Problema care se pune la ora actuala in economia romaneasca este: "avem bani, ce facem cu ei", a aratat, ieri, intr-un seminar economic la care au participat reprezentanti ai institutiilor de credit, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. El a com
Problema care se pune la ora actuala in economia romaneasca este: "avem bani, ce facem cu ei", a aratat, ieri, intr-un seminar economic la care au participat reprezentanti ai institutiilor de credit, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. El a comparat economia cu o masina, insa, spune Vladescu, diferenta este ca la o masina ABS-ul functioneaza automat. "In Finante, frana noastra nu are ABS. Din pacate, nu stim cat sa apasam pe frana sau cat sa ridicam piciorul de pe frana, pentru ca masina merge singura din ce in ce mai bine", a precizat ministrul Finantelor.
El a aratat, in acest context, ca autoritatile duc o lupta de gherila cu societatile de credite care vor sa se consume, sa se cheltuiasca, sa se investeasca. "Si noi vrem acelasi lucru, insa diferenta este orizontul de timp. Din punctul nostru de vedere, al Guvernului, dezvoltarea Romaniei este un proces lung, care trebuie sa dureze cel putin 20 de ani, interval din care au mai ramas aproximativ 15 ani", a mentionat Vladescu.
Performanta slaba la cheltuirea banilor
Potrivit finantistului-sef, conditiile impuse la acordarea de credite in Romania sunt necesare pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice, in conditiile in care inflatia se situeaza inca la un nivel relativ ridicat, chiar daca a scazut, a declarat ieri ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. "La nivel psihologic, inflatia pare scazuta. In conditiile in care, in trecut, cresterile de preturi din Romania au ajuns si la 350%, este greu sa explici populatiei ca o inflatie de 5% (n.r. - tinta Bancii Nationale a Romaniei pentru acest an, cu un interval de variatie de un punct procentual) este ridicata. Dar este mult, comparativ cu rata inflatiei din alte state UE", a spus Vladescu. Ministrul citat a apreciat ca va fi mai dificil, de acum inainte, sa se gaseasca parghiile care sa determine o reducere a inflatiei cu un punct sau doua. El a precizat ca trebuie gasita o solutie pentru ca bancile si institutiile care ofera finantari sa isi poata continua activitatea, in conditiile mentinerii stabilitatii macroeconomice. "Suntem in faza de fine tuning, ceea ce inseamna ca trebuie sa identificam cat putem sa cheltuim, sa consum, sa creditam, astfel incat sa avem un raport corect intre dezvoltare si stabilitate macroeconomica", a afirmat Vladescu. Ministrul Finantelor a afirmat ca majorarea plafonului de deficit bugetar vizeaza dezvolarea economica, intrucat cheltuielile sunt efectuate pentru alte domenii decat salariile. "Politica adoptata de Guvern este de a fi mai largi la punga, dar in zonele controlate, nu in cele de crestere a salariilor, a veniturilor celor de care suntem responsabili", a mai spus Vladescu. El a admis, insa, ca, in acest moment, performanta Romaniei de a cheltui este inca redusa, avand in vedere ca trezoreria continua sa inregistreze excedent. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit recent conditii mai restrictive pentru creditarea populatiei, prin includerea in plafonul pentru evaluarea bonitatii clientilor a tuturor costurilor aferente imprumuturilor atrase de persoanele fizice, inclusiv contractele de leasing financiar. Noile prevederi vor intra in vigoare la 22 octombrie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.