Sectiile de votare au fost deschise ieri, in Ungaria, la ora locala 6.00 (4.00 GMT), pentru alegerile municipale, pe care opozitia spera sa le transforme intr-un referendum impotriva premierului socialist Ferenc Gyurcsany, dupa aproape doua saptamani
Sectiile de votare au fost deschise ieri, in Ungaria, la ora locala 6.00 (4.00 GMT), pentru alegerile municipale, pe care opozitia spera sa le transforme intr-un referendum impotriva premierului socialist Ferenc Gyurcsany, dupa aproape doua saptamani de la declansarea manifestatiilor de la Budapesta. Pe liste sunt inscrisi mai mult de 80 de mii de candidati. Batalia cea mare se da in capitala, fief traditional al stangii. Principalii candidati sunt Gabor Demszky, primar al Budapestei de 16 ani, sustinut de stanga ungara, si Tarlos Istvan, candidat independent, sustinut de principalul partid de opo-zitie FIDESZ. Potrivit ultimelor sondaje pe cei doi ii despart doar doua procente.
Circa 8,2 milioane de alegatori au fostchemati la urne, pana la ora locala 19.00 (17.00 GMT), pentru a se pronunta asupra componentei consiliilor municipale precum si a celor 20 de consilii departamentale. Principalul partid al opozitiei de dreapta, Fidesz, a cerut, prin vocea liderului sau, Viktor Orban, demisia premierului Gyurcsany in cazul unei infrangeri electorale a coalitiei dintre socialisti si liberali aflata la putere, varianta pe care seful Guvernului de la Budapesta a exclus-o. Ferenc Gyurcsany se confrunta deja de doua saptamani cu miscari de protest sustinute de extrema dreapta, declansate ca urmare a difuzarii, la 17 septembrie, a unei inregistrari in care a admis ca in campania electorala, in luna aprilie, a mintit in privinta situatiei economice a tarii, pentru a castiga un nou mandat. Coalitia dintre socialisti si liberali, care a castigat cu patru ani in urma 17 din cele 20 de adunari departamentale, inclusiv cea din Budapesta, pare sa piarda teren in favoarea Fidesz. Ea s-ar putea mentine totusi la Budapesta, care numara 2 milioane din totalul de 10 milioane de locuitori ai tarii si a caror sustinere ar putea influenta decisiv rezultatul alegerilor. Manifestatiile de protest declansate cu doua saptamani in urma la Budapesta, care au culminat cu mobilizarea a mai mult de 20.000 de protestatari, s-au soldat in primele zile cu ranirea a mai mult de 250 de persoane. Potrivit analistilor, violentele inregistrate in timpul acestor actiuni de protest sunt in dezavantajul Fidesz, care beneficia anterior de un avans de 12% fata de socialisti, in preferintele electoratului.

Minoritatea romana din Ungaria, in alegerile locale
Etnicii romani din Ungaria au avut inscrisi 373 de candidati pe listele alegerilor locale care sau desfasurat ieri in aceasta tara. Majoritatea etnicilor romani au candidat in localitati situate in apropierea frontierei cu Romania, dar si in Budapesta. Patru asociatii ale romanilor din Ungaria au prezentat liste de candidati in 31 de localitati si 15 sectoare ale Budapestei, acolo unde, dupa toate probabilitatile, se vor putea infiinta autoguvernari romanesti. Numarul cel mai mare de candidati inscrisi pe liste l-a avut are Asociatia pe Tara pentru Reprezentarea Intereselor Romanilor din Ungaria (ATRIRU), cu 183 de candidati, urmata de Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta (AFORB) cu 112 candidati, Asociatia Romana din Budapesta (ARB), cu 57 de candidati si Uniunea Democratica Maghiaro- Romana, cu 20 de candidati. Cei mai numerosi candidati inscrisi pe liste de asociatiile romanesti - 207, au fost in judetele Bekes - 102, Hajdu - Bihar - 70 si Csongrad - 35, in vreme ce pe listele din Capitala ungara au fost inscrise 156 de persoane. Candidatii minoritatii romanesti reprezinta aproape 42 la suta din totalul candidatilor apartinand minoritatilor etnice.
Majoritatea romanilor din Ungaria traiesc in localitati aflate in judetele Csongrad - 5, Bekes - 13, Hajdu-Bihar - 11, localitati situate in zona cuprinsa de la Mures si pana dincolo de Crisul- Repede, de-a lungul frontierei dintre Romania si Ungaria, o numeroasa comunitate romaneasca traind si in Budapesta. Liderii organizatiilor romanesti sustin ca numarul romanilor din Ungaria se situeaza intre 20.000 si 25.000 de oameni.
Potrivit rezultatelor oficiale ale Recensamantului din 1990, numarul etnicilor romani este de 10.740, dupa nationalitatea si respectiv 8.730, dupa limba materna. In ceea ce priveste baza legala a acestor alegeri, reamintim ca Parlamentul Ungariei a adus unele modificari in toamna anului trecut Legii minoritatilor, menite sa contribuie la promovarea si pastrarea identitatii culturale a acestora. In urma alegerilor de ieri, minoritatile etnice isi vor alege autoguvernarile locale, iar in 2007 isi vor alege autoguvernarile pe tara. Pentru constituirea autoguvernarilor locale, se vor organiza alegeri in fiecare dintre localitatile unde sunt inregistrate cel putin 30 de persoane apartinand unei anume minoritati. De asemenea, odata cu aparitia noului sistem de reprezentare al minoritatilor prin autoguvernari, rolul uniunilor la nivel national se va reduce considerabil.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.