Dupa ce va deveni membru al UE, Romania va detine una dintre cele mai intinse granite externe ale Uniunii, 2070 de kilometri. Pentru alinierea la standardele europene in materie, Romania a trebuit sa isi modernizeze sistemul de supraveghere la fronti

Dupa ce va deveni membru al UE, Romania va detine una dintre cele mai intinse granite externe ale Uniunii, 2070 de kilometri. Pentru alinierea la standardele europene in materie, Romania a trebuit sa isi modernizeze sistemul de supraveghere la frontierele de stat.

Liniile directoare ale reformei sistemului de control al frontierei au fost trasate de Strategia privind managementul integrat al frontierei de stat si Strategia de securizare a frontierei pentru 2004-2006. Totodata, este in curs de constructie Sistemul integrat de supraveghere a frontierei de stat (SISFS). Acest sistem priveste atat frontiera verde cat si cea albastra a Romaniei. Ministerul Administratiei si Internelor a incheiat renegocierea contractului cu concernul european EADS, pentru securizarea frontierelor in luna noiembrie 2005. Proiectul are doua etape, prima se va finaliza pana la sfarsitul acestui an, iar cea de-a doua va continua pana in 2009.

Costul securizarii frontierel or a fost redus cu peste 125 milioane de euro
Datorita eliminarii tuturor suprapunerilor cu proiectele finantate de Uniunea Europeana care existau in vechiul contract, noua forma a contractului a redus costul securizarii frontierelor cu aproximativ 125 milioane de euro. Aceasta reducere a fost posibila desi au fost incluse anumite obiective de infrastructura suplimentare, cum ar fi noul sediu al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.
SISFS va fi alcatuit din patru filtre. Primul filtru este constituit de operatiunile desfasurate in alte state prin atasatii de afaceri interne, ofiterii de legatura si prin colaborarea cu institutii din alte tari. Al doilea filtru este reprezentat de punctele de contact infiintate in cadrul activitatilor de cooperare cu statele vecine. Cel de-al treilea filtru este frontiera propriu-zisa, iar cel de-al patrulea sunt activitatile de pe teritoriul national pentru prevenirea migratiei ilegale si criminalitatii transfrontaliere. Sistemul este operationalizat prin sub-sisteme care includ sistemele de comunicatii mobile si fixe, sistemul de tehnologie a informatiei, sistemul de supraveghere la Marea Neagra, sistemele de mobilitate navala si terestra, etc.
In vederea securizarii frontierelor de stat a fost completat deficitul de personal de la viitoarea frontiera externa a UE. Totodata, institutiile de educatie ale Politiei de frontiera au alineat programa scolara cu cea europeana, la toate nivelurile. In primul semestru al acestui an au fost organizate 17 cursuri de formare continua pentru angajati (cursuri la care au participat 195 de ofiteri).

Rezultate satisfacatoare in ceea ce priveSte migratia ilegala
Potrivit statisticilor, persoanele implicate in activitatea de calauzire a migrantilor nu mai considera Romania o ruta sigura de tranzit catre Occident. In primul semestru al anului in curs, au fost retinute 53 de persoane (47 romani si 7 straini) care calauzeau persoane in vederea trecerii ilegale a frontierei, spre deosebire de anul trecut, cand au fost depistate 115 calauze pentru migranti ilegali (82 de romani si 33 de straini). Totodata, in primele sase luni ale anului 2006 au fost anihilate 30 de filiere de migratie ilegala care implicau 350 de persoane (89 de traficanti si restul imigranti).
Rezultatele demonstraza ca romanii tind sa respecte din ce in ce mai mult regimul juridic al frontierei de stat de cand a fost ridicata obligativitatea vizelor pentru spatiul Schengen. In 2004 numarul cetatenilor romani carora nu li se permitea iesirea din tara, era de aproximativ 1.700.000, in cursul anului trecut numarul acestora era de circa 1.500.000, iar in prima parte a anului 2006, numarul celor care nu pot parasi teritoriul Romaniei depaseste usor 77.000 de persoane. Totodata, numarul persoanelor returnate in primul semestru al acestui an a scazut cu 9,5% fata de perioada similara a anului 2005. Din numarul total al persoanelor care au parasit teritoriul Romaniei in perioada analizata, doar 0,3% au fost returnati.

Au fost investiti peste 120 de milioane de euro in tehnica performanta
In dotarea cu echipamente si tehnica performante, Politia de frontiera a investit prin programe europene (e.g. PHARE) circa 126 de milioane de euro. La finalul anului 2005, spre exemplu, Politia de frontiera avea 48 de ambarcatiuni, 3 nave de patrulare si 320 de vehicule terestre in plus.
De asemenea a fost finalizat proiectul de comunicatii fixe voce-date pentru judetele Iasi, Vaslui, Galati, urmand ca sistemul sa fie extins si in judetele Suceava si Botosani. De asemenea, au fost intreprinse actiuni comune ale Politiei de frontiera si Agentiei FRONTEX (Agentia europeana pentru managementul si cooperarea operativa la frontierele externe ale Uniunii Europene). Pentru o mai buna colaborare internationala, pentru diminuarea fenomenului migratiei ilegale si a infractiunilor conexe au fost create Punctele si Centrele de Contact pentru schimbul de informatii in plan regional si european. Totodata a fost infiintat punctele de contact romano-bulgar la Giurgiu pentru frontiera cu Turcia, pentru frontiera cu Ucraina, Republica Moldova si Federatia Rusa la Galati si la Oradea pentru Vestul Europei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.