Popa Elena, Buzau: ""Sunt pensionara la limita de varsta, cu vechime completa, si am iesit la pensie la data de 30.03.2003. In perioada 01.10.1948-10.11.1951 am lucrat la o fabrica. Problema mea este insa aceea ca la realizarea cartii de munca mi-au
Popa Elena, Buzau: ""Sunt pensionara la limita de varsta, cu vechime completa, si am iesit la pensie la data de 30.03.2003. In perioada 01.10.1948-10.11.1951 am lucrat la o fabrica. Problema mea este insa aceea ca la realizarea cartii de munca mi-au trecut doar vechimea, nu si salariul pe care l-am avut. Mentionez ca am beneficiat si de spor de noapte pe o perioada de trei luni. Va rog mult sa ma ajutati sa descopar adresa arhivelor acestei unitati, pentru a putea obtine adeverintele cu salariile respective"".
RASPUNS: Nu va putem ajuta sa gasiti arhivele, dar va putem spune ce prevede legea referitor la dovedirea salariilor sau a sporurilor cu caracter permanent. Daca salariile nu sunt inregistrate, ele pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi in mod automat salariul minim pe economie. Drujba Vasile, Bucuresti: ""Am lucrat 40 de ani ca inginer la o intreprindere. Am iesit la pensie in 1982, la limita de varsta. Am asteptat mult timp sa mi se recalculeze si mie pensia, dar a fost in zadar. Dupa recalcularea pensiilor, mie nu mi s-a modificat venitul absolut deloc. Am facut doua cereri de recalculare a pensiei mele la Casa de Pensii, iar cei de acolo mi-au dat raspunsuri evazive. Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac pentru a-mi rezolva aceasta problema destul de importanta pentru mine"".
RASPUNS: Va indrumam sa va adresati Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11 pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra. Vasiliade Adela, Suceava: ""Am lucrat la o fabrica in perioada 1975-1998. Ca urmare a unei boli a trebuit sa ma pensionez medical cu handicap de gradul II accentuat. As dori sa stiu ce facilitati au cei pensionati medical cu handicap de gradul II accentuat, pentru ca aici, la Suceava, nu iti da nimeni nici un raspuns concret"".
RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) si dansii au nevoie de date suplimentare - anul in care v-ati pensionat si in baza carei legi (daca sunteti pensionara de invaliditate - pensionata de Comisia de expertiza medicala a capacitatii de munca sau sunteti persoana cu handicap - incadrare stabilita de comisia de expertiza medicala a persoanelor cu handicap) pentru a va putea oferi informatii exacte. De aceea este mai bine sa va adresati direct ANPH, cu adresa in Calea Victoriei nr. 194, Sector 1, Bucuresti, telefon 021-212.54.38. Marcu Aurelia, Tulcea: ""Am lucrat timp de un an si doua luni la o intreprindere, cu carte de munca. In prezent sunt insarcinata si trebuie sa nasc la sfarsitul lunii octombrie. As dori sa stiu ce trebuie sa fac pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani. Ce acte trebuie sa duc si unde. Va multumesc"".
RASPUNS: Pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului trebuie sa faceti dovada realizarii unui stagiu de cotizare de 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Puteti beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani. Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului 148/2005 - publicata in Monitorul Oficial la data de 14 noiembrie 2005 - cuantumul indemnizatiilor pentru cresterea copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copiilor cu handicap) este de 800 de lei in 2006. In cazul in care decideti sa lucrati in intervalul in care vi se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului veti primi - alaturi de salariu - 300 RON (3 milioane de lei vechi) pana la implinirea varstei de 2, respectiv 3 ani de catre copil. In aceasta perioada, plata indemnizatiei se suspenda. Alocatia de stat pentru copii, acordata lunar, va fi in cuantum de 200 lei (doua milioane lei vechi) pana la implinirea de catre copii a varstei de 2 ani sau 3 ani, in situatia copiilor cu handicap. De acest drept beneficiaza si persoanele care nu sunt asigurate in sistemul public de pensii, precum si cele care nu desfasoara o activitate, indiferent ca sunt parintii naturali ai copilului, persoana care a adoptat sau careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei, persoanele care au copilul in plasament, precum si tutorele (optional). Dosarul pentru indemnizatia de 800 RON trebuie sa contina in copie, conform cu originalul, urmatoarele acte: cerere de acordare a drepturilor, inregistrata la angajator; certificatul de nastere al copilului; CI a parintelui care primeste indemnizatia, declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte ca nu ia si el bani; declaratie pe propria raspundere a parintelui care creste copilul ca nu mai munceste, in cazul in care mamicile isi depun singure actele, ele trebuie sa aduca un dosar cu sina si delegatia de imputernicire de la angajator. Mamele care au nascut inainte de 31 decembrie 2005 trebuie sa depuna actele la directiile de munca. Cele care nasc dupa 1 ianuarie 2006 le depun la primarie. APEL UMANITAR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.