca tinta in acest domeniu este ca, pana in 2008, sa nu mai existe camine care nu se ridica cel putin la standarde de calitate echivalente cu cele de trei stele. Potrivit oficialului citat, principalii vinovati in aceste cazuri sunt conducerile acelor institutii pentru ca nu au stiut sa se organizeze si sa gestioneze situatiile. El a oferit si o solutie a acestor probleme prin implicarea studentilor in procesul de cazare. "Studentii trebuie sa fie participanti la procesul de cazare. Ei au capacitate si de organizare si de repartizare. Nu trebuie inlaturati, nu administratorul trebuie sa faca cazarea studentilor", a mai spus Hardau.
Promisiunide un miliard de euro
Ministrul Hardau a mai anuntat ca Guvernul doreste ca in 2007, pentru invatamantul universitar si preuniversitar, sa fie alocata suma de un miliard de euro, cu aproape 20% mai mult ca in acest an. Mihail Hardau a spus ca in acest an suma alocata pentru investitii in invatamant a fost peste 860 de milioane de euro, bani alocati incepand din luna mai si pana in prezent. "Investitiile pot incepe din luna ianuarie a anului viitor, insa cu o programare bine chibzuita astfel incat toate aceste investitii sa fie eficiente si cu durata programata", a spus Mihail Hardau. Potrivit sursei citate, Ministerul Educatiei a avut stabilite inca de la inceputul anului mai multe proiecte la nivel national care vor fi reanalizate si ar putea primi finantari. (M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.